вівторок, 21 липня 2009 16:12

Ягоди знижують рівень цукру в крові

Журнал "Форбс" склав список найкорисніших продуктів. Вони підвищують імунітет, допомагають долати хвороби.

— Однозначно визначити, корисніший чи шкідливіший продукт, неможливо. Крім консервантів, барвників, підсилювачів смаку, речовин із негативним впливом у продукті немає. Якщо продукт натуральний і ми чітко знаємо, що його не виростили в забрудненому середовищі, то така їжа здорова, — вважає дієтолог столичного медичного центру "Достомед" Олександра Кириленко, 30 років.

Серед найкорисніших у списку — ягоди.

— Вони містять багато вітаміну С, рослинної клітковини. У ягодах багато рідини, тому з них добре робити сік. Чорниця і брусниця показані при захворюваннях нирок та при цукровому діабеті. Вони знижують рівень цукру в крові. Проте вживання солодких ягід, таких як полуниця й суниця, діабетикам потрібно обмежувати.

Дієтолог застерігає: ягоди добре вбирають у себе речовини з довкілля, тому можуть бути насичені радіоактивними елементами. Їх варто купувати на ринках, де є дозиметричний контроль.

У переліку є також горіхи й бобові. Горіхи містять олію та вітаміни А, В, Е, фолієву кислоту, кальцій, фосфор, магній, калій, цинк. Усі довгожителі їли бобові. Там є речовини, які добре впливають на шкіру, волосся й нігті. Продукти добре втамовують голод і не підвищують вагу.

"Форбс" включив до списку молоко, яйця та м"ясо. Проте лише від тварин, вирощених в екологічно чистому середовищі.

— Звісно, м"ясо корисне, — стверджує Олександра. — Горіхи й бобові — це джерело рослинного білка, а м"ясо — повноцінного білка, який містить усі незамінні амінокислоти. Вони необхідні для будування клітин організму. Жоден інший продукт такого набору амінокислот не має. Схожий є лише в рибі й перепелиних яйцях.

Окрім того, у м"ясі є достатня для людини кількість заліза, вітамінів групи В й особливо важливого з них В12.

Усі довгожителі їли бобові

— На жаль, люди, які повністю відмовляються від м"яса й продуктів тваринного походження: риби, яєць, молокопродуктів, страждають на дефіцит білка. У них імунодефіцит, в організмі бракує В12, фолієвої кислоти, — каже дієтолог.

Із риби журнал радить уживати м"ясо лосося, але океанічного, а не вирощеного на фермі. Воно багате на незамінні жирні кислоти типу омега-3. Ця речовина корисна для шкіри, захищає від інфекцій.

Із-поміж овочів найкориснішими є капуста, цибуля й часник. У народній медицині їх використовують для боротьби з онкологічними недугами, хворобами дихання, запаленнями й при зубному болі.

Із фруктів до переліку ввійшли яблука. Кажуть, їх треба їсти принаймні раз на день. Вони корисні для шлунка, судин і серця, знижують рівень "поганого" холестерину. Якщо їсти терте яблуко вранці натщесерце, можна схуднути. Насіння цих фруктів містить денну норму йоду.

Серед напоїв відзначили свіжовичавлений гранатовий сік і зелений чай.

— Цілющі властивості великолистового зеленого чаю проявляються при другому заварюванні. Чай багатий на антиоксиданти, в ньому є селен у достатній кількості. Денна норма чаю — одна чашка. Більша кількість виводить із організму кальцій.

Зараз ви читаєте новину «Ягоди знижують рівень цукру в крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути