Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2010 00:46

Ацетон у сечі частіше знаходять у хлопчиків

У 3-річного Дениса Вєтрового з Черкас часто знаходять ацетон у сечі. Востаннє це було в серпні під час відпочинку на Чорному морі.

— Дитину зранку почало нудити, болів живіт, зник апетит, — говорить 27-річна Лариса Вєтрова, мати Дениса. — Я зробила лакмус-тест і побачила, що знову є ацетон. У поїзді дорогою додому сину стало ще гірше. Піднялася температура. Добре, що в сусідньому вагоні їхала терапевт. Її донька теж від цього страждає. У Черкасах Дениса забрали в інфекційну лікарню. Поклали під крапельницю.

Уперше хлопчик захворів у 2 роки. Напередодні батьки купили йому в парку горішки і цукерку "чупа-чупс".

— Лікарі нам сказали, що це і зірвало "ацетон". Це вже 10 раз з того часу. Починається раптово. Дитина стає блідою, млявою, нічого не їсть, блює. Із рота чути запах ацетону. Так триває від одного до чотирьох днів. Денис на дієті. Каші варю на воді, печу яблука, узвар із сушених яблук готую. Не можна молока й творогу. Аж серце болить, коли Дениска просить котлетку чи ковбаски.

До ацетонемічного синдрому схильні діти до 12-річного віку, рухливі й емоційні. Частіше хворіють хлопчики.

— Зазвичай хворі худі, повільно набирають вагу, — каже 52-річна Наталя Штепа, завідувачка дитячого відділення міської інфекційної лікарні Черкас. — Через надмірну активність у них іде перевитрата енергії. Коли її не вистачає, організм починає витрачати накопичені жирові запаси. Тоді в крові підвищується вміст кетонових тіл. Це ацетонова і бета-оксимасляна кислота. У народі хворобу називають "ацетон".

Недугу можуть спричинити також стрес, далека поїздка, неправильне харчування.

— Раніше їжа була натуральна, без хімічних добавок, то діти таким не хворіли. А тепер їдять чіпси, ковбаси, пельмені, сирки в шоколаді зі стабілізаторами та барвниками. Вони подразнюють печінку, підшлункову залозу, слизові оболонки травного тракту. У дитини збільшується печінка, знижується рівень цукру, виникає блювота, яку нелегко зупинити. Іде зневоднення й інтоксикація організму. Це небезпечно. Під час блювоти втрачаються натрій, магній і калій, що може викликати судороги.

Ацетонемічний синдром не залежить від екології, сезону. Після 12 років діти рідше хворіють, бо менше рухаються. У них вирівнюється обмін речовин. Дорослі страждають на недугу, якщо мають проблеми з ендокринною системою. Вони важче переносять "ацетон", особливо чоловіки.

— Хворі мають пити регідрон, аби відновити втрачену рідину. Пиття має бути частим і дрібним. Цукор у крові відновлюють солодким узваром. У жодному разі не варіть компот із груш, слив та абрикос. Вони можуть викликати здуття і пронос. Можна солодкий чай із лимоном. У лікарні енергетичний баланс відновлюють приблизно за добу. У період хвороби не можна смаженого, жирного, сирих овочів і фруктів. Лише круп'яні супи. Їсти треба по п'ять-шість разів на день. Більше відпочивати, але без телевізора та комп'ютера. Гуляти на свіжому повітрі не менше 2 годин.

Дітей, схильних до "ацетону", добре загартовувати контрастним душем. Ним обливають ноги.

Зараз ви читаєте новину «Ацетон у сечі частіше знаходять у хлопчиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути