понеділок, 17 вересня 2012 05:45

"83-річна мама щоранку просить відвести її до школи"

Автор: фото з сайта www.amic.ru
  Хвороба Альцгеймера зазвичай починається із 40 років. Поступово відмирають клітини мозку. Після 65 років хворі стають забудькуваті, підозрілі, агресивні
Хвороба Альцгеймера зазвичай починається із 40 років. Поступово відмирають клітини мозку. Після 65 років хворі стають забудькуваті, підозрілі, агресивні

Одесит 45-річний Микола Пущик поклав батька у психлікарню зі слабоумством.

— Йому 74 роки. Два роки тому почав потроху забувати, ставало гірше. Уже не може зварити собі картоплі. Жив один у селі. Коли я приїхав, кричав, матюкався, ночами не спав, щось шукав, ховав. Не пам'ятає, що було вчора, зате весь час згадує радянські часи. Уже 10 днів у лікарні. Поки що мене впізнає, але раз просив паспорт показати. Діагнозу ще не ставили, — розповідає.

Такі симптоми бувають при слабоумстві, каже 25-річна Катерина Чайковська, психіатр столичного психоневрологічного диспансеру №5.

— Хвороба Альцгеймера починається рано — із 40. Її причини ще невідомі. Стовідсотково діагностують лише після смерті, на розтині. Видно, що відмерли клітини мозку. Це трагедія — коли 40-річна людина швидко деградує. Найчастіше звертаються після 65.

Розум слабне також через старість, інсульт, травму, зловживання алкоголем. Прояви однакові. Спочатку людина забуває змити в туалеті, виключити газ, воду, блукає квартирою. Не пам'ятає останні події, плани на день. Згодом — що було рік тому.

— Дитячі спогади — найміцніші. Тому літні люди впадають у дитинство. Сьогодні приходила жінка — її 83-річна мама щоранку стоїть під дверима і просить відвести її до школи. У неї атеросклероз мозку.

— Хворі часто губляться на вулиці. Родичі пришивають їм бірки з адресою. Додому приводять чужі люди. Слабоумні багато їдять, бо центр голоду не подає сигналів насичення. У них зростають сексуальні бажання.

Через слабоумство виникають ідеї переслідування, збитків. Здається, що родичі крадуть у них їжу, ображають, убивають, хочуть забрати пенсію. Хворі можуть бути агресивні.

— Буває, що бабуся не встає, але палицею б'є дочку, яка її доглядає. Бачать галюцинації, ніби до них хтось приходить.

Якщо звернулися вчасно, буває і поліпшення.

— Недавно привели 80-річну жінку. Загалом нормальна, але часом когось не впізнає. Невропатолог направив до нас. Призначили ліки для покращення пам'яті — і в жінки все в порядку.

Зберегти пам'ять допомагають кросворди, книжки. Психіатри радять хворим читати вірші вголос, переказувати глави.

— Потрібно, щоб у родині був хтось небайдужий. Це як із дитиною. Можна розвішувати по квартирі папірці, що треба вимкнути світло, газ, воду. Якщо мозок має якісь завдання, він активніше функціонує. Якщо ні — поступово деградує. Давайте хворому обов'язки — наприклад, мити посуд, підмітати в кімнаті, якщо вони ще можуть це робити. Нехай півгодини, нехай неакуратно, але людина повинна знати, що має такий обов'язок. Не дозволяйте старим спати вдень. Буває, що бабуся сидить, дивиться телевізор, не помітила, як задрімала на 10 хвилин. І так кілька разів на день. Вона набирає потрібний час сну — літнім його треба менше. Уночі не спить, бродить по квартирі, може впасти і забитися.

Зараз ви читаєте новину «"83-річна мама щоранку просить відвести її до школи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути