Ексклюзиви
понеділок, 12 серпня 2013 14:00

Українців не підганяє до шлюбу ані вагітність, ані вік

Українців не підганяє до шлюбу ані вагітність, ані вік
Фото: svit24.net

"Якщо така тенденція зі шлюбами продовжиться у наступному півріччі, то статистика не потішить", - говорить столичний сімейний психолог Валентина Домська.

Вона оцінює результати статистики про одруження і розлучення в Україні у першому півріччі 2013-го. За даними Державної реєстраційної служби, з січня по червень включно в Україні зареєстровано 116,4 тисячі шлюбів.

"Минулий рік був високосний, але побралися 278 тисяч пар. Цього року аби досягнули позначки 230 тисяч. Якщо порівнювати зі статистикою за 2011 рік, то ситуація плачевна. Українці віддають перевагу цивільним шлюбам і не поспішають реєструвати їх у РАЦСах. В 2011 році побралися аж 350 тисяч пар. Хоч і розлучень було втричі більше, ніж тепер", - коментує Валентина Іванівна.

У статистиці не наводиться вік молодят? Коли українські хлопці і дівчата найчастіше подають заяви до РАЦСу?

За статистикою попередніх років знизилася кількість дуже молодих сімей. До 2008-го переважали подружжя, де чоловікові було 18-19, а дружина – взагалі неповнолітня або тільки досягла повноліття. Тепер українців не підганяє до шлюбу навіть вагітність. Жінки навпаки почали народжувати у цивільних шлюбах і отримують за це допомогу, як матері-одиначки. Нікого не підштовхує вік. Зараз нормальним вважається йти до РАЦСу після 30. Найбільше заяв надходить від пар, яким за 25.

Чи можна вважати це однією з причин, що зменшилася кількість розлучень?

Однозначно. Люди йдуть до шлюбу свідомо, обравши партнера, у якому впевнені. Натомість дуже молоді наречені часто не витримують і року у шлюбі. Тому розлучення на першому році життя зараз переважають. Для цього при РАЦСах створюють курси, аби примирити молоді сім'ї і дати їм можливість не порвати стосунки, а навпаки почати все спочатку.

Допомагає?

У третині випадків. Хоч такі курси і безкоштовні, але хто налаштований розлучитися, часто не хоче змінювати свою думку.

Чи однакова статистика одружень і розлучень по всій Україні?

Навпаки результати дуже різняться. Наприклад, у Донецьку за півроку зареєстрували найбільше одружень. Але там і розлучилося найбільше сімей. Багато весіль зіграли за це півріччя в східних областях і у Києві. 10,7 тисяч пари одружилися на Донеччині, 9,4 тисячі – у Києві, 6,8 тисяч – на Харківщині. Найбільше актів про розірвання шлюбу зафіксовано на Донеччині – 2,4 тисячі, найменше на Волині - всього 297. Західна Україна може наздогнати східну за кількістю шлюбів протягом липня-вересня. Там весілля відкладають з весни на літо та осінь через Великодній піст. До того ж підлаштовуються під збір урожаю. Це дозволяє зекономити, бо гостям на стіл подаватимуть своє, а не куплене.

 

Зараз ви читаєте новину «Українців не підганяє до шлюбу ані вагітність, ані вік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути