понеділок, 01 квітня 2024 13:45

Легалізували одностатеві шлюби

Легалізували одностатеві шлюби
1 квітня 2001 року в Нідерландах легалізували одностатеві шлюби. ФОТО: pixabay.com

23 роки тому в Нідерландах набув чинності закон про одностатеві шлюби. Це перша країна у світі, де подібний шлюб був легалізований. У той же день 4 одностатеві пари одружились в мерії Амстердама. Нідерландська протестантська церква дозволила місцевим релігійним громадам самим вирішувати, чи вінчати подібні пари.

Групи активістів за права людини почали звертатись до уряду Нідерландів ще всередині 1980-х. Вони вимагали надати законодавче право одностатевим парам вступати в шлюб. Спеціальна комісія з цього питання була створена в парламенті 1995 року. За 3 роки роботи вона зробила висновок про необхідність розширити законодавство у сфері сім'ї та шлюбу. У вересні 2000-го відповідний законопроект, що дозволяв одностатеві шлюби, розглянули в голландському парламенті. Верхня палата парламенту схвалила його 19 грудня того ж року. Голоси розподілилися на - 49 "за" і 26 "проти". Лише християнські партії, які становили меншість у парламенті, не підтримали законопроєкт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Католицьким священникам заборонили благословляти одностатеві шлюби

Закон, в якому затверджено, що "шлюб може бути укладений двома людьми різних або тієї ж статі", набув чинності 1 квітня 2001 року.

Одностатевий шлюб має єдину правову відмінність від гетеросексуального. Є вимога, що дитина, народжена в одностатевому шлюбі, не набуває батьків автоматично. Матір'ю дитини може бути лише біологічна жінка, а батьком — біологічний чоловік, якщо це не донорство сперми.

На сьогодні реєстрацію одностатевих шлюбів узаконено у 28 країнах, це: Австралія, Австрія, Аргентина, Бельгія, Бразилія, Велика Британія, Данія, Еквадор, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Канада, Колумбія, Коста-Рика, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Норвегія, ПАР, Португалія, США, Тайвань, Уругвай, Фінляндія, Франція, Швеція, а також 19 штатів і столиця Мексики.

Зараз ви читаєте новину «Легалізували одностатеві шлюби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути