Ексклюзиви
середа, 28 серпня 2013 11:36
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Заробітчанські перекази знижують соціальну напругу

Півтора місяці тому син поїхав на заробітки до Москви. До того кілька років прожив у Харкові, перебивався випадковими роботами, нічого не надбав, крім боргів. Та й з нас постійно тягнув гроші: то за квартиру заплатити, то на черговий внесок за кредит.

Його запросив шкільний товариш, батько-москвич якого допоміг йому розкрутити свій бізнес. Тепер він має кілька інтернет-магазинів по торгівлі товарами для дітей. Моєму синові відразу дали роботу, житло й підйомні.

- У мене тепер хоч гроші в руках з'явилися, - каже син по скайпу. Уже після першого місяця роботи він прислав нам невелику суму.

За межами України працює 6,5 млн громадян, повідомляє представництво Міжнародної організації з міграції. Щороку заробітчани перераховують в Україну суму, еквівалентну прямим іноземним інвестиціям. Торік, за даними Світового банку, ця цифра склала 7 мільярдів доларів, або майже 5% ВВП. Щоправда, Нацбанк називає скромнішу суму — 4,3 млрд.

Але скільки б не було, ці гроші працюють на країну, адже ними громадяни оплачують харчі і речі, комунальні послуги, банківські кредити тощо. Це трохи знижує соціальну напругу.

- За два роки зробили в квартирі ремонт, замінили всі меблі, поставили євровікна і автономне опалення. І все це завдяки Ані, - говорить про свою дочку знайомий. Вона кілька років працює в Бельгії, допомагає батькам-пенсіонерам та братові-інваліду.

Натомість за нинішнім законодавством кошти, які легально пересилають мігранти, мають включатися в загальний річний дохід платника податку і оподатковуватися за ставкою 15%. Оскільки українці не звикли подавати річні декларації про доходи, то в уряді вирішили оподатковувати самі грошові перекази.

Зрозуміло, що заробітчани змушені будуть перевести свої перекази в "тінь" - передаватимуть через знайомих, водіїв фур чи провідниць поїздів. Може відродитися бандитське "кришування" цих переказів, як було в 1990-х. До того ж банки втратять обігові кошти, які підтримують їх життєдіяльність. Нарешті, мігранти просто менше передаватимуть коштів. Тож гроші, які могли б зайти в Україну, осідатимуть у західній економіці. Таким чином замість поповнення держбюджету з кишень заробітчан влада отримає до президентських виборів велику дірку. Бо не можна різати курку, яка несе золоті яйця.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчанські перекази знижують соціальну напругу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

102

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути