неділя, 10 лютого 2013 12:06
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

В Україну повертається парламентаризм

Голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов в ефірі Першого національного телеканалу заявив, що на фракційних зборах прийнято рішення голосувати персонально.

Отже, блокування роботи Верховної Ради опозицією дало свій результат. Представники більшості уперше визнали правоту своїх політичних опонентів. Звичайно, від "регіоналів" ще можна чекати будь-чого, але чуйка у них працює нормально. Вони збагнули, що в боротьбі проти "кнопкодавства" громадська думка цілком і повністю на боці опозиції. На дострокові вибори партії влади йти вкрай невигідно, бо електоральна база зменшується як шагренева шкіра. А рейтинги "УДАРу" і "Свободи", навпаки, зростають. Отож, треба обирати синицю в руці.

Звичайно, якби трибуну блокували "тимошенківці", то їх зім'яли б, як солому. А от проти "ударівців" і "свободівців" піти у рукопашну не наважилися. Аби не наскочити на нокдаун уже на першій хвилині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПР обіцяють: блокувати ВР не збираються, а от опозицію критикуватимуть постійно

Тож загнані у глухий політичний кут "регіонали" вирішили прийняти правила гри опозиції і погодитися на персональне голосування. І навіть намагаються перехопити ініціативу: за словами того ж Єфремова, фракція вирішила перерахувати депутатську платню за дні вимушеного простою парламенту на благодійні цілі.

Викорінення "кнопкодавства" стане не тільки значною моральною перемогою опозиції, а й поверне до України парламентаризм. У нардепів-олігархів буде вибір: або працювати в парламенті, або скласти повноваження. Закони нарешті ухвалюватимуться у конституційний спосіб, а не через "розведення кошенят" чи "грою на піаніно".

Звичайно, це дещо ускладнить роботу більшості, бо депутати-мажоритарники при кожному голосуванні озиратимуться на свої округи, а комуністи торгуватимуться із завзятістю базарних перекупок. Опозиція ж стає серйозною політичною силою, а не зграйкою ні на що не спроможних крикунів-критиканів, які перемагають лише віртуально - у Фейсбуці чи Твіттері.

Зараз ви читаєте новину «В Україну повертається парламентаризм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути