вівторок, 20 березня 2012 11:04
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Українці мають право на народний суд над "мажорами"

Історія з миколаївськими недолюдками, які по-звірячому зґвалтували дівчину і намагалися її позбавити життя, знову підняла тему "мажорства".

Пригадується, щойно "народний кандидат" Віктор Ющенко став президентом, як вибухнув скандал з його сином Андрієм. Він їздив на машині БМВ вартістю $130 тисяч і мав мобільник за $6,5 тис. Тоді суспільство це сприйняло з осудом: мовляв, негоже, синові глави держави хизуватися тим, чого він не заробив.

Так у наше життя увійшов термін "мажори" - діти високопоставлених чиновників, які хизуються своїм життям. Та виявилося, що дорогі забавки Ющенка-молодшого — лише квіточки. Бо мажори почали збивати людей на дорогах, безчинствувати в ресторанах, стріляти у людей. І при цьому уникати правосуддя.

Одеський мажор Фелікс Петросян у січні 2008 року спровокував ДТП за участю 11 автомобілів. Водій "Деу Ланоса" 26-річний Володимир Рожко загинув на місці. Але винуватець так і не сів на лаву підсудних. Купив усім постраждалим нові авто і заплатив компенсацію батькам і сестрі загиблого у розмірі $50 тис.

Пасинок олігарха Дмитра Фірташа Сергій Калиновський, керуючи спортивним БМВ, зіткнувся з припаркованими "Жигулями" на швидкості більше 150 км на годину. Загинув прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський, а також пасажирка іномарки, подруга Калиновського Анастасія Броннікова. Попри те, що винуватця розшукує Інтерпол, він благополучно проживає в Москві, сховавшись від українського правосуддя.

Син прокурора одного з районів Дніпропетровська Дмитро Рудь наїхав на пішоходів, що чекали зеленого сигналу світлофора, прямо на переході. Дві жінки померли на місці, третій потерпілий — у лікарні. До кінця розслідування усі сім'ї загиблих раптом відмовилися від претензій до мажора. "Нам прямо сказали: беріть гроші, інакше ми підкуповуватимемо експертів, а з суддями у папи-прокурора і так все вирішено", - зізналася дочка однієї з загиблих.

У вересні 2008 року син депутата сімферопольської міськради, крупного бізнесмена Йосипа Файнгольда, 24-річний Віталій збив на Bentley мотоциклістку Ганну Мішуткину. Кримінальна справа закінчилася повною відмазкою мажора. Він компенсував витрати на похорони і пам'ятник загиблої, заплатив батьку дівчини 85 тис. грн. і ще 500 тисяч зобов'язався виплатити до повноліття дочки Ганни, 6-річної Єви.

Великого резонансу набув інцидент з участю сина народного депутата Володимира Ландика — депутата Луганської міської ради Романа Ландика, який побив у ресторані дівчину. Відео про те, як мажор тягає жертву за коси по підлозі, подивилася вся країна. Навіть президент Віктор Янукович мав розмову з генпрокурором і публічно осудив дії сина свого соратника. Але справа фактично закінчилася пшиком — районний суд Луганська засудив хулігана до трьох років позбавлення волі з відстроченням на 3 роки. Тобто, якщо за цей час він не скоїть криміналу, то і далі безкарно "розважатиметься" по кабаках.

У всіх цих справах є одна спільність — мажори легко уникають меча Феміди. Або за допомогою грошей, або через адмінресурс. Простому смертному таких вчинків ніхто б не подарував — сиділи б на зоні від дзвінка до дзвінка.

Тож у розквіті "мажорства" винна влада. Її представники — прокурори, слідчі, судді — покривають справи багатих і впливових злочинців. У суспільства залишається тільки право на народний суд. І колись він станеться. Бо злочини без покарання не можуть тривати вічно. У Миколаєві молодь, що вийшла на мітинг проти насильників, вимагала для них смертної кари.

Зараз ви читаєте новину «Українці мають право на народний суд над "мажорами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

91

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути