вівторок, 10 вересня 2013 18:54
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Погіршення відносин з Росією корисно для "регіоналів"

Після важкої артилерії у вигляді "торгових воєн" Кремль почав атаки на Україну по інших напрямах. Радник російського президента Сергій Глазьєв передрікає Україні дефолт, у наші ЗМІ запускають оплачені матеріали про падіння гривні. Нарешті Москва офіційно попередила Банкову про відмову від використання полігону "НИТКА" для підготовки льотчиків авіації Військово-морського флоту РФ.

Цей наземний випробовувальний тренувальний комплекс біля міста Саки в Криму був єдиним в СРСР, потім перейшов Україні. Росія розраховувалася за його користування комплектуючими деталями для авіатехніки. Торік Україна зажадала "живих" грошей, а півроку тому Міноборони заявило, що вивчає можливість надання полігону для навчання військовим інших країн. Росіяни, певне, образилися і почали будувати собі аналогічний комплекс.

Схоже, що економічний та ідеологічний наступ "братньої країни" став для правлячої української еліти холодним душем. Обурюється навіть голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Ефремов.

"Коли з Росією був підписаний договір про ціну на газ, ми були в опозиції, - каже політик. - Нам [росіяни] говорили: це тимчасово, ви прийдете до влади, і все повернеться на круги своя. Потім РФ про це забула. Але ми сьогодні говоримо про інше: чому країни Євросоюзу отримують цей же газ на 130-200 доларів дешевше? Це несправедливо".

Виходить, погіршення відносин з Росією корисно для "регіоналів". Вони починають мислити адекватніше і розуміти, що треба захищати національні інтереси. Як кажуть, дружба дружбою, а тютюнець у кожного свій. У результаті усіх нинішніх двосторонніх загострень і проблем маємо вийти на нормальні прагматичні цивілізовані стосунки. Без сентиментів і преференцій в обмін на дружбу. Без заполітизованості і заідеологізованості у поглядах на історію, зверхності однієї сторони і підлабузництва іншої. Без прогинання наших можновладців перед "старшим братом". Тільки тоді станемо самодостатньою країною, яку поважатимуть, а не використовуватимуть розмінною монетою в геополітичних торгах.

Зараз ви читаєте новину «Погіршення відносин з Росією корисно для "регіоналів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути