Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2012 12:01
Георгій Учайкін
Георгій Учайкін
Голова наглядової ради ВГО "Українська асоціація власників зброї"

МВС хочуть позбавити монополії на зброю

З 18 жовтня в Україні набув чинності новий закон, який дозволить охоронцям приватних компаній озброюватися травматичною зброєю, палицями та газовими балончиками. Також охоронці приватних структур тепер мають право влаштовувати допит підозрілих покупців. Практично нардепи України наділили приватні охоронні структури повноваженнями державних правоохоронних органів.

Цей закон свідчить про одне - відбувається боротьба в середовищі самого МВС. Є структури, які хочуть позбавити МВС монопольного права на надання озброєних охоронних послуг. І як крок ми бачимо появу цього закону. Мені довелося чути суперечки між представником державної служби охорони і одним із керівників однієї великої приватної охоронної кампанії, так вони навіть поміж собою не можуть домовитися, чи будуть їм видавати цю травматичну зброю, чи не будуть. Тобто, цим законом начебто це передбачено, а з іншого боку, державна служба охорони буде категорично проти цього.

У будь-якому випадку це лише ще одна додаткова корупційна схема для отримання фактично будь-ким так званої травматичної зброї. Наприклад, тепер ми будемо чути, що затримали злочинця і в нього було посвідчення співробітника приватної охоронної структури.

Слід також враховувати, що прийняття цього закону дозволяє ще відтягнути момент прийняття в Україні нормального закону про зброю. Тобто, закону, який би передбачав право кожного українця на володіння саме бойовою зброєю. Такі закони існують в усьому цивілізованому світі. І не треба казати, що в українців недостатньо зброярської культури для володіння зброєю, всього у нас достатньо. Просто ті структури, які контролюють ринок зброї, до останнього намагаються відтягнути час. І те, що вони надають зараз можливість отримати зброю приватним охоронним структурам — це внутрішня кланова боротьба всередині МВС, це збагачення фірм, які виготовляють цю травматичну зброю або переробляють її у бойову. Це надзвичайно прибутковий бізнес. Але це жодним чином не допоможе українцям відчути себе захищеними. Нічого хорошого від цього закону не очікую.

Корупційна схема працює таким чином, що утворюється нове коло обраних. Навіть на цю ьравматичну "недозброю" немає права для усіх. Це правильно, бо її взагалі треба заборонити. Але таким чином на неї штучно створюється попит. Раніше вона була дозволена депутатам, журналістам, працівникам правоохоронних органів. А тепер створена ще одна категорія — приватні охоронці. Тому за бажання отримати цю зброю і потрапити до цієї касти обраних напевно доведеться щось платити.

Стрілянина у "Каравані", скоріш за все, стала певним збігом обставин, яким зараз намагаються скористатися всі гравці на цьому корупційному поприщі. Зі свого боку ДСО повідомляє, що, бачте, приватні охоронці не здатні захистити не тільки вас, а й себе, тож давайте залучати державну службу охорони. Ті, хто лобіює інтереси виробників травматичної зброї кажуть: навпаки, от була б у них травматична зброя, вони хоча б якось у тій ситуації зарадили б. Хоча порівнювати ефект травматичної зброї та бойової навіть неможливо. Я впевнений, що кожна людина, яка розуміє різницю між бойовою і травматичною, не захотіла б опинитися в цій кімнаті в "Каравані" з травматичною зброєю. Вбивство в "Каравані" - тільки збіг обставин, хоча якщо намагатися побачити в цьому таємну змову, імовірно, що такий розвиток подій міг бути на користь будь коло гравців на цьому ринку.

Крім того, ця стрілянина не легітимізує закон в очах суспільства, бо травматичну зброю легітимізувати не може вже ніщо. Все більше людей розуміють, що нам не потрібні сурогати. Травматична зброя — безвідповідальна. Зброя, за використання якої людина не відчуває якоїсь відповідальності, вона не ідентифікується. Тільки бойова зброя, за якою можна ідентифікувати людину, дає відчуття того, що за це доведеться відповідати. Завжди можна буде знайти того, хто стріляв і притягнути його до відповідальність.

Тобто, бачимо просту гру в монополію. МВС утримує монополію на ринок охоронних послуг, хтось хоче їх трошки посунути, вони трішки дають поступки: "ось вам травматична зброя" і відтягують час. Хоча все вирішується дуже просто: кожен українець, який відповідає вимогам за віком, за відсутністю судимості, за психологічними нормами має право володіти бойовою зброєю. Це право на самозахист і держава має це право регулювати.

Зараз ви читаєте новину «МВС хочуть позбавити монополії на зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути