четвер, 16 квітня 2009 19:21

Чи варто дозволити купувати зброю?

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко пропонує дозволити українцям купувати пістолети травматичної дії. Однак цього тижня проти виступило Міністерство юстиції. То чи варто дозволити купувати зброю?

Дмитро Корчинський, 45 років, керівник громадської організації "Братство":

— Безумовно. Хоча громадяни мають боротися не за право придбання пістолетів із гумовими кулями, а за вільне носіння холодної зброї. Бо людина з травматичної зброєю — лох, а з клинком — кабальєро. Зовсім інше самовідчуття. І у плані виховання нації значно краще. Злочинність від того не зросте. Нині тільки в Києві зареєстровано на руках у населення понад 400 тисяч стволів нарізної зброї. І ніхто не стріляє з вікон по перехожих. Бо мати зброю і наважитися її застосувати — різні речі. У нас більшість людей — вівці, вони ніколи не зважаться використати зброю. Ні нарізну, ні травматичну.


Юлія Тищенко, 36 років, політолог:

— В Україні ніколи не було культури носіння зброї. Я не сприймаю аргумент, що громадянам слід самим себе захищати від злочинців. Більше буде ризиків виникнення тих страшних речей, що відбуваються в Європі й Америці — коли підлітки чи маніяки відкривають стрільбу в навчальних закладах. Про безпеку громадян мають дбати відповідні структури, у тому числі й міліція.


Дмитро Степовик, 69 років, доктор богослов"я і філософії:

— Не варто. Наше суспільство ще живе в поняттях тоталітарної системи. Навіть те покоління, яке народилося і виросло в роки незалежності, від батьків успадкувало культ ненависті й егоїзму. Тож почастішають випадки нападів на громадян. Сьогодні молодь налаштована агресивно — взяти хоча б намети на Майдані з мітлою і гаслом "Усіх геть!" До того травматична зброя для когось може виявитися смертельною. А оскільки українці завжди відзначалися поміркованістю і терпимістю, мали страх Божий і повагу до ближнього, то ця зброя, передусім, буде використана проти них — прийшлими і нацменшинами.


Тамара Яковлєва, 55 років, пенсіонерка:

— У нас багато людей, безвідповідальних за чужі життя й долі. У суспільстві нагромаджується озлобленість і агресія. Тому при з"ясуванні стосунків, особливо "під градусом", будь-яка людина може пустити зброю в хід. Або використати її для пограбувань і розбійних нападів. Це приведе до збільшення злочинності в кілька разів. Якщо у кишені пістолет, то це вже налаштовує на агресивну поведінку.


Сергій Цигіпа, 47 років, підприємець:

— Мабуть, варто. Хоча кому треба, той і зараз купує. У інших країнах давно дозволили мати навіть нарізну зброю. Від цього злочинів не стало більше. Бо людина з вавкою в голові дозвіл не отримає. Та й придбати офіційно не так-то просто навіть газовий пістолет. До того ця зброя буде на обліку. Але це не найголовніше, чим має опікуватися Луценко. Він тільки відволікає увагу громадськості від проблем міліції. Не травматичною зброєю треба перейматися, а корупцією і злочинністю.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто дозволити купувати зброю?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути