Картопля Княгиня дає врожай уп'ятеро більший за традиційні сорти

Автор: ФОТО НАДАВ МИКОЛА ФУРДИГА
  Микола Фурдига з Інституту картоплярства брав участь у створенні сорту Княгиня. Ця картопля не вироджується 10 років. Підходить для вирощування у всіх областях
Микола Фурдига з Інституту картоплярства брав участь у створенні сорту Княгиня. Ця картопля не вироджується 10 років. Підходить для вирощування у всіх областях

Родить на всіх ґрунтах

— Нащо гнатися за єгипетськими чи голландськими сортами, коли свої маємо ­хороші? Просто треба знати, де їх знайти, — розповідає Ніна Фесюк, 54 роки, із селища Саврань Подільського району Одеської області.

Вирощує українську картоплю сортів Серпанок, Скарбниця, Вимір, Княгиня.

— Торік посадила Княгиню і не можу нею натішитися. Купила в Інституті картоплярства, який вивів цей сорт. Княгиня стійка до посухи, фітофтори та фузаріозу.

Сорт надврожайний. Дає 100 т бульб із 1 га, тоді як решта вітчизняних сортів — 20 т. Плоди овальні, рожеві. М'якоть солодка і сипка. Вічка дрібні, неглибокі. В одному корчі до 20 картоплин завбільшки з кулак.

— Для нашого рекордсмена немає поганої землі. Княгиня підходить для всіх типів ґрунтів і для клімату всіх областей, — розповідає Микола Фурдига, 40 років, заступник директора з наукової роботи Інституту картоплярства. — Ця картопля не вироджується 10 років. Це доказ того, що наука поспіває за змінами погоди.

Добрий урожай можна отримати лише із сертифікованої насіннєвої картоплі. Таку продають партіями по 20 кг — по 40 грн за 1 кг.

— Треба дивитися на призначення сорту. Для супів, борщів і пюре підійдуть картопля Скарбниця та Мирослава. Для смаження та запікання — Повінь і Случ, — додає ­Фурдига.

Добре плодоносить і фіолетова картопля Солоха з довгастими бульбами.

У кущі їх виростає більш як 20. Не боїться засух. Краще купувати картоплини вагою 90–120 грамів, що вмістяться на долоню. У більших часто бувають пустоти і вони не годяться для розведення. Для зменшення витрат бульби можна поділити на кілька частин. У кожній має бути паросток.

Сорт і ділянку для вирощування слід змінювати що п'ять років. Бо в ґрунті накопичуються інфекції.

150 тисяч гривень становить собівартість вирощування гектара картоплі. Висока ціна від­лякує фермерів від картоплярства.

Зараз ви читаєте новину «Картопля Княгиня дає врожай уп'ятеро більший за традиційні сорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути