— Фундук із червоними листками мені більше подобається, ніж звичайний. Має соковитіші горіхи, — розповідає Ігор Корнійчук, 35 років, із міста Кілія Ізмаїльського району Одеської області.
Вирощує сорти Сирена і Варшавський червонолистий. Вони не бояться холоду. Саджанець добре приживеться в промоченій землі. Обирає сонячне місце. Яма має бути вдвічі більша за корінь. Туди всипає пів відра перегною, змішаного із 200 г суперфосфату. Додає землі та ставить саджанець. Перший урожай горіх дає на п'ятий рік. Плоди середньої величини з тонкою шкаралупою, трохи сплющені. Дозрівають у першій половині вересня.
— Кілька років розвивається корінь і саджанець майже не росте. А після повного вкорінення пнеться вгору. За рік витягується до 2 метрів. Тому потім укорочую пагони. Для кращого запилення біля куща саджу ліщину.
Дорослий горіх весною обрізає, залишаючи до 10 пагонів. Інакше він загуститься й погано освітлюватиметься сонцем. Родитимуть тільки зовнішні гілки, а плоди стануть менші. Також напровесні можна розмножити кущ. Слід пригнути в рівчаки відводки й присипати землею. На початку літа кожна брунька дасть пагін.
Коментарі