вівторок, 20 вересня 2011 12:54
Олексій Гарань
Олексій Гарань
Професор політології НаУКМА

Якщо хочете бути в ЄС, то не треба ув'язнювати опозицію

У ялтинському Лівадійському палаці закінчилася триденна конференція "Україна і світ: загальні виклики, спільне майбутнє". Її організувала громадська організація "Ялтинська європейська стратегія" та Фонд мільярдера Віктора Пінчука.

Конференція засвідчила, що Україна впритул наблизилася до підписання угоди з Євросоюзом. Водночас українське керівництво отримало чимало критичних зауважень щодо внутрішньополітичної ситуації в країні.

Тлом конференції стала справа Юлії Тимошенко. Це сигнал, що Україна відходить від європейських цінностей. Питання про звільнення Тимошенко європейці ставили дуже жорстко. Єврокомісар з питань розширення і східної політики сусідства Штефан Фюле сказав: якщо Тимошенко залишиться у в'язниці, взаємини між Україною та Євросоюзом навряд чи будуть такими ж, як раніше. Інші наголошували, що не можна підписувати угоду про асоціацію з Україною, доки опозиціонерка сидить за ґратами.

Рішення щодо Тимошенко зараз в інтересах Януковича. Позиції президента в умовах конфлікту з Росією сильно ослабли. Йому необхідно мати підтримку Європи. Підписання угоди стане пропагандистським успіхом Януковича. Цим він вибиває ґрунт з-під ніг тих, хто критикував його за зближення з Росією.

Це питання дратує Кремль, бо там розуміють: якщо для України відкриється європейський ринок і ми станемо жити за демократичними правилами, величезний крок зробить і вся Європа. Примітно, що цього разу росіяни були представлені на конференції лише кількома незначними у державній ієрархії особами. Торік до Ялти приїжджала потужна офіційна делегація. Гадаю, це пов'язано з ускладненням стосунків між Києвом і Москвою.

Якщо говорити про роль України у східноєвропейських процесах, то європейці не бачать нас регіональним лідером. На конференції обговорювали перспективи Туреччини й України щодо вступу до ЄС. Але багато залежить від нас самих. Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт сказав: "Якщо Туреччина хоче бути в Євросоюзі, то не треба саджати за ґрати лідера опозиції. Інші країни можуть скористатися цією порадою". Це був дуже прозорий натяк на ситуацію в Україні.

Зараз важливо, що наша країна отримала можливість наблизитися до ЄС. Але ми маємо виконати вимоги: припинити політичні переслідування, боротися з корупцією, запровадити біометричні паспорти, встановити контроль за нелегальною міграцією тощо.

Зараз ви читаєте новину «Якщо хочете бути в ЄС, то не треба ув'язнювати опозицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути