пʼятниця, 12 липня 2013 16:08
Олексій Гарань
Олексій Гарань
Професор політології НаУКМА

Владі потрібен непрацюючий парламент з бійками та блокуванням

Минулий тиждень став останнім пленарним тижнем цієї сесії. Депутати розійшлися на канікули до вересня.

Якби ми не критично ставилися до діяльності парламенту, але все ж, за цю сесію відбулися зміни на краще. Вони пов'язані з тим, що "рука Чечетова" вже не працює автоматично. Опозиції вдалося моніторити процес персонального голосування. Не завжди більшість цього дотримується, махінації продовжується. Але це лише про кілька бойових одиниць. Вже не йдеться про те, що рішення приймаються 30-ма депутатами, присутніми у залі.

У зв'язку з цим стало зрозуміло, що у більшості немає належної кількості голосів. Як показав останній тиждень роботи сесії, владі треба мобілізувати всіх, щоби забезпечити ефективне голосування. Мажоритарники також не є настільки контрольованими, як очікувала влада, коли запроваджувала змішану систему виборів. Тому можна сказати, що парламент залишається тим майданчиком в структурі влади, де все ж відбувається конкуренція і де рішення не приймаються за свистком з Банкової.

У парламент, при всіх проблемах, є конкуренція. І це теж добре, адже владі потрібно шукати додаткові голоси. Чи голосувати разом із опозицією, як по євроінтеграційним законом, чи з мажоритарниками, чи з комуністами і мажоритарниками. І це плюс.

Але водночас, минула сесія продемонструвала і суттєві негативні тенденції. Перше за все, парламенту не вистачає конструктивної роботи. Часто опозиційна точка зору не є почутою. Вона не обов'язково має бути врахована, але бодай потрібно шукати шляхи до діалогу. Також за цей час відбулося так зване виїзне засідання парламенту, яке було повним порушенням процедур. Але радує, що самі "регіонали", провівши його один раз, зрозуміли, що далі так робити не можна. Бо це було не сприйнято зокрема і в Європі. А це дуже важливо.

Водночас, позитивом є те, що було спільне голосування влади та опозиції за низку євроінтеграційних законів. Однак погано, що частину законів, які необхідні нам для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, перенесено на вересень. Влада каже: "приймемо у вересні і все буде гаразд". Та я не впевнений, що так буде. Потрібно було не тягнути до останнього, а все ж намагатися прийняти ці закони до літа.

За сесію нового скликання ми побачили певні позитивні зміни, порівняно із роботою попереднього парламенту. Але величезні проблеми все ж залишаються. Але у наступну сесію парламент все більше перетворюватиметься на майданчик для передвиборної боротьби.

Відповідальність за неконструктивну роботу лежить на всіх. Наприклад, опозиція продемонструвала певні розбіжності у своїх позиціях. Наприклад, три опозиційні фракцій вимагають зустрічі із президентом, та коли президент погоджується, частина вже говорить що на зустріч не піде. Не вистачає узгодженості. Опозиції треба зважувати свої сили. Якщо вона щось говорить — то має цього і дотримуватися. Якщо оголошує блокування, то воно має бути реалістичним:. А коли говориться: ми будемо блокувати, поки не будуть відновлені права двох депутатів, то це не дуже реалістично. Звісно вони позбавлені мандатів абсурдним рішенням Вищого адміністративного суду, але ж всі розуміють, що влада на скасування цього рішення не піде. Тобто, опозиції треба зважувати свої сили.

Однак більша відповідальність за не конструктивну роботу парламенту все ж лежить на більшості. Зрозуміло, хто це контролює. Абсолютно чітко прослідковується стратегія Банкової на вибори, яка буде реалізовуватися у подальшому у стінах парламенту. Перш за все, це боротьба "антифашистів" проти загрози "фашистів". Владі потрібна буде поляризація країни, їй потрібен буде непрацюючий парламент, бійки, блокування. І цей сценарій також буде задіяно.

Зараз ви читаєте новину «Владі потрібен непрацюючий парламент з бійками та блокуванням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути