Торт "Львівська коліжанка" поєднує чотири начинки

Автор: ФОТО НАДАЛА МИРОСЛАВА КРУТІЙ
  Бісквітні коржі змащують сирним кремом і арахісовою масою. Начиняють вишневим желе і шоколадно-вершковим мусом. Торт чотири години настоюють у холодильнику
Бісквітні коржі змащують сирним кремом і арахісовою масою. Начиняють вишневим желе і шоколадно-вершковим мусом. Торт чотири години настоюють у холодильнику

Бісквіт просочують кавою з молоком

— Торт назвала "Львівська коліжанка", бо поєднала продукти, якими славиться наше місто. Подруг ми частуємо кавою, солоденькою вишнівкою, а ще сирником із шоколадом, — каже львів'янка Мирослава Крутій, 45 років. — Тож бісквіт зі смачним просочуванням, вершково-шоколадний мус, вишня з нотками кориці і сирний крем нікого не залишать байдужим.

Для бісквіта шестеро білків збиваю до пухкої маси й поступово вводжу півтори склянки цукру. До шести жовтків додаю по столовій ложці розпушувача й оцту або лимонного соку. Збиваю й потрохи вливаю три столові ложки олії. Поєдную жовткову масу з білковою. Додаю просіяні разом склянку борошна, три столові ложки какао й ложку крохмалю. Легко вимішую.

Дно круглої форми застеляю пергаментом. Боки нічим не змащую. У режимі "верх-низ" при температурі 170 градусів випікаю майже 20 хвилин два коржі. Готовність перевіряю паличкою. Коли бісквіт охолоне, загортаю у плівку та ставлю на ніч у холодильник. Перед складанням торта розрізаю кожен упоперек. Так отримую чотири коржі.

Для ягідного прошарку беру 500 грамів вишень без кісточок. Із соком доводжу до кипіння, додаю 150 грамів цукру, чайну ложку кориці і 50 мілілітрів коньяку. Проварюю 5 хвилин. Знімаю з вогню і вкидаю 16 грамів желатину, який попередньо замочую у шести столових ложках холодної води. Помішую до повного розчинення. Отриману масу охолоджую й виливаю у вкриту харчовою плівкою тортівницю — такого діаметра, як і форма для випікання. Коли желе схоплюється, ставлю в морозилку на ніч. Перед збиранням торта желе обрізаю по краях на 2 сантиметри.

Для крему двоє яєць, 100 грамів вершків чи сметани та 100 грамів цукру збиваю і на паровій бані доводжу до загустіння. Кілька хвилин охолоджую та до ще теплої маси додаю 100 грамів масла і пів кілограма домашнього м'якого, але не вологого сиру. Збиваю блендером, щоб не було крупинок. Можна вкинути ванілін або лимонну цедру. Ставлю в холодильник.

Подрібнюю 100 грамів підсушеного арахісу та змішую з 150 грамами вареного згущеного молока. Розтоп­люю 50 грамів шоколаду з 25 грамами масла. Залишаю в стороні.

Шоколадний мус готую під час збирання торта. Треба одразу викладати на корж, бо мус швидко застигає. Збиваю 250 грамів добре охолоджених вершків 30-відсоткової жирності. На паровій бані розтоплюю 100 грамів шоколаду і 30 грамів масла. В ще гарячу масу вводжу 8 грамів желатину, попередньо замоченого у 50 грамах води. У злегка охолоджену масу додаю збиті вершки, перемішую.

Для просочування коржів змішую 150 грамів гарячого молока з чайною ложкою розчинної кави, 50 грамами цукру і 30 мілілітрами коньяку.

Торт збираю у кільці, боки якого вистеляю ацетатною плівкою так, щоб була вище від форми — бо торт високий.

Просочую перший корж. Розподіляю половину сирного крему, далі — пів маси з арахісом. Поверх "нитками" поливаю розтопленим шоколадом із маслом, накриваю наступним коржем і просочую. Розподіляю більше половини шоколадного мусу. Злегка вдавлюю заморожене вишневе желе й покриваю залишками мусу. Знову кладу корж, просочую, тоді сирний крем і решту арахісової маси. Останній корж просочую з внутрішнього боку. Зібраний торт накриваю плівкою і ставлю на кілька годин у холодильник.

Готую крем для верху. 250 грамів домашнього сиру кімнатної температури перебиваю блендером. Додаю по 100 грамів розм'якшеного масла й цукрової пудри, 150 грамів нехолодних вершків. Збиваю до утворення гладкої маси. Прикрашаю торт.

Зараз ви читаєте новину «Торт "Львівська коліжанка" поєднує чотири начинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути