вівторок, 03 липня 2012 13:44

У м'які іграшки зашивають жіночі колготки і вату зі старих матраців
5

"Купіть дитині качалку-слона або коника з синьою гривою. Ну якщо у вас дівчинка, то беріть коричневого, з рожевою мордою і хвостом", - продавець київського ринку "Петрівка" намагається продати мені кілька м'яких іграшок, коли вибираю подарунок для племінниці.

Продавець Аліна витягує з полиці кілька різновидів конструктора "Лего", коробки з ляльками "Барбі".

"Дівчаткам ще беруть велосипеди-зайчики і великі пазли на всю кімнату. У мене всі іграшки сертифіковані. На кожну ляльку маю сертифікат", - розповідає Аліна.

Кажу, що чула, ніби на базарі купувати іграшки небезпечно. Аліна тягнеться до третьої полиці за пачкою з документами.

"Ви що мені не вірите? У мене на все є дозвіл від Держспоживінспекції. Думаєте в магазині кращі іграшки продають? І на базар, і в магазині везуть з Китаю".

Жодної іграшки не купую. Конструктор виготовлений з пластика, від нього сильно тхне хімією. Ляльки мають неприродно великі очі, одяг пошитий з неякісної блискучої тканини. Від м'яких іграшок чогось смердить фарбою. Вони запилені і вигоріли на сонці.

"Зараз 90% іграшок, які привозять в Україну, є небезпечними для здоров'я дитини, - каже київський педіатр Вікторія Золотаренко. - Найбільш небезпечні м`які та гумові іграшки. Останні найчастіше застосовують для купання. У гарячій воді вони можуть почати виділяти канцерогенні речовини".

- Що треба враховувати батькам при виборі іграшки?

"Батькам треба одразу розраховувати, що усі діти з цікавості все пробує на зуб. Тому дітям до 5 років не бажано купувати іграшки з дрібними деталями. Вони можуть їх проковтнути. Багато хто з батьків думає, що найбезпечніші м'які іграшки. Два роки тому в "Укрметртестстандарті" тестували одну партію м'яких слонів і котиків з Китаю. Розпороли кілька іграшок, а в середині якісь ганчірки напхані, подрані жіночі колготки і вату зі старих матраців. Від таких забавок у дитини може розвинутися алергія. Всю партію списали на утилізацію. Їх обіцяли спалити. Дозвіл на їх продаж ніхто не дав, але чи спалили їх, я не знаю", - каже Вікторія Леонідівна.

- Чи всі іграшки, виготовлені у Китаї, проходять перевірку і сертифікацію?

"Усі, які в Україну завозять легально. Торік з Китаю привезли партію іграшок для дитячих садків і сиротинців. В "Укрметртестстандарті" виявили, що у більшості іграшок то вухо, то рука були не дошиті. Малюк може розпороти іграшку і наїстися поролону. Дитина не повинна мати доступ до набивної тканини. Більша частина того, що продається в магазинах та на ринках, є потенційно небезпечним для здоров'я дітей".

- Що може нести небезпеку в іграшці?

"Багато іграшок виготовлені з низькоякісного пластику. Вони легко трощаться на дрібні деталі від удару. Ми кинули китайську машинку з висоти 30 сантиметрів. Вона розвалилась на дріб'язок. Дитина могла набрати дрібних деталей до рота, частиною з них порізати собі руки, поколоти ноги. Велика частина іграшок виготовлена з токсичних матеріалів, має чимало прихованих дефектів".

- Як це позначається на здоров'ї дитини?

"Батьки часто звертаються до мене, коли у дитини висока температура, висипи на руках і животику. Спочатку питаю, що дитинка їла, а потім - з  чим гралась. У 30 % випадків за день-два до висипу у домі з'явилась нова іграшка. Дерматити викликає формальдегід, який додають у фарби для ляльок і машинок. Фенол, що додають у гумові іграшки, подразнює слизові оболонки та стає причиною головного болю та нудоти".

- Де купити якісну іграшку? Скільки вона повинна коштувати?

"Якісних іграшок дуже мало і коштують вони дорого. Виробники іграшок зі світовим ім'ям використовують натуральні та екологічно чисті матеріали, тому й їхня цінова політика стартує від 200 гривень. Краще купити одну дорожчу, ніж 10 дешевих".

- Які іграшки повинні насторожувати покупців?

"Усі забавки, які завозять в Україну, повинні пройти обов'язкову сертифікацію. Але якимось чином небезпечні іграшки таки потрапляли на ринки і в магазини. Якщо іграшка має запах, це мене насторожує, я б уже цю іграшку не купувала. Це говорить про те, що використовуються не якісні матеріали, або не дотримана технологія виробництва іграшки.

Не варто купувати пластмасові іграшки, які пофарбовані або вкриті лаком. Адже більшість фарб токсичні, до того ж вони можуть відшаровуватися та потрапляти на руки та в рот дитини. Іграшка повинна бути міцною. На ній не має бути тріщин та слідів клею. І головне - кожна іграшка повинна мати свій документ. Немає сертифікату якості - не купуйте".

Зараз ви читаєте новину «У м'які іграшки зашивають жіночі колготки і вату зі старих матраців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути