пʼятниця, 17 червня 2016 13:29

Чому зникають діти: думка Національної поліції

 

Оголошення про зниклих дітей страшно читати будь-якому батькові чи матері. Одразу виникає думка - а раптом і мій пропаде? Або вкрадуть? У когось інформація про зникнення дітей викликає обурення. Як батьки допустили? Чому діти такі дурні? Куди дивиться поліція?

Розібратися в цьому питанні допоміг Ігор Бутко, головний інспектор відділу ювенальної превенції Національної поліції, повідомляє Fathers Club

Для початку варто трохи заспокоїться. Все не так страшно. 83% дітей поліція знаходить на протягом доби після зникнення. Живими і здоровими. Наступна хороша новина - кількість заяв про зникнення дітей з 2011 року впала вдвічі. У 2011 році було зареєстровано 8369 заяв, в минулому, 2015 - 4524.

 

По-третє, ця тема більш актуальна для одних регіонів і менш - для інших.

"Найчастіше діти пропадають з вини байдужих до них батьків. Інші явні ознаки повної відсутності контакту батьків з дітьми: ні батько, ні мати часто не знають з ким дружить їх дитина, що вона пише в соціальних мережах. У переважній більшості випадків мова йде про дітей з неблагополучних сімей".

83 дитини перебувало в розшуку станом на кінець травня цього року. При тому, що з початку року надійшло 2296 заяв про зникнення.

За даними міжнародних правозахисних організацій, в середньому в Європі щорічно зникає понад 70 тисяч неповнолітніх, в США - близько 800 тис., В Україні - близько 3 тис. дітей.

Ще одна з причин зникнення дітей - сварки між розведеними батьками. "Буває так, що суд після розлучення залишив дитину з матір'ю, а батько потім забирає дитину зі школи і відвозить до себе додому. Мати з колишнім чоловіком не спілкується, де дитина вона не знає і звертається в поліцію". У таких випадках дитину теж швидко знаходять.

"Вкрай рідко трапляється найжахливіше - діти гинуть після зникнення. Але відбувається це не тому що їх викрадають маніяки або крадуть "на органи". Найчастіше підлітки з неблагополучних сімей зв'язуються з кримінальним світом, де ризик розлучитися з життям набагато вищий. Такий приклад - кілька років тому на околицях Севастополя були вбиті безпритульним дві дівчини-підлітка. До трагедії дівчата майже тиждень не з'являлися вдома. Тобто спочатку дитина пішла з дому. І довго жебракувала. І тільки потім загинула. Чи стала б вона йти з сім'ї, якби знала, що її там люблять і чекають?".

"У великих містах діти губляться в людних місцях - на вокзалах, в торгових центрах. Але це поодинокі випадки. Все-таки найчастіше підлітки самі йдуть з сімей. Це безпосередньо говорить про провину батьків і матерів. Тобто дітям настільки важко і нестерпно знаходитися вдома, що вони вважають за краще ризикувати, аби лише не повертатися до батьків".

Діти у віці від 7 до 10 років найчастіше губляться в магазинах.

"Наприклад, мама відвернулася, а дитина відійшов в сторону. Вона відразу починає дзвонити в поліцію, а насправді малюк пішов дивитися товари в відділ іграшок. Був випадок, коли дідусь зустрічав онука з автобуса. Прийшов, а дитини немає. Звернувся в поліцію. Виявилося, що онук, приїхавши на зупинку, побачив, що дідуся немає, і поїхав назад", - пояснив Юрій Михайлович, з Націнального поліції в Харківській області, пише новинний портал gx.net.ua

Якщо раптом дитина зникла, ось кілька важливих порад поліції:

• одразу телефонуйте 102 і повідомляйте все, що вам відомо про можливе місцезнаходження дитини

• дайте поліції фотографію дитини, яка відповідає її нинішньому віку

• шукайте самі, підключайте всіх родичів, друзів і знайомих

• якщо з'ясували нові важливі деталі зникнення, обов'язково повідомляйте поліції

• коли дитина знайдеться, не лайте її. Найчастіше вона сама перелякана більше за вас.

Для багатьох країн світу 25 травня - це Міжнародний День зниклих дітей (International Missing Children's Day). Дата веде свою історію з США, а символом Дня є зображення синьої незабудки. У цей день в 1979 році по дорозі додому пропав американський шестирічний школяр Евіан Пейтс, його шукали всім світом. Справа набула широкого резонансу, але пошуки не увінчалися успіхом. Через 4 роки після цієї події президент США Рональд Рейган оголосив 25 травня Національним днем зниклих дітей, а ще через рік, в 1984-му, було засновано Національний центр пошуку зниклих та експлуатованих дітей (National Center for Missing and Exploited Children, NCMEC). Незабаром цю ініціативу підтримали і в ряді європейських країн, і в 1997 році був створений Міжнародний центр пошуку зниклих та експлуатованих дітей (ICMEC). Саме з його ініціативи в 2010 році і був заснований Міжнародний День зниклих дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зниклі підлітки з інтернату цілу ніч вешталися містом

Зараз ви читаєте новину «Чому зникають діти: думка Національної поліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути