середа, 16 травня 2012 13:17

Як переконати чоловіка піти у декретну відпустку

Як переконати чоловіка піти у декретну відпустку
Чоловіку треба показати, як сповивати, купати, підмивати і перевдягати малюка. ФОТО: maminfo.ru

"Мій чоловік не хоче йти у декрет, хоча ще до пологів ми домовились, що рік у декреті сиджу я, а наступного року – він", - пише на редакційну пошту Ангеліна з Полтави. – У два рокипланували віддати донечку у садочок. Чоловік передумав, бо його друзі накрутили. Типу: якщо ти йдеш у декрет, ти не мужик. Але ж він мені обіцяв. Я мушу вийти на роботу, бо  більше не можу сидіти вдома. Як його переконати, що сидіти з дитиною – не смішно і не позорно. Вчора посварилися, бо Артем повернувся додому і заявив: чоловік повинен заробляти і годувати родину, а не сидіти вдома і чекати, поки його нагодує дружина. Чоловік - добувач. У жінки краще виходить виховувати дітей".

Столичний психолог Вікторія Крука радить Ангеліні завести про це розмову у колі друзів чоловіка.

"Зробіть святкову вечерю і запросіть його друзів, - каже Вікторія Павлівна. – Говоріть про все на світі, а потім між іншим принесіть до столу донечку. Вдайте, ніби хочете поправити скатертину, і передайте немовля одному з друзів на руки. Тоді саме час завести розмову, розповісти про те, що у Західній Європі 20% чоловіків перебувають у декретній відпустці по догляду за дитиною, а жінки виходять на роботу. Наших чоловіків часто стримує саме громадська думка - мовляв, це ганьба, що скажуть люди. За кордоном це абсолютно нормальна тенденція. Йти в декрет не соромляться навіть перші особи країни. Сидів у декреті навіть британський міністр закордонних справ Девід Мілібенд".

За українським законодавством, 3-річну відпустку по догляду за дитиною може отримати сьогодні не лише мама, але й тато. При цьому на чоловіка поширюються ті ж права та пільги, які отримує в цьому випадку жінка, включаючи безперервність стажу і збереження за ним робочого місця.

"Батьки мають право розділити декретну відпустку навпіл - наприклад, перші півтора року за дитиною доглядає мама, оскільки вони є більш складними і відповідальними, а другі – тато, - пояснює психолог Вікторія Павлівна. - Зараз все є: дитячі суміші, памперси, пральні машини. Догляд за дитиною тепер приносить лише задоволення, були б тільки гроші. Звичайно, перший рік після народження немовляті потрібен саме материнський догляд. А далі все має вирішуватися в залежності від обставин. Проблема в стереотипі: жінка має виховувати дитину, а чоловік, який бере на себе цю роль, - не мужик. Але це можна долати".

Психолог запевняє, що все це відмовки, ніби чоловіку буває важко заспокоїти дитину, коли вона плаче, не хоче їсти чи влаштовує істерику під час прогулянки. Усі тонкощі і складнощі по догляду за донькою чи сином можна легко освоїти за кілька днів.

Радить залучати чоловіка в усі справи, що стосуються вашого малюка

"Відсторонювати батька від виховання дітей категорично не можна. Татусі можуть бути анітрохи не гіршими батьками, ніж мами, і навіть навпаки. Усі питання, що стосуються виховання, обговорюйте разом. Краще разом приймайте рішення. Не соромтеся просити про допомогу і не забувайте подякувати і похвалити коханого. Не варто розцінювати його участь як належне. Йому буде приємно усвідомлювати свою значимість у процесі виховання за дитиною".

Якщо досі годуєте дитину грудним молоком, перед виходом на роботу зцідіть декілька порцій молока і поставте його в холодильник. Татові залишиться лише розігріти його на слабкому вогні або помістити пляшечку в теплу, а потім у гарячу воду.

Не забудьте також написати докладну інструкцію по годуванню дитини із зазначенням часу. Сюди можна дописати перерви на сон і прогулянки на свіжому повітрі. Непогано розучити з татом декілька казок та колискових. Покажіть чоловіку, як сповивати, купати, підмивати і перевдягати малюка.

Зараз ви читаєте новину «Як переконати чоловіка піти у декретну відпустку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути