четвер, 08 березня 2012 10:28
Євген Захаров
Євген Захаров
Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, співголова Харківської правозахисної групи

У справі Луценка право "не ночувало"

Захист екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка готує апеляцію на вирок Печерського суду. Мають подати її до Апеляційного суду після восьмого березня. Важко спрогнозувати, як після того будуть розвиватися події. Адже у справі Луценка право взагалі "не ночувало". Всі бачили, як йшов процес, що всі свідки показали: не існує підстав говорити про злочини, адже їх немає. Суддя Сергій Вовк міг направити справу на дорозслідування. Але ж ні, він переписав обвинувачувальний висновок прокуратури і видав його як вирок. Ні в одній європейський країні такого не могло бути. Це кримінальне переслідування взагалі було б виключено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценка судили, як злочинця і терориста - Кличко

Днями Верховний суд надав Генпрокуратурі можливість довести законність порушення кримінальної справи проти Вовка. Його підозрюють у винесенні завідомо неправосудних рішень. Це означає, що хтось дуже ним не задоволений. Навіть після такого вироку, який він виніс Луценку, у спокої не залишили. Треба не забувати, що свого часу із справи в окреме провадження був виділений фрагмент щодо організації незаконного стеження у справі про отруєння екс-президента Віктора Ющенка. Його має розглядати той же суддя Вовк, бо справа має той самий номер і повинна розглядатися виключно в цьому ж суді. Поки це буде відбуватися, Луценко буде знаходитися в слідчому ізоляторі. Важко сказати, на скільки цей розгляд може затягнутися. Можуть взагалі зробити вигляд, що цієї справи немає, а екс-міністра просто відправити у колонію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для життя Луценка є загроза в будь-якій колонії

Все, що відбувається у цій справі, проти здорового глузду. Тут не працює ніяка логіка. Сам Луценко говорить, що влада на нього дуже ображена за його жорсткі оцінки. Але зараз цю владу не лає тільки лінивий. Її дії масово критикують. Хоча я не думаю, що питання тільки в цьому. Луценку змінили запобіжний захід із підписки про невиїзд на утримання під вартою ще більше року тому. От тоді цей фактор грав роль. Бо він писав у статтях такі речі, про які мало хто говорив. У постанові суду написали, що він впливає на слідство. Але це повна нісенітниця. Таким чином йому "закрили рота". Можливо, якби він не робив такі гострі критичні заяви, цю справу тоді могли спустити "на гальмах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вирок Луценку – червоний прапорець, за який зайшла наша судова система"

У цій ситуації варто очікувати від Європи засудження дій влади і ще більшого віддалення від України. Санкції проти замовників та виконавців так швидко не будуть запущені. Для цього мають бути докази. Наприклад, якби було рішення Європейського суду, яке б сказало: тут порушена 6, 7, 18 статті Конвенції – це покарання без вини, порушення права на справедливий суд, політичні переслідування, можна було б чекати на такі санкції. Але можуть бути інші наслідки - санкції для держави, як для члена Ради Європи. Скажімо, українську парламентську делегацію можуть позбавити права голосувати в ПАРЄ.

Зараз ви читаєте новину «У справі Луценка право "не ночувало"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути