вівторок, 27 жовтня 2020 16:34

За донорську кров більше не платитимуть

Понеділок, 19 жовтня, 9:15

На огорожу навколо Дарницького районного суду в Києві зо два десятки людей розвішують плакати з портретами поета Василя Стуса і нардепа від партії "Опозиційна платформа – За життя" Вік­тора Медведчука, 66 років. Під зображенням останнього напис: "Медведчук підарешт".

Прийшли підтримати журналіста 49-річного Вахтанга Кіпіані, бо нардеп вимагає заборонити його книжку "Справа Василя Стуса", яка вийшла торік. Не згоден із дев'ятьма епізодами, де згадується, – у передмові та наприкінці видання.

За кілька хвилин суддя 45-річна Марина Заставенко зачитує ухвалу.

– Зобов'язати Кіпіані та видавництво Vivat видалити інформацію про Медведчука. Заборонити розповсюджувати надрукований тираж книжки.

Автор і видавництво подаватимуть апеляцію.

– Нічого прибирати не будемо. За кілька годин після ганебного рішення суду всі книжки розкупили (2,3 тис. примірників. – Країна). Замовлення надходять досі. 2 листопада буде новий наклад, – каже Кіпіані. – Медведчук судиться не через образу, а щоб створити добру репутацію.

– Медведчук робить хорошу справу для книжки, бо її наклад зросте. Він закладає передумови для жорстокого і безпощадного перезавантаження судів, – говорить політолог Михайло Басараб, 43 роки. – Бо вони – велике недопрацювання попередніх років.

Поета Василя Стуса засудили до 10 років тюрми у вересні 1980-го за антирадянську пропаганду. Тодішня влада призначила йому адвокатом Віктора Медведчука. На засіданнях той визнав провину підзахисного. Цим порушив право клієнта на захист, заявили юристи Роман Титикал та Ілля Костін, які 2016-го досліджували матеріали справи.

Василь Стус помер 47-літнім у колонії в Пермській області Росії 1985 року

  Президент Володимир Зеленський анонсував всеукраїнське опитування В день виборів, 25 жовтня. Поставлять п’ять запитань: – чи підтримуєте ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах? – Чи підтримуєте створення вільної економічної зони в Донецькій та Луганській областях? – Чи підтримуєте скорочення кількості народних депутатів до 300? – Чи підтримуєте право України на використання безпекових гарантій, визначених Будапештським меморандумом? – Чи підтримуєте легалізацію канабісу в медичних цілях – для знеболювання важкохворих? ”Якщо зібралися відлітати – не забудьте пристебнутися до здорового глузду”, – радить художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Президент Володимир Зеленський анонсував всеукраїнське опитування В день виборів, 25 жовтня. Поставлять п’ять запитань: – чи підтримуєте ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах? – Чи підтримуєте створення вільної економічної зони в Донецькій та Луганській областях? – Чи підтримуєте скорочення кількості народних депутатів до 300? – Чи підтримуєте право України на використання безпекових гарантій, визначених Будапештським меморандумом? – Чи підтримуєте легалізацію канабісу в медичних цілях – для знеболювання важкохворих? ”Якщо зібралися відлітати – не забудьте пристебнутися до здорового глузду”, – радить художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

А в цей час:

Чоловік у шкіряному піджаку забігає в кафе "Руслана" в Луцьку. Просить налити 100 грамів горілки та приготувати бутерброд.

– Ми закриті на спецзамовлення, – відповідає офіціант 29-річний Максим Горбачевський.

Сервірує стіл на 20 людей, на підвіконня ставить торт із курячого фаршу. Опівдні в закладі святкуватимуть день народження ротвейлера Бонда.

– Йому виповнюється 3 роки, – говорить власник собаки 34-річний Михайло Пац­кевич. – Дружина запросила гостей у кафе, а я на вечір лазню замовив. Зараз мало приводів для радощів, то ж треба ловити кожен момент.

Гостей частують сирними і м'ясними нарізками, салатами, закусками, коньяком і вином. Пса лишають у коридорі. Торт Бонд з'їдає за кілька хвилин.

Застілля обійшлося у 14 тис. грн.

Мінімальна пенсія має становити п'ять тисяч гривень

Із вересня мінімальна зарплата в Україні зросла до 5 тисяч гривень. Наступного року уряд пропонує її підвищити спершу до 6 тисяч, а з липня – до 6,5. У Світовому банку зауважили: це може збільшити бюджетний дефіцит до понад 6 відсотків ВВП. Голова Комітету Верховної Ради з податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що липневе підвищення краще відкласти до грудня 2021-го.

Зростання мінімальної зарплати – це підвищення податкового тиску на бізнес. Працівник не отримуватиме більше. Якщо, наприклад, має 10 тисяч зарплати, то половину даватимуть як мінімалку, решту – в конверті.

Чиновники кажуть, що так збільшать зарплати бюджетників. Але проєкт Держбюджету-2021 пропонує залишити прожитковий мінімум на рівні 2189 гривень на особу. З липня він становитиме 2294 гривні, а з грудня – 2393. Саме від цього показника, а не від розміру мінімалки, залежать зарплати бюджетників.

Золотий соціальний стандарт полягає в тому, що мінімальна зарплата дорівнює мінімальному прожитковому мінімуму. А він – мінімальній пенсії (із 1 липня – 1712 гpн. – Країна). Якщо зарплата 5 тисяч, то пенсія й прожитковий мінімум мають бути такі ж.

Олексій КУЩ, економіст

"Найкраще, що сталося з нашою освітою за 100 років, – пандемія коронавірусу. Вона змусила українців підняти дупи й шукати альтернативу застарілій системі навчання з переповненими класами й одноманітними уроками", –

Віктор ГРОМОВИЙ, редактор сайту "Освітня політика"

21,8 мільярда гривень – на стільки підприємства Укроборонпрому виготовили озброєння та відремонтували військової техніки за дев'ять місяців року. Це на 1,1 млрд більше, ніж за такий період 2019-го. На 8,6 млрд оновили літаків. У 4,6 млрд обійшлися виробництво й оновлення бронетанкових машин. На решту грошей створили зброї, обладнання, відремонтували кораблі та радіолокаційні установки

Тиждень тому купили з товаришем в'яленої риби до пива. Почистили першого ляща, а він смердить. Відніс у магазин. Продавщиця у крик: "Що ти мені сунеш! У нас усе свіже. Десь у смітнику знайшов". На емоціях запустив у неї рибу і пакет із кишками.

Валерій ГАЛЬЧЕНКО

Кілька років тому в бабиному сараї вибухнув газовий балон, бо погано закрутили. Стін не розбив, але розніс стелажі з консервацією, бочку з вином і ящики з яблуками. Баба плакала кілька днів. Боялася, що взимку не буде чого їсти.

Марина ПЕРЕДЕРІЙ

Побачив, як у метро злодій дістав гаманець із кишені в дівчини. Повалив його на підлогу, але пасажири кинулися мене відтягувати. Не слухали, коли кричав, що зловив афериста. Він вибіг на наступній зупинці.

Олександр МАТВІЄНКО

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання наступного року відбудеться 10 квітня. Реєстрація учасників триватиме з 5 по 19 січня. Основна сесія ЗНО відбудеться 21 травня – 10 червня. Вступна кампанія у вузи почнеться з липня.

За донорську кров більше не платитимуть. Даватимуть сувеніри, легкі закуски. Раніше за раз виплачували від 80 до 500 грн, залежно від групи крові.

Майже 31 тис. жінок служать у Збройних силах України. Це близько 12% загальної чисельності армії, говорять у Головному управлінні персоналу Генерального штабу ЗСУ.

До 2025-го населення України скоротиться на 1 млн. Становитиме майже 40,7 млн людей, прогнозують у Міжнародному валютному фонді.

Із 26 жовтня об'єднаним територіальним громадам почнуть передавати у власність землі сільськогосподарського призначення, що належать державі. Зароблені на ділянках гроші йтимуть у бюджети ОТГ, кажуть в Офісі президента.

 

Сусідка продавала квартиру й запропонувала забрати бібліотеку. Я погодилася. Коли виставляла книжки на полицю, з однієї випали чотири 100-доларові купюри. Залишила собі.

Валентина, 39 років, Харків

Через вік не хотіли брати менеджером у рекламне агентство. Упросила взяти на стажування. За місяць уклала договорів вдвічі більше за колег. Шеф призначив його заступником.

Ольга, 47 років, Київ

Щоночі психічно хвора сусідка гепала молотком у стелю. Кілька разів просив її сина вирішити проблему. Без толку. Довелося говорити з ним мовою кулаків. Другий місяць спимо спокійно.

Андрій, 31 рік, Полтава

Повертався п'яним із дня народження й упав у відкритий люк. Вдарився об залізні східці головою, забив спину. Не зміг вилізти. До ранку протверезів і пішов додому. Нічого не зламав.

Віталій, 28 років, місто Шостка Сумської області

Зараз ви читаєте новину «За донорську кров більше не платитимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути