середа, 29 лютого 2012 17:18

Всеукраїнський тур гурту "Воплі Відоплясова"

5 березня - Львів

6 березня - Івано-Франківськ

9 березня - Київ

10 березня - Біла Церква

12 березня - Полтава

Про шість визначних для рок-гурту "ВВ" місць Києва розповідає бас-гітарист Олександр Піпа. Один із засновників гурту 1986-го, саме він запропонував назву "Воплі Відоплясова". Чотири роки тому залишив "ВВ" заради власних музичних проектів

Олександр ПІПА, музикант, 45 років

Мікрорайон "Академмістечко". Тут "ВВ" написали найбільше пісень. У цьому районі жили ми з гітаристом Юрієм Здоренком. На наших кухнях і розмістилася перша репетиційна база гурту. До 1989-го тусили тут із ранку до ранку. Вже й не пам'ятаю, скільки разів сусіди міліцію викликали. Улітку вікно відкрите, граємо, а нам матюки у вікно кричать. Коли стали відомі, ті самі люди казали: "Та ви круті хлопці". Правда, тоді ми вже по кухнях менше грали.

Палац культури КПІ. Тут познайомилися з Олегом Скрипкою. Спільний знайомий привів нас зі Здоренком подивитися на нього. Грав блюз на баяні. Це було дуже незвично. Потім часто виступали тут. Тоді з рок-музикою було не так, як зараз. Одну афішу на весь Київ повісиш - і повний зал набивається. Гітари мали самопальні. Був майстер, який робив їх із уламків старих радянських інструментів, меблів. Дуже пишалися ними, бо звучали, як більше ні в кого. Підсилювач звуку - з кінотеатру, ламповий. От і вся апаратура.

Танцювальний зал "Сучасник". Зараз це - концерт-хол FREEDOM. 1987-го на фестивалі "Рок-Парад" уперше виступали з барабанщиком Сергієм Сахном. Знали його всього два тижні. За цей час вивчили шість пісень і виконали їх. Завдяки підтасовці голосів і корупції перемогли в конкурсі. Ну й, звісно, завдяки незвичайній музиці. Уже тоді знали, що ми - найкраща група в світі. Перші гонорари витрачали на випивку. Залишки антиалкогольної компанії тоді ще відчувалися - пили, що було. Тобто все, що горіло. Найпопулярніший був виноградний напій "Козацький". 40 градусів, у великих пляшках з-під шампанського, з  вираженим запахом ацетону.

Палац культури заводу "Укркабель". Тут записали перший альбом "Танці", до початку 1990-х репетирували. Мали свій ключ до чорного входу. Могли там ночувати. Ця будівля досі існує, крутелики якісь її купили, офіс завели. Туди на репетиції приходили перші фанати. З трилітровими банками самогону. За їхню любов треба було розплачуватися власним здоров'ям - бухати з ними. Найчастіше удар брав на себе я. Кількість фанатів збільшувалася, й це ставало дедалі важче. Мало що точно пам'ятаю з тих часів - завжди п'яний був. Найактивніший серед фанів був Євген Рогачевський. Потім став нашим гітаристом. Тоді здоров'я вистачало й музику писати, й бухати. І навіть харчуватися в заводській столовій. Це була справжня російська рулетка - в один із трьох разів дістаєш харчове отруєння котлетами.

Пункт міліції на станції метро "Політехнічний інститут". Так допилися, що коли намагалися зайти на станцію, нас пов'язала міліція. Сахно кричав: "Я барабанщик "ВВ", не чіпайте!" Наступного дня нас приїхали контролювати жінки. Але ми знову набухалися, на чолі з дружинами. На цей раз у відділок забрали жінку Сахна. Кричала: "Як ви можете, я - дружина барабанщика "ВВ"!"

Студія "Комора". Записували тут альбом "Країна мрій". Розташована вона на Виставці досягнень народного господарства, зараз "Експоцентр України". Там були стенди зі зразками продукції, серед яких - алкогольний бальзам. І ми його випили. Був страшний скандал. Довелось мені купувати вахтерці пляшку Martini, який на той час був великим скарбом.

Зараз ви читаєте новину «Всеукраїнський тур гурту "Воплі Відоплясова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути