вівторок, 29 серпня 2017 22:11

Відкривають реабілітаційні центри для диких тварин

Модні породи швидко вироджуються

Цього року за перші сім місяців зафіксували понад 360 тис. випадків викрадення котів елітних порід, за оцінками страхових компаній. Це на 40% більше, ніж торік за січень-липень. Найчастіше крадуть бенгальську, сіамську, блакитну, російську породи. Їх перепродують щонайменше за $500. Власникам повертають кожного п'ятого улюбленця.

Евандер ЛОУРЕНС, 47 років, детектив страхової компанії, Нью-Йорк, США:

– Легко вистежити, у кого вдома є дорогий кіт. Люди спілкуються на форумах. Часто виводять гуляти. Зазвичай крадуть на замовлення. Вивозять в інший штат.

Люди ставлять удома сигналізацію. Та це не дуже ефективно, бо чутливі системи не підходять для будинку з тваринами. Вони реагуватимуть на рух кота чи собаки і вмикатимуться постійно.

За рік затримали трьох крадіїв. Ніхто з них не переймався, що це стрес – і для тварини, і для власника. До того ж малоймовірно, що улюб­ленець приживеться у нових господарів. Шипітиме, буде агресивний, матиме проблеми з туалетом.

Один злодій взагалі не розумівся на котах. Дивився на фото, який кіт йому потрібен. Тоді йшов і заглядав у вікна в елітному передмісті. Вкрав кілька напівпородистих тварин. Довелося відносити назад.

Коли якась знаменитість показує свого улюб­ленця, знаємо – буде хвиля крадіжок.

Автор: wordpress.com
  У найбільшому в Південно-Африканській Республіці реабілітаційному центрі Мохолохоло утримують поранених, покинутих і отруєних тварин і птахів. Туристів привозять показати рідкісні види середніх хижаків
У найбільшому в Південно-Африканській Республіці реабілітаційному центрі Мохолохоло утримують поранених, покинутих і отруєних тварин і птахів. Туристів привозять показати рідкісні види середніх хижаків

Ума ТРЕЙ, 37 років, кінолог, Філадельфія, США:

– Щойно вийшов перший сезон серіалу "Гра престолів", обдзвонювали всіх власників собак породи маламут. Треба було вживити чипи тим, хто не мав. І перевірити, чи справні вже встановлені. Собак намагалися красти, але ми їх швидко відстежували.

Маламути погано підходять для дому. Це собаки-компаньйони для мандрів. Декоративні маленькі породи не слід брати у родини з дітьми. У них може бути грайливий характер, але їх легко травмувати.

Кілька років тому – після фільму "Марлі та я" – всі стояли в черзі на лабрадорів. Однак лише одиниці готові вигулювати їх по кілька годин або наймати для цього людину. А через брак руху у лабрадорів розвивається артрит.

Модні породи швидко вироджуються. Є недобросовісні розплідники, що допускають до розведення тварин з неідеальними даними. Зараз чоловік оперує шістьох дорослих собак. Усі від однієї матері. Три покоління тому сука мала викривлений хребець. Цього не було видно. Тепер вада так ускладнилася, що всі пси мають проблеми з кишківником.

Махмут НАДЖІ, 56 років, орнітолог, Джакарта, Індонезія:

– Три роки тому браконьєри почали полювати на сов. У столиці відкрилися кілька клубів фанатів книжок про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера. Доти ми не переймалися цією проблемою, бо індонезійці боялися сов. Вірять, що ті бачать привидів. Не було гіршої прикмети, ніж гніздо сови біля будинку.

Коли вперше побачив сов у зоомагазині, не повірив. Але власник сказав, що за місяць продав понад 40. У найближчому лісі вкрали майже весь молодняк. Сови ніколи не цікавили браконьєрів – тому немає законів. А зараз цілі екосистеми під загрозою. Страждають селяни. Цього року було нашестя змій.

В аеропортах щотижня затримують кількох птахів. Але десятки пропускають. Перевізники підкуповують персонал літаків.

Вільям ОЛЛРОБ, 29 років, волонтер зоозахисної організації PETA, Нью-Делі, Індія:

– За останніх півроку дуже скоротилася популяція пантер і ягуарів. Їх виловлюють на замовлення для "золотої молоді". Стало модно тримати екзотичного хижака. Основні маршрути – Об'єднані Арабські Емірати, Ємен, Іран, Росія, Китай. В ОАЕ кажуть, що мають розплідники пантер. Це справді так. Але вже у другому поколінні кішки в неволі не виношують нормально потомство.

Ще одна проблема – чергова хвиля моди на котів-­рибалок. Їх виловлюють в Індонезії. Тамтешні зоозахисники кажуть, що за рік вивезли до сотні тварин. Це страшно, бо тільки одиниці з них можна приручити. Решта влаштовують вдома таке пекло, що простіше приспати. Законних способів подіти його кудись немає. Жоден притулок не прийме. При цьому такий кіт коштує від 5 тисяч доларів.

Торік оголосили, що прийматимемо диких тварин, яких не вдалося утримувати в неволі. Здали понад 30 ягуарів і пантер. Мають проб­леми з травленням і поведінкою.

Китайські мільйонери відкривають реабілітаційні центри для диких тварин. Купують велику ділянку. Випускають ведмедів чи інших хижаків. За ними можна спостерігати з броньованого автомобіля.

1 000 000 екзотичних птахів щороку нелегально виловлюють у Південній Америці. При перевезенні гинуть не менше 55%. Їх доставляють переважно до країн Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Відкривають реабілітаційні центри для диких тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути