четвер, 19 листопада 2020 12:45

В Україні дозволили змінювати по батькові

Четвер, 5 листопада, 11:26

Українка Дар'я ШИГАЄВА, 36 років, дістає телефон у поліцейському автомобілі на острові Балі в Індонезії. Набирає у Facebook повідомлення сестрі 40-річній Катерині КИРИЧЕНКО з Києва: "Ідея зі сливою була не дуже вдалою. Мене заарештували. Кажуть, у пастилі знайшли марихуану".

Годину тому до Дар'ї приїхали 15 поліцейських і дев'ятеро працівників митниці. Звинуватили у зберіганні наркотиків. За таке в Індонезії можуть засудити до страти.

– Напередодні сестра отримала посилку від батьків. Мали великий урожай слив і приготували з них пастилу (суміш з перетертих слив і цукру. – Країна). Коли вона висохла – згорнули рулетом. Вийшло більше кілограма, – розповідає Катерина. – Коли посилка прибула, прикордонники взяли аналіз продукту і заявили, що виявили сліди компонента марихуани. Проблема – знайти адвоката. За справи з наркотиками тамтешні юристи одразу просять тисячі доларів гонорару.

Дар'я живе на Балі майже рік.

– Сестра поїхала відпочивати, і якраз закрили кордони через карантин. Туристам автоматично продовжили візи. Залишилася на острові. Мала можливість.

В арештованої забрали телефон. Тримають у камері центрального поліцейського відділку міста Денпасар. Поліція взяла повторні аналізи пастили. На вечір 9 листопада результатів не було. Стежимо за ситуацією, заявили в посольстві України в Індонезії

Автор: REUTERS
  Боєць Національної гвардії Віталій Марків цілує дружину Діану. 4 листопада прилетів із Італії до Києва після того, як його виправдав Міланський апеляційний суд. Звинувачували у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі та російського правозахисника Андрія Миронова у травні 2014-го у Слов’янську на Донеччині. Арештували за три роки, коли приїхав у Італію провідати матір. Суд першої інстанції в місті Павія дав українцю 24 роки тюрми. Українські журналісти і поліція надали докази його невинуватості
Боєць Національної гвардії Віталій Марків цілує дружину Діану. 4 листопада прилетів із Італії до Києва після того, як його виправдав Міланський апеляційний суд. Звинувачували у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі та російського правозахисника Андрія Миронова у травні 2014-го у Слов’янську на Донеччині. Арештували за три роки, коли приїхав у Італію провідати матір. Суд першої інстанції в місті Павія дав українцю 24 роки тюрми. Українські журналісти і поліція надали докази його невинуватості

А в цей час:

Киянин 49-річний Микола КОВАЛЬОВ із сином Михайлом, 27 років, заносять холодильник у ліфт багатоповерхівки в Оболонському районі міста. Їдуть на перший поверх. Застряють. Викликають диспетчера.

– Чекайте бригаду за пів години, – відповідає жіночий голос.

Речі звозили через переїзд.

– Обміняв трикімнатну квартиру на дві однокімнатні, – каже Микола. – Син торік женився, а дружина з невісткою не можуть жити під одним дахом. Покупця не знайшли. Рієлторка запропонувала обмін. Житимемо із сином у сусідніх п'ятиповерхівках.

У кабіні гасне світло. Михайло намагається відчинити двері самостійно.

– Пацани, не ламайте! За 2 хвилини будете на свободі, – чують голос ліфтера на сходах.

Вінничанка 30-річна Аліна ЄРМОЛЕНКО обіймає клен у дворі власного двору. Так радить робити психолог Олена ЧОРНА, 39 років, яка сидить поряд на лаві.

– Клен забере твої переживання. Негативну енергію перетворить на позитив, – говорить спеціаліст. – Жінкам раджу обіймати сосну і березу, чоловікам – дуб і горіх. Після хвороби найкраще допомагають відновитися груші та яблуні. Осика й тополя – вампіри. Перед ними довго стояти не треба.

Терапія триває майже годину. Коштує 350 грн.

– Два роки тому Олена допомогла подолати післяпологову депресію, – каже Аліна. – Нині маю стрес, бо зважилася на розлучення. З чоловіком маємо місяць на роздуми. Всі надіються, що передумаю. Але вже давно люблю іншого.

– Рідна людина, а таке мелете, – каже у слухавку харків'янка 31-річна Ольга КРАВЧЕНКО тітці Валентині Іванівні, 59 років. Та образилася, що племінниця не підтримала на місцевих виборах партію "Слуга народу".

– Треба було дати Зеленському шанс. У президента треба вірити, а не топити, – кричить у мобільний жінка. – А ти – тупа, раз цього не розумієш!

Ольга вимикає телефон.

– За вибори у нашій сім'ї раніше ніколи не говорили. Минулого тижня святкували 60-річний ювілей дядька Олега, і я бовкнула, що підтримала не президентську партію. Тітка, як із ланцюга зірвалася. Обізвала порохоботкою. Я мовчки зібралася і пішла. Думала, за сім днів охолоне. Але де там. Хтозна звідки така агресія і взялася. Терпіти хамства не буду. Не хоче спілкуватися – не набиватимусь.

  Людей без масок у громадських місцях одразу штрафуватимуть на 170–255 гривень. Так постановив парламент 6 листопада. Робити це доручив поліції і працівникам Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів. Законопроєкт підтримали 262 народні депутати. ”Змагаючись у шашки з коронавірусом, не забувайте: ви граєте не в піддавки”, – застерігає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Людей без масок у громадських місцях одразу штрафуватимуть на 170–255 гривень. Так постановив парламент 6 листопада. Робити це доручив поліції і працівникам Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів. Законопроєкт підтримали 262 народні депутати. ”Змагаючись у шашки з коронавірусом, не забувайте: ви граєте не в піддавки”, – застерігає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"В України є запас людей із юридичною освітою та досвідом роботи в цивілізованих державах. Живуть у Канаді, США, Британії. Знають, що таке сучасне національне і міжнародне право. Сотні чи тисячі з них потрібно запросити додому на кілька років і сказати: "Треба зробити нове право". Реалізувати не лише на папері, а й на практиці. Це буде кардинальний перехід країни в єдиний правовий простір із Європою", –

Андрій ІЛЛАРІОНОВ, російський економіст

"Митрополит Епіфаній – канонічний предстоятель Православної церкви в Україні. А ієрархи Російської церкви не є правлячими єпископами. Сприймаємо їх як титулярних або таких, що мають резиденцію в Україні. І сподіваємося, що незабаром вони об'єднаються з помісною церквою", –

Варфоломій, Вселенський патріарх

244 мільйони доларів витратили іноземні туристи в Україні за дев'ять місяців 2020-го, інформує Національний банк. Це у 27 разів менше, ніж за такий же період торік

230 мільйонів гривень коштували п'ять спиртзаводів державного Укрспирту, які з жовтня по 6 листопада продали на аукціонах. Найдорожче реалізували Немирівське підприємство на Вінниччині, за 55 млн грн. До кінця року Фонд держмайна планує продати ще 37 заводів

Голосування за держбюджет – перший крок до коаліції

5 листопада Верховна Рада підтримала в першому читанні проєкт держбюджету-2021. За проголосували 275 нардепів. Фракція "Слуги народу" віддала 209 голосів, (налічує 246 депутатів. – Країна), "Довіра" – 20, "Батьківщина" – 19, "За майбутнє" – 16 та ще 11 позафракційних.

"Слузі народу" довелося домовлятися з іншими фракціями та групами. Зрозуміло, були якісь переговори і "хотєлки", обіцяні їм у бюджеті. У ньому дефіцит – 300 мільярдів. Видаткову частину треба записувати обережно. Проте знайдуться охочі половити там рибку.

Це голосування може бути першим кроком до коаліції. Юридично лишатиметься монобільшість "слуг", але голосування будуть фрагментарні. У "Слузі народу" вже на жодне 226 голосів не наберуть.

"За майбутнє" може запропонувати поміняти прем'єр-­міністра Дениса Шмигаля на Ігоря Палицю.

Віктор БОБИРЕНКО, політичний експерт

План Кравчука перекладає відповідальність за війну на Україну

Україна пропонує припинити конфлікт і демілітаризувати ОРДЛО на початку 2021 року, щоб 31 березня провести там місцеві вибори. Таку пропозицію містить підготовлений українською стороною "План спільних кроків" для Тристоронньої контактної групи.

Єдиний позитив цього плану Кравчука – у твердженні, що спочатку безпека, а потім решта. Заява про вибори в ОРДЛО 31 березня – маячня або свідома провокація. Впровадження описаних заходів потребуватиме років, а може й десятиліть.

І ключовий момент – питання відповідальності за шкоду, що її заподіяла збройна агресія Росії. Кравчук пропонує "заробити" на відновлення Донбасу через створення вільної економічної зони. Це засадничо хибна і злочинна позиція. Україна не повинна і не зможе відновлювати зруйнований Донбас своїм коштом. Ну і це фактичне визнання громадянської війни. Такий підхід є запереченням зовнішньої збройної агресії. Слідом за матеріальною відповідальністю за цю війну йтиме політична. План Кравчука покладає її на Україну.

Михайло БАСАРАБ, політолог

Увечері з балкона побачив, як двоє чоловіків крутяться біля моєї машини. Крикнув, щоб відійшли. Розбіглися, то не став виходити. А вранці виявилося, що в авто розбите скло. Вкрали гроші, які збирав дружині на подарунок.

Олег СЕМИКАШЕВ

Товариш вирішив перевірити дружину на вірність – створив у Facebook сторінку вигаданого турка і став писати. Казав, що має серйозний бізнес у Стамбулі. Сипав компліментами й запрошував на побачення. Жінка згодилася зустрітися в Києві за три тижні. Чоловіку збрехала, що їде у відрядження. Він промовчав. Доки дружини не було, викинув з орендованої квартири її речі й подав на розлучення.

Володимир ВОДЯНИЦЬКИЙ

Дорогою з роботи побачила чоловіка подруги з якоюсь жінкою. Розповіла знайомій. Вона з порога влаштувала коханому скандал. Коли заспокоїлася, він пояснив, що бачився із сестрою. Другий місяць зі мною не спілкуються.

Олена КАТАРОВИЧ

Діти загиблих і зник­лих безвісти військових безкоштовно харчуватимуться у школах і дитсадках, за рішенням Верховної Ради від 5 листопада.

Національний тест на електронну грамотність "Цифрограм" запустили на сайті osvita.diia.gov.ua. Містить 90 запитань. Після складання учасники отримають електронний сертифікат з інформацією про рівень своїх знань.

В Україні дозволили змінювати по батькові. Самостійно – з 16 років. Із 14 – за згодою батьків чи опікунів. Раніше можна було міняти тільки ім'я та прізвище.

Із 1 грудня провайдери на 15–20% підвищать вартість кабельного, супутникового й інтернет-телебачення. Найдешевший місячний пакет коштуватиме 99 грн, замість 80.

 

Сестра з родиною збиралися на море в Туреччину. Але перед вильотом загубили тести на коронавірус. Усе скасували. Наступного дня дізналися про землетрус у місці, де мали відпочивати.

Оксана ЗІНЧЕНКО, 35 років, Львів

Дочка поверталася з Польщі через пішохідний пункт пропуску. Жінка попросила перенести взуття, бо в неї не влізало в сумку. Погодилася. Прикордонники виявили в речах контрабандні цигарки. Заборонили в'їзд на пів року.

Марина, 40 років, Луцьк

Чекали на батька в ресторані, щоб відсвяткувати його день народження. Подзвонили з поліції, що він машиною врізався в дерево. За кермом обірвався тромб.

Володимир НЕСТЕРЕНКО,

28 років, Тернопіль

Попри підтверджений у приватній клініці коронавірус у державній лікарні не хотіли робити рентген: "Нічого хворим прикидатися". Скипів, пригрозив зняти маску й обплювати їм весь кабінет. Аналіз зробили за 5 хвилин.

Олексій, 32 роки, Київ

Зараз ви читаєте новину «В Україні дозволили змінювати по батькові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути