понеділок, 25 червня 2012 18:58

Українцям дозволили приватизувати кімнати в державних гуртожитках

  Киянка Єлизавета Павленко (ліворуч) із мурманкою Ольгою Волковою у дворі Чигиринської райлікарні Черкащини. Єлизавета витягла Ольгу з річки Тясмин, коли та тонула
Киянка Єлизавета Павленко (ліворуч) із мурманкою Ольгою Волковою у дворі Чигиринської райлікарні Черкащини. Єлизавета витягла Ольгу з річки Тясмин, коли та тонула

Четвер, 21 червня, 9.30

У двір Чигиринської районної лікарні на Черкащині заходить киянка 9-річна Ліза Павленко. Через кілька хвилин виходить 11-річна Ольга Волкова із Мурманська.

– Привет, – підбігає до Лізи. Дівчата кілька хвилин обіймаються. – Спасибо, что ты меня спасла.

Ліза приїхала в Чигирин у гості до ­свого діда Миколи Захарченка. Ольга гостює з тіткою в баби. 19 червня близько восьмої вечора дівчата пішли купатися в річці ­Тясмин. Мурманка потонула. Ліза витягла її на ­берег.

– Я на другий берег хотіла пливти. Оля купалася ззаду. Потім зникла. Я подумала, що пірнула. Але щось довго не виринала. Я пірнула й побачила: вона лежить спиною вверх. Потягнула за руку на берег, а вона вся бузкова. Підбігла Олина тітка і давай тягати її туди-сюди, кричала: "Помогите, спасите!" Я побігла за дідусем, – розповідає Ліза.

– Сидів тоді на горі в тіні. А вона як крикне: "Дідусю, там дівчинка втопилася!" – каже Микола Захарченко, 65 років. – Оля лежала з закритими очима й синіми губами. Ми її схопили обома руками під живіт і давай трясти, щоб дихання відновити. З рота побігла вода, й вона розплющила очі.

Ольга на голову вища за Єлизавету. До її правої руки прив'язаний бинтом катетер для крапельниць.

– Меня занесло водой. Я начала махать руками и ногами. Хотела крикнуть "помогите", не получилось. Я даже не дышала. Хотя чувствовала, что надо. Помню, когда меня откачали, посадили на полотенце. Тетя обмывала из бутылки и говорила: самое страшное позади. Теперь купаться буду, только когда научусь плавать, – усміхається дівчинка

А в цей час:

Євген Оганов, 32 роки, виїжджає на пл. Ринок у Львові велорикшею. Конструкція нагадує триколісний велосипед. Спереду є крісло для водія з педалями і кермом, як у ровера. Позаду – два місця для пасажирів. Зверху – біле пластикове накриття.

– Зараз водій має підійти, – Огаров зупиняє­ться неподалік входу до міськради. – Возитиме клієнтів по центру. Поїздка коштує 100 гривень із двох. Якщо одна людина їде – 80. Буває, клієнти важкі й тяжко крутити педалі. Тоді можна включити електродвигун. Привіз велорикшу два тижні тому з Німеччини, купив за 8 тисяч євро. На кордоні не хотіли пропустити з нею. Казали: будемо оформляти як транспорт. Ледве переконав митників, що це – велосипед. Тільки форми незвичної. Щоб катати людей, дозволів ніяких не потрібно. Лише сертифікат техніки безпеки. Якщо бізнес добре йтиме, то ще кілька велорикш закуплю. Буду весілля обслуговувати. За годину братиму 400 гривень.

37-річна Світлана та 38-річний Володимир Кравці чекають на потяг до Сімферополя на ­Вінницькому вокзалі. З собою мають вісім клунків.

– Веземо картоплю, крупи, огірки, мівіну, – перелічує Володимир.

Кравці працюють учителями. До Криму їдуть на всю відпустку підзаробити.

– Жінка миє посуд у ресторані, а я катаю відпочивальників на банані (надувній конструкції, яку тягнуть буксиром. – ­"Країна"), – продовжує чоловік. – За день маємо кожне по 200 гривень. Житло нам дають, харчами обходимося своїми. Часом жінка щось приносить із ресторану. Розважатися не ходимо. За день так утомлюємося, що можемо вийти лиш ­скупатися в морі.

Кравці залишають удома двох дітей – 11 та 15 років, їх доглядають батьки дружини.

– Діти ображаються, думають, ми відпочивати їдемо. Торік узяла старшу із собою, вона день постояла біля мийки і втекла назад у Вінницю, – згадує Світлана. – А за літо ми привезли 30 тисяч гривень, відклали їх на машину.

 

Українцям дозволили приватизувати кімнати в державних гуртожитках. ­Зробити це можна після передачі їх у власність територіальних громад. За таке рішення 21 червня проголосувала Верховна Рада. Усього таких гуртожитків – 1058.

У Луганську комунальне підприємство "Жилсервіс" набирає двірників серед ув'язнених, які отримали умовний термін. ­Роблять так, бо штат двірників укомплектований наполовину, а заробітна плата – 1200 грн, якщо людина береться прибирати 5 тис. кв. м.

У всіх медичних установах запровадять електронний реєстр пацієнтів, що спричинить відмову від паперових медкарток. Таку постанову №546 оприлюднив 21 червня Кабінет Міністрів. Єдиний реєстр створять для обліку статистики захворювань і медикаментозного забезпечення лікарень.

Харків'янин у Євро­пейському суді з прав людини відсудив в України 30 000 євро морального відшкодування за тортури в міліції та 3477 євро як компенсацію судових витрат. У справі йшлося про надмірне застосування сили до нього під час затримання з боку ­право­охоронців, а також неефективне розслідування його скарг на це.

 

Що світ дізнався про Україну за тиждень

Інтерес до рейсів у столицю України серед англійських фанів неймовірно зріс після виграшу Англії в груповому етапі турніру, – пише британське видання Daily Mail. За 3 години до, під час та після успішного для англійців завершення поєдинку з українською збірною кількість звернень по авіаквитки зросла на 800%. За перемогою Англії над Україною у вівторок спостерігали 18,5 млн людей на ITV1 – найбільше за рік.

У Львові Україна – це таки Україна. Принаймні так тут кажуть, тоді як чи не всю решту країни, а надто її східну і південну частини, вважають придатком Росії. У цій перлині Карпат розмовляють винятково українською, хоч багато хто знають і російську. Якщо ти починаєш говорити мовою Толстого, то у кращому випадку на тебе косо дивляться. Ліпше вдатися до мови Шекспіра, пише італійське видання Europa ­Quotidiano.

 

"Я розумію, як важко пережити небувалий успіх Євро-2012 усім недругам України, які створювали антиукраїнську піар-кампанію в західній пресі. Я маю на увазі й тих букашок, які отримали депутатські посвідчення в Бундестазі, й тих, хто пройшов за списками БЮТ і КПУ"

Михайло ДОБКІН, голова Харківської облдержадміністрації, про критиків режиму Віктора Януковича

 

8 кілометрів сосисок за 12 днів з'їли шведи, англійці, поляки й українці в офіційній фан-зоні на столичному Хрещатику, повідом­ляють в "Інформаційному центрі Україна-2012". Також за цей ­період там випили 200 000 л пива

 

Прийшов чоловік у райвідділ міліції:

– Дайте мені документ, що я маю судимість, а краще дві.

– Та навіщо ж вам таке?

– Хочу в Партію регіонів вступити, а там потрібна рекомендація.

– Татку! А скільки людей працюють у нашому уряді?

– Добре, якщо половина!

Сучасний український любитель футболу вболіває за країну, в якій народився, працює і живе. ­Загалом за три команди.

Кажуть, іноземні вболівальники випили в Україні стільки пива, що футбольна команда "Оболонь" може тепер купити навіть Мессі.

Небувала спека сьогодні в Києві. Старожили пригадують, що востаннє подібна спека була вчора.

 

Зараз ви читаєте новину «Українцям дозволили приватизувати кімнати в державних гуртожитках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути