четвер, 30 червня 2022 07:15

Україна запроваджує візовий режим для громадян Росії

Четвер, 16 червня, 14:10

– Важко усвідомити, що будемо жити у вагоні, але такий тепер час, – каже 68-річна Наталія Романюк в Ірпені під Києвом. Заносить речі в купе. – Поки відбудуємося, потрібен дах над головою. І то добре, що є де переночувати. У нашого будинку немає двох верхніх поверхів.

Наталія з донькою оселилися в "Залізному місті" – семи залізничних вагонах. Його відкрили 15 червня. Мають вагон-ресторан, душові, пральню. Є кондиціонери, холодильник, мікрохвильовка, гаряча та холодна вода. Працює високошвидкісний інтернет Starlink. Навколо облаштували дитячі та спортивні майданчики, місця для відпочинку. Мешканці матимуть безкоштовне харчування. Готові поселити 100 осіб. Кожна родина займатиме два купе. Вагони охоронятимуть цілодобово.

– Донька боялася, чи не буде душно, – продовжує Наталія. – Але після ночівлі ще з 20 людьми в садку на Львівщині мене вже нічим не налякаєш. Провідниця кілька разів перепитувала, чи комфортно нам. Звісно, це не вдома, але як уже є. Шість років складали з донькою на квартиру в новобудові. Зробили хороший ремонт. Вірю, що повернемося додому.

Вагони надала Укрзалізниця.

– Ірпінь має оживати. Але тут багато людей втратили житло. Тому у співпраці з міською владою в нас і виникла ідея зробити вагонне містечко, – каже керівник Пасажирського напрямку Укрзалізниці Олександр Перцовський. – Хотіли, щоб було схоже на сучасний кемпінг. Плануємо взяти шефство над ним

Автор: Тарас Подолян
  Люди обідають в дерев’яній альтанці на території ”Залізного міста” в Ірпені під Києвом 16 червня
Люди обідають в дерев’яній альтанці на території ”Залізного міста” в Ірпені під Києвом 16 червня

А в цей час:

Волонтерка Марія Михайленко викидає в Запоріжжі три ящики зіпсованих енергетичних батончиків і рогаликів. На одному записка: "І все буде добре, настане наш час". Їжу передали для бійців.

– Багато читаю про волонтерів, які в домашніх умовах виготовляють купу продуктів, витрачаючи сили, час і ресурси. Але це не має закінчуватись отак, – каже Марія. – Потрібні професійні заготівельні цехи, які зможуть випускати готовий продукт тривалого зберігання в якісних санітарних умовах. Крім консервації, вдома це майже неможливо зробити.

Марія з чоловіком, ресторатором Євгеном, готують для спецпризначенців. Приїхали працювати з Києва.

– Ви не маєте права продавати таке дітям без дозволу батьків! Повертайте гроші й забирайте цю чортівню! – 38-річна Жанна Зузак свариться в магазині квадроциклів у Мукачеві на Закарпатті.

Продавець погоджується взяти квадроцикл назад, коли погрожує викликати поліцію.

– Малому на 15-річчя колишній чоловік і його брат передали гроші. Мені не сказали ні слова. Я знаю, що він мріяв про таке, але не дозволяю. Ганяють по селу, де живемо, як дурні. Або сам покалічиться, або когось скалічить. Пішов купувати квадроцикл із двоюрідною сестрою. Їй 18. Але чому не питає, звідки в дітей такі гроші?

Син Жанни віддав за транспортний засіб $1500. Продавець погодився повернути на $100 менше.

Чоловік вивіз мене з донькою за кордон. Сам пішов у Збройні сили. Ми побули там більш як два місяці й не витримали, дуже хотіли додому. Таємно взяла квитки, й повернулися. Він поранений лежав у лікарні. Коли прийшли провідати, розплакався від щастя, мов дитина.

Анна ШЕВЧУК

Служу в поліції. Якось заговорили з дружиною про те, як діяти, якщо в місто зайдуть окупанти, – здаватися чи чекати загибелі. Для мене то було важким вибором, бо не хотів наражати на небезпеку сім'ю. Дружина сказала, що краще помре, ніж матиме чоловіка-зрадника. Більше таких запитань не виникало.

Олег СОРОКА

Сусідка бавилася з моєю 4-річною донькою. Запитувала, які страви найбільше любить. Донька перераховувала: солодощі, котлети. На запитання, чого не любить, чітко відповіла: росіян. Настільки вихованням дитини ще не пишалася.

Інна РИШТОВА

Поселили в себе жінку з Харкова. Приємна. Наші діти її полюбили. Прожила в нас два місяці й раптово вирішила переїхати. Через декілька днів виявили, що наші заощадження зникли. Пізніше вона зателефонувала та сказала, що все поверне. Кошти взяла на ліки для матері.

Алла ЗЕРНИЦЬКА

  Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу 17 червня. Серед умов для отримання членства – встановлення у країні дієвого інституту верховенства права та ефективна робота антикорупційної системи. ”Чи наважиться ЄС закрити двері перед Україною після Бучі, Маріуполя, окупованої Чернігівщини?” – роздумує художник Олег СМАЛЬ
Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу 17 червня. Серед умов для отримання членства – встановлення у країні дієвого інституту верховенства права та ефективна робота антикорупційної системи. ”Чи наважиться ЄС закрити двері перед Україною після Бучі, Маріуполя, окупованої Чернігівщини?” – роздумує художник Олег СМАЛЬ

Ми пройшли нижню точку

Українська економіка зазнала страшного удару. Одні люди вою­ють, другі волонтерять, треті виїхали в інші регіони чи за кордон. Фактично зупинилася половина української економіки, а для малого й середнього бізнесу в перший місяць ця цифра сягала 80 відсотків. Чотири найбільші експортні галузі зазнали непоправних втрат: металургія, сільське господарство – через блокування портів, інформаційні технології – через небажання замовників ризикувати, робота за кордоном.

Ми пройшли нижню точку, тепер потрібно переводити економіку з режиму виживання в режим відновлення. Для цього потрібні великі інвестиції, а вони прийдуть у країну лише в разі суттєвої зміни інвестиційного клімату. Сьогодні ми – остання країна в Європі за рівнем економічної свободи, хоча загалом у світі посідаємо 130-те місце. Така країна не має шансів не лише на післявоєнне відновлення. Ми маємо стати найвільнішою економікою Європи, щоб до нас потекли гроші й повернулася більшість тих, хто виїхав. Конкретно це означає передусім судову реформу, різку дерегуляцію, тобто скасування величезної кількості обмежень, прозору податкову й митну систему. Важливою також є антимонопольна політика. Ми надзвичайно заповзятлива нація і примудряємося робити бізнес навіть у вкрай несприятливих умовах. Уявіть, як було б, якби нам зняли кайданки з рук.

Війна несе смерть, кров, руйнування, але й дає шанс на якісний стрибок. Реформи зазвичай непопулярні. Але тепер усе перевернулося: реформи не сподобаються лише олігархам, монополістам, корупціонерам, хабарникам із податкової та митниці.

Валерій ПЕКАР,викладач Києво-Могилянської бізнес-школи

Європа не хочесірих зон

За коротким текстом рішення Є врокомісії про надання нам статусу кандидата в ЄС багато всього. Те, що між рядками, в тисячу разів важливіше. Євросоюз більше не хоче сірих зон між собою і Росією – нарешті. І так само розуміє, що Росія – це зо­всім не Європа. А всі концепції про Європу від Лісабона до Владивостока – маразм.

У Європи був момент істини – коли вона почала постачати нам зброю, хай замало й запізно, але почала. Тепер другий момент істини. Росія починає відключати постачання газу Італії та Франції. В когось є сумнів, що це не випадково саме тепер? Путін починає шантажувати, щоб зупинити наш шлях до Євросоюзу.

Саміт ЄС наступного тижня має ухвалити перше геополітичне рішення ХХІ століття: Україна належить до зони впливу Росії чи є невід'ємною частиною Європи й Заходу. Саме тому радіємо рішенню Єврокомісії, але не святкуємо та працюємо далі. Україна в Євросоюзі означатиме "Росія ніде", її реваншистський режим не є частиною ані Європи, ані Азії. Він не про майбутнє, а про минуле, і саме туди має піти.

Павло КЛІМКІН, ексміністр закордонних справ

Війна йде усіма засобами

У середньостроковій перспективі Путіна не влаштує окупація Донбасу. Він хоче всю Україну і навіть більше. Порівняв себе з Петром І, який під час 20-річної Північної війни хотів відвоювати частину Швеції та зміцнити владу. Його заяви слід сприймати серйозно.

Із Росією немає шансів на мир у Європі, але мир у трансатлантичній спільноті треба захищати від цієї країни. Путін не хоче миру, він хоче війни, щоб змінити Європу, і це на багато років, на десятиліття. Війна йде усіма фінансово-економічними засобами, із значними наслідками для кожного європейця.

Йорг ХІММЕЛ ЬРАЙХ, викладач у берлінському відділенніВищої школи економіки в Парижі

Німеччина, Польща, Болгарія, Швейцарія та Чехія скасували безплатний проїзд для українців у громадському транспорті.

Україна запроваджує візовий режим для громадян Росії з 1 липня. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Із 16 липня всі товари з комп'ютерними програмами мають продавати українською мовою інтерфейсу. На сайтах повноцінна версія українською має завантажуватися за стандартом. Розмір штрафу за недотримання цієї вимоги – від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне – від 8,5 тис. до 11,9 тис. грн.

Європейський мовний союз вирішив, що пісенний конкурс Євробачення-2023 проведуть у Великій Британії через війну. Україна оскаржуватиме рішення.

Китайська компанія AliExpress із 15 червня поновила доставку в Україну через Укрпошту.

115 амбулаторій та лікарень знищили окупанти, сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. 33 аптеки не підлягають відновленню

8 відсотків шкіл в Україні мають укриття на випадок загрози ракетного чи артилерійського обстрілу, повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов

"Путін використав 25 відсотків потужності своєї армії, щоб завоювати крихітну територію. 50 тисяч людей загинули або мають поранення. Будь-яка думка про те, що це успіх, – нонсенс. Росія програла стратегічно", –

Тоні РАДАКІН, начальник штабу оборони Великої Британії

 

У нас зламалася пральна машина, викликали майстра. Поки ремонтував, то мовчав. Коли взяв гроші, заговорив. Спитав, як ставимося до того, що в Україні повалили всі пам'ятники Леніна, адже це історія, так не можна. Я була шокована, а чоловік мовчки вказав йому на двері.

Ірина ВЕНЕРІГ, 40 років, домогосподарка, Черкаси

Сім років живу в Польщі. Коли почалася війна, повернувся. У військо не брали. Домовився з одним, що проштовхне за хабар. Через кілька днів про це дізналося військове керівництво. Знайомому влетіло, мені повернули гроші й наказали чекати дзвінка.

Роман ПРОЦЕНКО, 33 роки, інженер, Варшава

Бабуся працювала у школі майже 50 років. Колишній учень подарував їй чотири марки з кораблем. Віддала їх волонтерам, щоб продали й купили щось для ЗСУ. Хоч усе життя з дідом були затятими філателістами. Учень побачив її фото на сторінці волонтерів і передав ще одну марку.

Тетяна ШУТКО. 40 років, викладачка, Львів

Ми зберігали іменний годинник нашого прапрадіда. Отримали його у спадок. Коли почалася війна, продали за 57 тисяч. Усе переслали на армію. Подумали, що наш дід вчинив би так само.

Олег ЧЕРНЯК, 32 роки, таксист, Лубни, Полтавська область

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Україна запроваджує візовий режим для громадян Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути