середа, 22 квітня 2020 17:25

У містах відкриють мобільні пункти для тестування на коронавірус

Понеділок, 13 квітня, 12:54

У Чорнобильську зону відчуження заїжджають кілька автобусів із військовими Націо­нальної гвардії. Прибули допомогти рятувальникам гасити пожежі в лісах. Палають із 4 квітня. Вогонь підійшов до покинутого міста Прип'ять на Київщині.

– Горить Рудий ліс (близько 10 кв. км лісу, прилеглого до Чорнобильської АЕС. Ці території взяли на себе найбільшу частку радіоактивного пилу під час вибуху реактора 1986-го. Висока доза радіації призвела до загибелі дерев і забарвлення їх у буро-­червоний колір. – Країна). Полум'я знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів "Підлісний", – каже 37-річний Ярослав Ємельяненко з Державної агенції України з управління зоною відчуження. – Вогонь швидко поширюється лісовою підстилкою. Не уявляю, як його гаситимуть у місті. Там висока трава, яка миттю спалахне. Білорусь – за 10 кілометрів. Може статися, що займеться і її територія. Аби Прип'ять не згоріла, слід активізувати всі сили й залучити армію.

Пожежі в зоні відчуження почалися через підпалення сухої трави. Горить на території Корогодського, Денисовецького та Котовського лісництв.

У Будо-Бориці Ємільчинського району на Житомирщині 8 квітня згоріла сільрада. Кількома днями раніше палали три хати в селі Романків Обухівського району Київської області.

Дим від пожеж періодично накриває Київ.

Верховна Рада підвищила штраф за підпалення трави. Становитиме від 3060 грн до 6120 грн. Доти був 170–340 грн. За підпалення лісу каратимуть штрафом від 4590 грн до 15,3 тис. грн.

Автор: REUTERS
  Священник Української греко-католицької церкви Любомир Яворський освячує посилки з пасками на складі Укрпошти в Києві 11 квітня. Їх безкоштовно доправлять замовникам до Великодня. Люди оплатять лише вартість випічки. Також відправлення освятив і отець Іван Сидор із Православної церкви України
Священник Української греко-католицької церкви Любомир Яворський освячує посилки з пасками на складі Укрпошти в Києві 11 квітня. Їх безкоштовно доправлять замовникам до Великодня. Люди оплатять лише вартість випічки. Також відправлення освятив і отець Іван Сидор із Православної церкви України

А в цей час:

27-річний Ігор Смолій кладе 15 тис. грн у внутрішню кишеню куртки на Шевченківській площі в Оболонському районі Києва. Щойно продав свій i­Phone 11. Купував наприкінці лютого за майже 26 тис. грн.

– Мріяв про такий. Півтора року збирав гроші на мобільний. Коли придбав – радів, як дитина, – згадує Ігор. – Працював продавцем у магазині електроніки. На час карантину нас відправили за свій рахунок, видали третину зарплати. Грошей вистачило, щоб заплатити за винайману кімнату й купити продуктів. Прожити пів березня помогли батьки. "Новою поштою" передали з Черкас сумки з їжею. Але карантин затягнувся, а 19 квітня знову маю платити за житло. Повертатися додому в однокімнатну квартиру – не варіант. Мусив продати мобільний через OLX. Покупець із Дарницького району подзвонив наступного дня. Приїхав на таксі. Суми вистачить просидіти до літа.

– Не вирішите проблеми, пожаліюся комунальникам. Перекриють воду всьому під'їзду, – свариться із сусідом харків'янка Марина Мальченко, 34 роки. Живе на сьомому поверсі багатоповерхівки в Індустріальному районі.

– Та роби, що хочеш. Істеричка! – сусід поверхом вище гримає дверима.

Марина спускається у квартиру. П'є дві таблетки валеріани.

– Тиждень у мене зі стелі у ванній капає вода, – пояснює. – Гіпсокартон жовтіє, скоро почне відвалюватися. Ясно, що підтоплюють. Тричі ходила. По-нормальному просила знайти протікання. Та весь час чула, що в них усе в порядку. А сьогодні взагалі нагрубіянили. Якщо за день-два нічого не зміниться – проситиму жек розібратися.

За 2 год. до Марини стукає сусід. Каже, почала протікати душова кабіна. Замовили нову.

Імовірність позачергових виборів мінімальна

Рейтинг "Слуги народу" знижується. Люди розчаровані. Та зараз сконцентровані на двох точках. Карантин, здоров'я своє та рідних. І економічна криза та як забезпечити сім'ю. Суттєво зменшилася кількість тих, хто активно стежить за політикою. Зосередженість громадян на побутових проблемах загрожує реваншем проросійських сил.

Імовірність позачергових виборів мінімальна. Бо президент навряд чи зможе набрати ще раз більшість у парламенті. Дочасні вибори свідчитимуть: навіть маючи більшість, Володимир Зеленський не здатний зробити зміни. Можуть перенести й місцеві вибори.

Кіра РУДИК, голова партії "Голос"

Справедливість монетизували

Платон вважав, що Бог спілкується з людьми через закони. І в християнство від нього перейшла ідея, що справедливість – це не лише людська справа, а наруга над нею – блюзнірство.

На українських землях ця ідея жива від часів Ярослава і його "Руської правди" (збірка законів у Київській державі у XI–XII ст. ст. на основі звичаєвого права. – Країна), і це одна з небагатьох аксіом нашої ментальності, яка ще працює.

Саме тому ті, хто намагаються привласнити справедливість, у нас зазвичай погано закінчують. Янукович пішов найдалі в її ґвалтуванні, тому й опинився далі за всіх. Його наступники теж тишком-нишком справедливість монетизували, а тому не отримали продовження.

Теперішня влада, здається, вже стала власним вироком. Бо намагається крутити справедливістю як циган сонцем – нічого персонального проти ромів, у яких більше гідності, ніж у наших деяких можновладців.

Кирило ГОВОРУН, богослов

  В Україні другий тиждень діє посилений карантин. Поліція штрафує порушників та затримує людей, які виходять на вулицю без документів. ”Чому засвідчувати особу покликана безликість?” – дивується художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
В Україні другий тиждень діє посилений карантин. Поліція штрафує порушників та затримує людей, які виходять на вулицю без документів. ”Чому засвідчувати особу покликана безликість?” – дивується художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

7-серійний серіал про дистанційну оплату комунальних послуг виклали на сайті osvita.diia.gov.ua. Вчать користуватися мобільними банківськими додатками, платіжними сервісами, сайтами підприємств. Покажуть по телебаченню.

Курсант Одеської військової академії Антон Совенко став найкращим іноземним випускником Королівської британської академії сухопутних військ. Торік таку нагороду вручали Артему Бабенку з Національної академії Сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного.

Укрпошта безкоштовно доставлятиме з церков освячені паски на Великдень. Замовлення можна зробити на сайті компанії або зателефонувати у відділення. Оплатити слід лише вартість випічки.

У травні пенсію перерахують 6,9 млн українців, кажуть у Мінсоц­політики. Виплати в середньому зростуть на 260 грн. Мінімальна становитиме не менш як 2,1 тис. грн. Не підвищиться в колишніх держслужбовців, прокурорів, суддів, пенсіонерів, які працюють, і в тих, хто почав отримувати виплату у 2019–2020 роках.

Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника запустив безкоштовну онлайн-підготовку учнів 10–11 класів до зовнішнього незалежного оцінювання. Треба зареєструватися на сайті вузу. ЗНО цьогоріч пройде 25 червня – 17 липня.

У містах відкриють мобільні пункти для тестування на коронавірус. Можна буде за 30 хв. отримати результат, каже головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

"Влада не пояснює своїх дій. Ні статистики, ні аргументів, ні плану. Засідання уряду нагадують збори Компартії, а не роботу сучасного демократичного органу. Така відсутність обґрунтувань може призвести до бунту. Бо ми не розуміємо, чому все забороняють і обмежують", –

Сергій ПАНАСЮК, юрист

"Багато людей не помітили змін, що відбулися з 2014 року, бо не дуже переймалися життям країни. Звідси – традиційне українське дистанціювання від держави і перекладання на неї своїх бід. Тотальний скепсис упереміш із не менш традиційним сарказмом", –

Сергій ЖАДАН, письменник

47 тисяч гривень становить максимальна зарплата, яку із квітня можуть отримувати держслужбовці, нардепи, прокурори, судді, працівники Нацбанку, Центральної виборчої комісії, члени наглядових рад при підприємствах. Про це заявив президент Володимир Зеленський

Півтора року тому зламав носа віт­чиму. На ювілеї баби він напився і чіплявся до моєї дівчини, з якою вийшов на перекур. Побачив у вікно, як лізе, і вискочив надвір. Мати вмовила не подавати на мене заяву, але відтоді спілкуватися не хоче. Каже, через мене ледь не зруйнувалося її особисте життя.

Олексій ШАПОВАЛОВ

Автомобіль зламався дорогою до сусіднього міста. Довелося пішки вертатися додому. Наступного дня із сусідом приїхали забирати, а на трасі порожньо. Машину вкрали.

Тарас КИРИЛИЧ

У 13 років із подружками намагалася підпалити суху траву в парку неподалік мого дому. Сусідка розігнала нас і розказала матері. Увечері вона вперше у житті відлупцювала мене ременем. І тільки тоді розповіла, чому природу нищити не можна.

Оксана СОБКО

 

На моєму весіллі у подружки вкрали телефон. Подумали на сусіда, який сидів у тюрмі, викликали поліцію. Пізніше переглядали святкові фото і на кількох помітили, як офіціантка бере телефон зі столу.

Ярослава Мелехів, 23 роки, Львів

У сусідів ледь не згоріла квартира, бо вирішили посмажити шашлики на балконі. Лишили розпечений мангал на пару хвилин і пішли на кухню. Вогонь спалахнув, і загорілося пластикове підвіконня, луснуло скло. Ледь загасили. Тепер плачуться, що все треба міняти.

Юлія, 30 років, Харків

Улітку 14 років тому в баби згоріла хата з документами і грошима. Позбігалися одно­сельці. Поспівчували і розійшлися. А пізно ввечері в літню кухню постукала сусідка-ромка. Принесла їжу й тисячу доларів. Каже: "Віддасте, коли зможете". Хату відбудували за рік. Із сусідами дружимо сім'ями.

Ольга, 39 років, Одеса

Друг попросив позичити тисячу доларів. Узяв із грошей, які відкладали з дружиною. Їй нічого не сказав. Розраховував, що товариш швидко поверне борг. Але він затягнув, а жінка помітила. Образилася, що зробив потай. З'їхала до матері.

Олександр, 37 років, Луцьк

Товариш пішов домовлятися з батюшкою, щоб він на Великдень приїхав до них посвятити паски. Священник погодився, але заборонив фотографувати. Боїться, що знімки спливуть у соцмережах і їх побачить єпископ. Він заборонив порушувати карантин.

Андрій, 42 роки, Чернівці

Зараз ви читаєте новину «У містах відкриють мобільні пункти для тестування на коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути