понеділок, 19 серпня 2019 16:21

У Чорнобилі з'являться водні туристичні маршрути

Неділя, 4 серпня, 10:16

28-річна Діана Бирка на першому поверсі свого будинку в селі Молога Білгород-Дністровського району на Одещині збирає посуд із намулу, що утворився замість підлоги. Напередодні о 22:30 в сусідньому селі Семенівка прориває дамбу. Їхній будинок затоплює.

– Перед тим весь день падає дощ. Увечері ми з сім'єю дивимося фільм, – розповідає Діана. – Коли чоловік чує сильний гул. Виходить на город, а там усе залите. Звідусіль несе потоки. Ми з дітьми закриваємося в хаті. За 15 хвилин перший поверх повністю затоплює. Встигаю схопити дітей, документи й утекти на другий поверх. Внизу водою розбиває вікна, стіни сип­лються. Сусіди кричать, бо не вміють плавати. Чоловік спускає їм драбину.

Діана Бирка з чоловіком 33-річним Олександром, дітьми 9-річним Тимуром, 6-річною Євою і сімейною парою сусідів ночують на пінопласті на другому поверсі.

– Вклали в ремонт усі заощадження. Зробили дах, утеплили, – каже Діана.

Під час негоди гине 67-річний Олексій Бутенко – сусід через хату.

– Олексій Іванович жив у Білгород-Дністровському. Сюди приїжджав на дачу, – говорить жінка. – Спав, прокинувся, коли вода була в будинку. Чули, як кричав: "Допоможіть!" Але врятувати не могли.

О восьмій ранку в городі рятувальники знаходять чоловіка мертвим

Автор: Фото: УНІАН
  Учасники фестивалю близнюків ”День подвійної радості” в Чернігові 5 серпня на майстер-класі ліплять фігурки з пластиліну. Цього року захід провели втретє. Зібрав 98 пар місцевих близнюків різного віку. Наймолодшим – по 2 місяці, а найстаршим – за 60 років
Учасники фестивалю близнюків ”День подвійної радості” в Чернігові 5 серпня на майстер-класі ліплять фігурки з пластиліну. Цього року захід провели втретє. Зібрав 98 пар місцевих близнюків різного віку. Наймолодшим – по 2 місяці, а найстаршим – за 60 років

А в цей час:

59-річний Олексій Шевченко із села Гукове Шосткинського району на Сумщині вдома п'є трав'яний чай. Два дні до того його знаходять поліцейські в болоті за 2 км від будинку.

– Дуже замерз. Був знесилений. Нікого не впізнавав і нічого не міг пояснити. Потім пригадав, що 1 серпня пішов до знайомих і заблукав, – розповідає 46-річна Ельвіра Біганова із сумської поліції. – Мав проблеми з ногами. З дому майже не виходив. Живе один, господарство допомагає доглядати племінниця. Сусіди того дня помітили замок на дверях, хоча він ніколи не зачиняв домівку. Добу прочісували ліс, потім звернулися до нас.

49-річний Ейдон Броуді з Дубліна сидить на лавці в парку Івана Франка неподалік центру Львова. Має лисину й руду бороду. Сон­но потирає очі та обмацує кишені. Від нього тхне алкоголем. Під лавкою стоять кросівки.

За тиждень до того приїжджає з Ірландії на змагання команд футбольних фанів Eurofan. Ірланд­ці програють фінам із рахунком 2:1. Уболівальники залишаються помандрувати Україною.

Волонтерка команди 24-річна Софія Чайківська сварить Ейдона англійською.

– Я тебе всю ніч шукала! Обдзвонила лікарні й морги, в готелі була. Чому телефон вимкнений? Тобі за годину виїжджати в аеропорт. Наступного разу замикатиму вас у номерах.

– Випив учора. Пиво ваше дешеве і смачне. А потім заблукав і забув назву готелю, – відповідає той. – Лишився ночувати в парку. Ніхто мене не зігнав, не побив. При мені залишилися гаманець, паспорт, мобільний. У Дубліні вкрали б навіть кросівки. Зараз прийму душ і буду як новенький, – Ейдон взувається та йде до готелю.

83-річна Катерина Тищенко із села Демидівка Жмеринського району на Вінниччині віддає 500 грн, щоб троє односельців зрізали сусідський горіх. Той нависає над її хатою.

– Як вітер віє, ховаємося з дідом, боїмося, що впаде. Якийсь день того горіха так рвало, що думали, проламає дах на хаті, – говорить Катерина Олександрівна. – Сусід обійстя отримав у спадок від батьків і поїхав за кордон. Не продає і сюди не приїжджає. Все позаростало. На вулиці раніше було 22 хати. Зараз люди живуть у семи.

Під двором сигналить легковик. Чоловік у червоному картузі пропонує сало на смалець по 10 грн за кіло і по 45 – за таке, щоб їсти.

– Так хочу сала, аж у роті чую його смак. А останні гроші з пенсії на той клятий горіх віддали.

Із серпня в супермаркетах площею від 2500 кв. м повинні бути громадські вбиральні і сповивальні столики.

  Освітній проект для новообраних народних депутатів від президентської політсили відбувся у Трускавці 28 липня – 4 серпня. 254 партійці ”Слуги народу” будуть у Верховній Раді ІХ скликання. ”Навіть якщо свіжі яйця позолотити, вони все одно можуть протухнути”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Освітній проект для новообраних народних депутатів від президентської політсили відбувся у Трускавці 28 липня – 4 серпня. 254 партійці ”Слуги народу” будуть у Верховній Раді ІХ скликання. ”Навіть якщо свіжі яйця позолотити, вони все одно можуть протухнути”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

У Чорнобилі з'являться водні туристичні маршрути річками Прип'ять і Уж. Шляхи перевірили дозиметрами, визнали безпечними для відвідувачів, кажуть у Держагентстві з управління зоною відчуження.

На сайті Головного сервісного центру МВС з'явилася можливість дізнатися вартість номерного знака з бажаною комбінацією цифр. Коштують 4–30 тис. грн.

На порталі "Прозора інфраструктура" можна онлайн відстежувати ремонт доріг. Дізнатися підрядника, вартість 1 км будівництва і про всі закупівлі. Інформація оновлюється щодня.

258 людей вважають зниклими безвісти на території Донецької та Луганської областей, за даними Служби безпеки України

3 гривні на гуртовому ринку коштує 1 кг найдешевшого в Україні фрукта – сливи. Найдорожче гуртом її продають по 8 грн

7369 житлових будинків на Донеччині з 13 тис. пошкоджених обстрілами росіян відновила Україна на липень цього року. Йдеться про підконтрольні державі території

"Русский мир" впаде, якщо з-під нього вибити "тролів" і творців фейків. Як завалився Радянський Союз, коли в усіх відкрилися очі на дійсність. Тоді через проблеми в бюджеті СРСР припинилося фінансування пропаганди", –

Віктор КАСПРУК, політичний аналітик

Російські трубопроводи зроблять Україну безпорадною

Комітет Сенату США з міжнародних справ підтримав санкції проти трубопроводу "Північний потік-2". Це рішення фактично запроваджує обмеження і проти іншого "альтернативного" українському газогону – "Турецького потоку". Найнебезпечніше в російських трубопроводах – не гроші, а війна.

Війна з використанням авіації і танків може позначитися на "трубі". Тому Москва утримувалася від широкомасштабних воєнних дій в Україні. Не хотіла ризикувати енергетичним транзитом і своїми зобов'язаннями перед європейцями.

Велика війна – це завжди хаос. Якщо Київ її програватиме, може зупинити транзит – щоб змусити Захід поводитися рішучіше. І в Москві це розуміють. Тому будують нові трубопроводи – щоб у дні війни Україна була безпорадна.

Європейці ні про що таке чути не хочуть. Вони переконали себе, що Путін не зважиться на велику війну, обмежиться гібридною. Але до 2014 року вони і в гібридну не вірили.

Віталій ПОРТНИКОВ, журналіст

Суверенітет важить більше за території

Завдання Кремля – вручити Києву Донбас як троянського коня. Щоб той був повідцем на шиї українського суверенітету. Якщо Україна справді вирішить повернути окуповані території – зможе домогтися цього швидко. Досить дати автономію. Легалізувати бойовиків за допомогою амністії та виборів. Москва передасть їм контроль над кордоном і збереже вплив на регіон. Якщо пріоритет – кордон, то політики відзвітують нам про "історичний вихід із глухого кута". Щоправда, промовчать про ціну, яку за це заплатимо.

Суверенітет важливіший за території. Він повинен служити контрольними вагами, на яких Київ зважуватиме ціну будь-якої угоди. За суверенітет Україна бореться останні п'ять років. Заплатила життями 13 тисяч людей. Саме його Москва намагається обнулити протягом усієї історії нашої незалежності.

Павло КАЗАРІН, публіцист

 

Майстри міняли підлогу на кухні в моєму будинку. А за місяць почув від знайомих, що будівельник розповідав про скриньку зі старовинними монетами. Її знайшли під моєю підлогою.

Микола ТАРАБАН, 43 роки

Завагітніла. На УЗД сказали, що буде хлопчик. Народила дівчинку. А через 15 хвилин лікар говорить, що йде друга дитинка.

Олена ЛАПЕТЬ, 25 років

Мріяла поїхати в Париж, говорили про це з друзями. На день народження кур'єр приніс путівку. Подумала, що розіграш, і не наважилася. Потім друг спитав, як подорож. Хотів здійснити мою мрію.

Мар'яна МИКИТЕНКО, 24 роки, Ужгород

Згоріла літня кухня. За місяць сусід зізнався, що підпалив. Казав, совість мучить. Тепер робить у мене ремонт.

Олексій ГОРБУНЕНКО, 50 років, Івано-Франківщина

Працюю таксистом. Якось в авто сіла жінка зі згортком. Довіз і поїхав. За 10 хвилин почув на задньому сидінні плач немовляти. Диспетчери подзвонили на номер, з якого викликали таксі. Телефон був вимкнений. Повернувся на місце, де вийшла пасажирка, й чекав. За 40 хвилин вона мовчки забрала дитину. До кінця зміни замовлень не брав, трусилися руки.

Анатолій, 50 років, Черкаси

Сестра з чоловіком не дозволили синові одружитися зі старшою на 15 років жінкою з дитиною. Він із нею розійшовся. А згодом їхню старшу доньку з малим сином покинув чоловік. Тепер усією сім'єю шукають їй нового.

Наталія, 43 роки, Сміла Черкаської області

У коледжі викладачка повідомила, що іспит коштуватиме 10 тисяч гривень. Знайшов підробіток. Коли приніс гроші на перездачу, вона розсміялася. Сказала, що пожартувала. Екзамен склав.

Віталій, 27 років, Золотоноша Черкаської області

Зараз ви читаєте новину «У Чорнобилі з'являться водні туристичні маршрути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути