вівторок, 30 травня 2017 20:51

Сусідка показала, як із консервів для тварин готувати рагу й запіканки

Автор: REUTERS
  Люди атакують автомобіль силовиків під час акції протесту в столиці Венесуели Каракасі. Вимагають відставки влади й економічних реформ
Люди атакують автомобіль силовиків під час акції протесту в столиці Венесуели Каракасі. Вимагають відставки влади й економічних реформ

У Венесуелі другий місяць тривають протести

У Венесуелі відновилися протести після того, як в інтернеті опублікували фото пасинків президента Ніколаса Мадуро. Ті стрибали з парашутами з міжнародною командою атлетів. Спонсором акції була компанія Red Bull. Зробила офіційну заяву: не знали, що на заході будуть члени президентської родини.

Протести у країні тривають з кінця березня. Громадяни вимагають відставки влади та економічних реформ. У сутичках із спецпризначенцями загинули майже 40 людей

Валері АВАН, 38 років, журналіст, Каракас:

– Національна асамблея кілька разів у січні й лютому намагалася відсторонити Мадуро від влади. Голосів у них вистачало. ­Однак президент назвав парламент нелегітимним і заявив, що призначить новий. Той матиме повноваження змінювати конституцію. Ніхто не сумнівається: навіть якщо вибори проведуть, нова асамблея буде маріонеткою Мадуро.

Сподівалися, він щось усвідомить після перших смертей. Але президент взявся закручувати гайки. На роботах у державному секторі стали перевіряти документи. На основних дорогах розставили контрольно-пропускні пункти. Маєш пояснити, навіщо їдеш у велике місто.

Почалися арешти й розправи. Лідера студентів убили під час зібрання біля університету. Кілер підійшов і тричі вистрелив. Знайомого журналіста викрали. Знайшли через три дні побитим у парку. Поки що говорити не може. У в'язницях офіційно близько 200 активістів. Частину просто викрадають. Шукаємо їх.

Ми не підемо з вулиць, доки Мадуро не відправиться у відставку. Час йому це усвідомити. Країна на порозі громадянської війни. Є люди, які хочуть жити в безкоштовних квартирах, із безплатною електрикою, водою з крана і обідами на роботі. Їм здається, що не політика влади призвела до кризи, а протестувальники заважають президенту працювати. Гинуть і учасники протестів, і спецпризначенці, і прибічники Мадуро. Він врегулювати ситуацію не може.

Елена КОРЕС, 41 рік, літературний редактор, Маракайбо:

– Я працюю в науковому журналі. За мою зарплатню зараз родині не прожити й тижня. Не йду з роботи, бо в їдальні безкош­товно роздають м'ясо, овочі й молоко. Цим мали годувати студентів у гуртожитку. Зранку головний редактор іде й забирає ящик того, що встигає відвоювати. Є ще викладачі і працівники адміністрації. У вступній комісії почали брати хабарі харчами. За 10 свиней недавно хлопця прийняли на юридичний факультет. Тести замість нього написали викладачі.

У магазинах менше третини необхідної кількості продуктів. В аптеці їх десь 20–25 відсотків. Маєш принести довідку від лікаря, тоді продавець запише тебе в чергу. У сестри дистрофія печінки. Лікар не написав, що її стан важкий, тому вона – 37-ма в черзі. З початку березня просунулася на шість чоловік. З аптеки передзвонили, що троє з черги померли. На чорному ринку ліки у 12 разів дорожчі.

Із січня перестали використовувати болівари. Розраховуються американськими доларами і бразильськими реалами. Мама займає чергу під магазинами о пів на першу ночі. Бере те, що дають. Востаннє накупила дитячої суміші, консервованого рибного фаршу й котячого корму. У нас ніколи не було кота. Сусідка показала, як із консервів для тварин готувати рагу й запіканки.

Еван РОСЛО, 21 рік, студент економіки, Каракас:

– Спочатку всі говорили: проблема в тому, що на вулиці виходять мало людей. 19 квітня в Каракасі були майже три мільйони. По всій країні – шість (населення Венесуели – близько 30 млн осіб. – Країна). Вийшли навіть найбідніші. Досі вони отримували їжу по картках. Зараз це згорнули. Обідами годують кілька церков та іноземних благодійних організацій. Але католики востаннє наливали суп тільки дітям і стареньким. Решті роздали по три шматки хліба. Дві протестантські церкви Мадуро назвав шпигунами. Вони закрили благодійні центри й їдальні.

У дружини й пасинків Мадуро є сторінки в соціальних мережах. Хлопці викладали фотографії вечірок, розкішних обідів. Дружина опублікувала своє фото з пакетами магазинів Dior. Ці мережі – під цензурою у Венесуелі, але обійти її справа 15 хвилин.

Мадуро досі здається, що ­можна все виправити і втримати владу. ­Підняв зар­платню на 60 процентів. Але інфляція – 500 відсотків.

Основна проблема в тому, що впали ціни на нафту. До того ж сусідні країни перестали купувати її в нас. Кому потрібна "важка" венесуельська, коли Мексика скидає ціни на нормальну?

Мадуро дуже сподівався на допомогу Путіна. Росія списала мільярдний борг, дала кілька сотень мільйонів. Їх розікрали. Хоча восени й напередодні свят ситуацію трохи пригасили. Необхідні мільярди доларів. А Путіну зараз не до Венесуели.

Умберто НЕВАХА, 57 років, військовий у відставці, Каракас:

– Люди вийшли, бо нічого їсти, а зарплатня і заощадження перетворилися на папірці. Мадуро в телезверненні заявляє, що це – провокації США й інших ворогів Венесуели. Перестали роздавати соціальні пайки? Це диверсії іноземних країн. Потрібна нова Національна асамблея? Виборів проводити не будемо. Дешевшає нафта? Це все наші вороги. Навіть до найзатятіших прихильників влади починає доходити абсурдність довколишнього.

У січні у частині оголосили, що роздадуть їжу зі складів. Виявилося, майже всі комори порожні. Військових годувати нічим.

Дружина працює на поліграфічному комбінаті наладчиком. Востаннє зарплатню отримувала у січні. З лютого їм пропонують вибрати її продукцією – портретами Мадуро, листівками, друкованими законами й конституцією.

47 американських доларів становить середня місячна зарплатня у Венесуелі – за курсом чорного ринку

Зараз ви читаєте новину «Сусідка показала, як із консервів для тварин готувати рагу й запіканки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути