четвер, 10 березня 2011 16:16

"Щоб збагнути, де ліве, а де праве, потрібно десять секунд"

 

Коли треба визначити право чи ліво, орієнтуюся за рубцем від щеплення БЦЖ, яке робили при народженні. Треба повертати ліворуч - значить, у бік щеплення. Як сиджу сама за кермом, то ще й говорю собі: "Поворот праворуч. Вмикаю правий поворотник, повертаю". Буває, рукою навіть указую напрямок, для більшої впевненості.

Любов СЕРЕДА, 20 років, студентка, Харків

На танцях у дитсадку вихователька прив'язувала нам червоні стрічки до правих ніг. Ми завжди плутали, якою ногою маємо зробити "па". Вона втомилася пояснювати, де права, а де ліва. Все одно хтось збивався, все починали заново. Зате коли вигукувала: "Стрічкою вперед", - всі робили правильно. Тепер, коли хтось каже "праворуч", подумки кажу собі - це там, де стрічка.

Галина МОЛНАР, 29 років, продавець, Київ

Я шульга, весь час помиляюся - де лівий бік, а де правий. Плутаю місцями цифри. Думаю про 23, а записую 32. Перевіряю все після себе багато разів. На вулицях часто запитують, як знайти адресу чи дім. Мені важко швидко зорієнтуватися і сказати людині, яка стоїть навпроти, куди їй іти: ліворуч чи праворуч. Легше, якщо це чоловік у сорочці із кишенею. Вона завжди - на лівому боці. Якщо нема кишені, вказую рукою, куди треба йти.

Юлія ЩУКІНА, 25 років, працівник банку, Луцьк

Прикладаю стетоскоп праворуч. Дід почав матюкатися. Каже, такі пішли лікарі, не знають, з якого боку серце

Орієнтуюся за обручкою. Спеціально не ношу на руках інших прикрас. Якщо треба послухати хворого, довго думаю, де в нього ліва сторона. Одного разу під кінець робочого дня прийшов 80-річний дід. Каже: "Доця, серце болить, послухай мене". Беру стетоскоп, прикладаю праворуч. Дід схопився, як ошпарений, матюкатися почав. Каже, такі пішли лікарі, що не знають, з якого боку в хворого серце. Інколи буває соромно.

Олена, 29 років, медик, Мукачеве, Закарпатська обл.

Автоматично не скажу, де ліво-право. Орієнтуюся за родимкою на лівій руці. На дорозі розрізняю так: якщо повернути і нікому при цьому не заважати, то це - праворуч.

Ольга БЕЗСМЕРТНА, 36 років, психолог, Донецьк

Щоб збагнути, де ліве, а де праве, потрібно 5-10 секунд. Я - переучена шульга. Все, що вчили робити правою рукою, роблю правою, а чого сама навчилася - лівою. Може, через це плутаю лівий бік із правим. Орієнтуюся за серцем. Не можу їздити в машині з навігатором. Мене просто вбиває оце його "Через триста метрів поверніть праворуч". Одразу починаю думати: "Триста - це мало чи багато?" Постійно нагадую собі, що повернути треба "від серця".

Валентина ЛЕДЧАК, 27 років, домогосподарка, Львів

Зараз ви читаєте новину «"Щоб збагнути, де ліве, а де праве, потрібно десять секунд"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути