середа, 18 січня 2012 17:36

Сім геніїв світового футболу

 

Аргентинський футболіст Ліонель Мессі визнаний найкращим футболістом 2011-го. Йому втретє поспіль вручили "Золотий м'яч". Нагадуємо про шістьох попередніх геніїв світового футболу

1. Дієго Армандо Марадона, Аргентина. Народився 30 жовтня 1960 року

Марадона, вочевидь, найсильніший футболіст не тільки 1980-х, а за весь період існування гри. Доказ цього - 1986-го Аргентина мала незвично посередній склад і виграла Кубок світу тільки завдяки наявності в ньому Марадони. Скромний "Наполі" з аргентинцем двічі виграв чемпіонат Італії, випереджаючи "Інтер", "Мілан" та "Ювентус".

Марадона здатний був самотужки вирішити долю матчу насамперед завдяки своїй непередбачуваності. Володів чудовою швидкістю, йому не було рівних у дриблінгу, міг віддати чудовий пас і несподівано для голкіпера вдарити по воротах.

2. Пеле, Бразилія. Народився 23 жовтня 1940 року

У 17 років дебютував на Кубку світу й виграв його, вперше для Бразилії. Був рівний серед таких асів як Ґаррінча, Вава, Діді, Джалма та Нілсон Сантоси. У чвертьфіналі Кубку світу-1958 проти Вельсу майбутній Король футболу забив єдиний гол: перекинув м'яч через захисника, і не давши йому опуститися на землю, пробив повз голкіпера.

Єдиний футболіст, який тричі став чемпіоном світу. Востаннє - 1970-го, коли грав уже не чистого форварда, а глибше, під Тостао. За кар'єру забив 1283 м'ячі. Але, на відміну від Марадони, не виступав за європейські клуби.

Пеле забив 1283 м'ячі. Але, на відміну від Марадони, не виступав за європейські клуби

3. Йоган Кройфф, Нідерланди. Народився 25 квітня 1947 року

Ніколи не був чемпіоном світу, але виступав за команду, яка здійснила революцію у грі. Збірна Нідерландів зразку 1974 року вразила всіх тотальним футболом - кожен польовий гравець міг опинитися на будь-якій непрофільній позиції й кваліфіковано там відіграти. Рушійною силою команди був Кройфф - мозок середньої лінії й атаки.

4. Зінедін Зідан, Франція. Народився 23 червня 1972 року

Найсильніший футболіст середини 1990-х та "нульових" років. Виграв усі головні титули і в збірній, і в клубах. Не мав високої швидкості, зате дуже тонко поводився з м'ячем, визначав ритм дій команди. Чудовий диспетчер, Зідан класно міг відіграти й на позиції опорного півзахисника. Він тричі поспіль програвав єврокубкові фіналі, тому Зізу називали невдахою вирішальних матчів. Але потім замовкли: його збірна Франції та "Реал" не просто вигравали Кубок світу та Лігу чемпіонів - Зідан забив переможні голи в поєдинках за титул.

5. Роналдо, Бразилія. Народився 22 вересня 1976 року

Найкращий бомбардир у фінальних частинах Кубку світу. Ідеальний нападаючий - чудова техніка, швидкість, дриблінг, фантастичне голеве чуття й пристойна гра головою. Міг простояти весь матч, а потім вибухнути й забити на останніх хвилинах. Пережив дві складні операції, але повертався після них і знову був найкращий. Блискуча клубна кар'єра у різних топ-командах, якій не вистачило одного трофею - Кубка чемпіонів.

6. Франц Беккенбауер, Німеччина. Народився 11 вересня 1945 року

Дворазовий володар "Золотого м'яча". Грав на позиції заднього захисника, але робив на полі значно більше, ніж це відведено позицією. Став першим "вільним художником": не тільки страхував партнерів, а й довгим пасом починав атаки своєї команди. За необхідності успішно діяв у півзахисті. Пізніше в подібному стилі грав ще один німець - Маттіас Заммер.

7. Ліонель Мессі, Аргентина

У 24 роки жоден інший футболіст не здобував тричі "Золотий м'яч". Діє в стилі Марадони, але поки не зміг проявити себе в збірній і показує свої найкращі якості тільки в іспанській "Барселоні".

Найобдарованіші футболісти з тих, хто виступає зараз, але - не генії

1. Джанлуїджі Буффон, Італія, воротар

2. Криштіану Роналду, Португалія, нападаючий

3. Хаві, Іспанія, півзахисник

Зараз ви читаєте новину «Сім геніїв світового футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути