вівторок, 31 жовтня 2017 13:23

Шевченко має не соромитися грати від оборони

Збірна України з футболу посіла третє місце у кваліфікаційному турнірі Кубка світу-2018. Ми припинили боротьбу за вихід до фінальної частини після групових матчів.

Торік 15 липня національну команду очолив Андрій Шевченко. Йому допомагали троє іноземців. Італієць Мауро Тассотті відповідав за оборону, іспанець Рауль Ріанчо – за побудову комбінаційної гри, його співвітчизник Педро Харо – за роботу з воротарями.

Команда під керівництвом 41-річного Шевченка провела 10 офіційних матчів: у п'яти перемогла, два закінчила внічию і зазнала трьох поразок

Автор: REUTERS
  Андрій Шевченко свій наступний матч на посаді головного тренера збірної України має провести 10 листопада. Цього дня планується товариський поєдинок проти Словаччини у Львові
Андрій Шевченко свій наступний матч на посаді головного тренера збірної України має провести 10 листопада. Цього дня планується товариський поєдинок проти Словаччини у Львові

– З підозрою поставився до торішнього призначення Шевченка, – каже 38-річний Сергій БАБАРИКА, оглядач журналу "Футбол". – Збірна України провалила Євро-2016 (стала останньою з 24 команд-учасниць. – Країна). Тому зміна тренера Михайла Фоменка напрошувалась. Але хотілося, щоб команду очолив досвідчений фахівець. Саме такі досягали успіху:

Євро-1992 данець Ріхард Меллер-Нільсен виграв 55-річним, німець Отто Рехагель переміг із Грецією на Євро-2004 у 66. Торік Фернандо Сантуш тріумфував із Португалією у 62 роки.

Обнадіювала поява досвідчених помічників. Італієць Тассотті вміє поставити оборону, а іспанець Ріанчо – комбінаційну гру, до якої прагнув Шевченко.

Це йому вдалося?

– Скоріше, ні. Збірна України показувала проголошений футбол – із контролем м'яча та грою в позиційній атаці – тільки епізодами. До активу можна зарахувати домашній матч із Туреччиною. Окремі відрізки проти Фінляндії та в київському поєдинку з Хорватією. Але цього замало. Загалом наша команда в цьому відборі нагадувала мені грузинську. Підопічні словака Владіміра Вайсса теж прагнули грати від себе у кожному матчі. У 10 зустрічах п'ять разів програли, решту матчів зіграли внічию. Бракувало класу футболістів.

Яка головна помилка Андрія Шевченка?

– Стратегічно неправильний підхід до матчу в Ісландії. Тренер промахнувся з вибором складу, із замінами, не зумів налаштувати футболістів на боротьбу. Але це похідне від основного: ми погано вивчили суперника. Перед поєдинком мали одне очко переваги. Тож нас влаштовувала нічия. Можна було зіграти від оборони, віддати м'яч супернику і поставити його у складні умови. Шевченко вирішив гнути свою лінію – і програв. У результаті мусив перемагати хорватів у останньому матчі. Це – нереально. А от закінчити матч унічию було можливо.

Наша група була рівною. У поєдинках між суперниками однакового класу багато вирішує розіграш стандартних ситуацій. Ми після них забили тільки раз – у Косово. Чому недопрацювали в цьому компоненті?

– Бракувало клубних зв'язок. Ці речі напрацьовуються. Збірна України – це здебільшого "Динамо" і "Шахтар". У киян при кутових головна фігура – Домагой Віда, який грає за Хорватію. У "Шахтаря" інші пріоритети, бо має бразильців.

Кого з футболістів зумів розкрити головний тренер?

– Таких немає. Можна відзначити лише Руслана Ротаня. Після Євро-2016 усі списали його зі збірної. А колишній капітан "Дніпра" у 35 років демонстрував пристойний рівень.

Від кого чекали більшого?

– Від Коноплянки. Зрозуміло, на його грі позначаються клубні проблеми (торік випав зі стартового складу німецького "Шальке". – Країна). Євген мав зробити ривок. У нього зараз оптимальний футбольний вік. Однак надії були марні. Денис Гармаш теж не сповна використав свій потенціал у збірній.

 

Чи правильно, що натуралізували бразильця Марлоса з "Шахтаря"?

– Я не проти. Однак не розумію, чому це було зроблено на фініші кваліфікаційного турніру. Марлос – непоганий футболіст, але треба час, щоб вбудуватися в гру збірної. Тому загравати його треба було або на початку року, або в наступному циклі – до Євро-2020.

Шевченко продовжить працювати зі збірною. Це правильно? І як він рухатиметься далі?

– Змінювати його сенсу немає. Шевченка і запрошували з прицілом на Євро-2020.

Він набув досвіду. Тепер має бути гнучкіший. Не варто соромитися грати від оборони.

Це робить навіть наставник "Манчестер Сіті" Хосеп Ґвардіола: переміг "Ліверпуль" – 5:0, перший м'яч забили у контратаці.

У команді з'являтимуться нові люди – не лише з "Динамо" й "Шахтаря". Потрапити на Євро значно простіше, ніж на Кубок світу. Це дає Шевченку більше прав на помилку. Він ризикуватиме.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко має не соромитися грати від оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути