середа, 02 грудня 2020 15:54

Сартр відмовився від Нобелівської премії. Через два роки написав: "А можна, я все ж гроші отримаю?"

Найцікавіші події грудня

1–6 грудня

– Не хотів робити ювілейну виставку. Це означатиме, що я старий, – каже художник Микола Прокопенко, 75 років. – Давно не даю назв експозиціям. Нехай глядач вигадує. Останніми роками не підписую картин. Ідей не шукаю. Можна щодня знаходити образ, а все одно тягнутиме до картинок із дитинства. Намалюєш дівчину, в яку вперше закохався. Хтось подивиться: "Що ти в ній знайшов?" А для мене це ідеал. Жінок найбільше люблю малювати. Зараз переключився на котів.

Виставка "Філософський погляд Миколи Прокопенка"

Черкаси, Художній музей, вул. Хрещатик, 259

Автор: wild-t.com.ua
  2049 року роботи замінили людей. Хто вижили, ховаються від системи, за сюжетом вистави ”Поки що люди” столичного ”Дикого театру”. Олег Коркушко (ліворуч) зіграв колишню власницю гіпермаркету, Олексій Доричевський – її підлеглого
2049 року роботи замінили людей. Хто вижили, ховаються від системи, за сюжетом вистави ”Поки що люди” столичного ”Дикого театру”. Олег Коркушко (ліворуч) зіграв колишню власницю гіпермаркету, Олексій Доричевський – її підлеглого

1–11 грудня

– Більшість із нас стикаються з нав'язливими мелодіями щонайменше раз на тиждень, – каже автор блогу "Клятий раціо­наліст" Артем Абдулов, 35 років. – Цей феномен дослівно перекладається з англійської як "вушний хробак". Найвідоміший спосіб викинути з голови мелодію – жувальна гумка. Язик, зуби та інші частини ротової порожнини беруть участь у мовчазному проговорюванні тексту. Якщо ці органи відволікти, то внутрішнє наспівування має припинитися. Забудете пісню, якщо прослухаєте її від початку до кінця. Це пов'язано з ефектом Зейгарнік. Людина краще запам'ятовує незавершені речі. Тому режисер Крістофер Нолан любить відкриті фінали.

У британському дослідженні 2014-го виявили мелодії, які придушували "вушного хробака", але самі ним не ставали. Це Kashmir гурту Led Zeppelin та гімн Великої Британії.

Виставка пам'яті

10:00, Запоріжжя, Музей науки, вул. Яценка, 10а

2 грудня

– Пабло Пікассо поділяв жінок на богинь і підстилки. Але перші поступово переходили в другий розряд, – каже мистецтвознавиця Анна Збаражська, 24 роки. – 1917-го зустрів українську балерину Ольгу Хохлову. За рік одружилися. Щоб кохана впізнавала себе на полотнах, Пікассо довелося повернутися до реалізму. Пише відомий "Портрет Ольги у кріслі". Коли жінка народила сина, художник втомився від сімейного життя. Ображався, що вона занадто опікується дитиною. Став затримуватися в майстерні. Потім завів 17-річну коханку.

Інсталяція "Періоди геніальності Пабло Пікассо"

Дніпро, ARTarea, Троїцька площа, 5а

2 грудня

– Почала писати вірші у 20. Письменник Дмитро Биков сказав: "Тебе будуть гнобити років п'ять. Якщо витримаєш – станеш відомою", – говорить російська поетеса Віра Полозкова, 34 роки. – Знущання досі тривають. Жириновський пропонував позбавити мене громадянства. Керівники концертних залів, де проходили читання, писали на мене скарги. Нібито я державна зрадниця – підтримую українців на Донбасі. На вокзалі зустрічали чоловіки у формі. Стояли в залі весь концерт.

Творчий вечір Віри Полозкової

19:00, Київ, Алея Героїв Небесної сотні, 1

2 грудня

– Ніхто не пропонував мені зробити виставку. Поставив музей перед фактом. Привіз 50 робіт: "Забирайте", – каже художник Олександр Міловзоров, 82 роки. – Уже таких скульптур не роблять. Вважайте це пам'ятками минулого тисячоліття. Обрав монументальне мистецтво не за покликом душі. Просто в ньому не було радянської цензури. На мене не могли тиснути, бо я робив те, чого ніхто не хотів. Нікому не цікаво проєктувати люстри.

Митець оформив інтер'єри Національної філармонії України, київські станції метро Тараса Шевченка та Олімпійську.

Виставка Олександра Міловзорова "Дари музею"

Київ, Національний музей українського народного декоративного мистецтва, вул. Лаврська, 9

2, 25 грудня

Із 12 новел складається вистава "Поки що люди" про професії, в яких можуть працювати роботи. Дія розгортається 2049-го. Люди стають непотрібні. Будь-які переживання – поза законом. Тих, хто не дотримується правил, ліквідують. Колишні фермери, офіціанти, поштарі ховаються в лісах, за сюжетом.

Це німецько-український проєкт від Інституту дослідження театру "Шостий поверх", Дикого театру й гамбурзького театру Playstation. Вивчає досвід двох країн, що впроваджують автоматизовані й роботизовані системи.

"Спектакль – ніби фантастика, але насправді є легким відбитком реальності. У супермаркеті біля мого будинку ще вчора касирка пробивала товари, пропонувала пакет і поповнення мобільного. Сьогодні на її місці – два апарати для самообслуговування", – пише театральний блогер Сергій Винниченко, 40 років.

Вистава "Дикого театру" "Поки що люди", автор Павло Ар'є, реж. Наталія Сиваненко

20:00, Київ, Довженко-Центр, Сцена 6, вул. Васильківська, 1

3 грудня

Гурт Ukiez поєднує тексти українських народних пісень із музичною традицією Ірландії, Англії, Шотландії, США.

– "Юкіз" – так називали українських емігрантів в Америці на початку ХХ століття, – розповідає скрипаль Дмитро Данов, 35 років. Входить до гурту з художником і письменником Іваном Семесюком, теле- та радіоведучим Богданом Буткевичем. – Наш авторський стиль Семесюк називає "аппалач Ярославни". Все крутиться довкола ідеї: а якби наша культура пішла на експорт так вдало, як ірландська. Наприкінці ХІХ століття кельтська народна музика мало чим відрізнялася від нормативного фолку. Але в 1960-х ірландці вигадали новий шарм. І ця фантазія зробила кельтську мелодику справжнім туристичним брендом.

Концерт гурту Ukiez

19:00, Київ, Docker Pub на Оболоні, вул. Богатирська, 25

Автор: gettyimages.com
  Американська співачка LP стала відома завдяки альбому Lost on you – ”Обманута тобою” 2016 року. До цього писала пісні для Селін Діон, Ріанни, Шер і гурту Backstreet Boys
Американська співачка LP стала відома завдяки альбому Lost on you – ”Обманута тобою” 2016 року. До цього писала пісні для Селін Діон, Ріанни, Шер і гурту Backstreet Boys

5 грудня

– Улюбленою стравою Івана Франка була картопляно-­гречана запіканка, – розповідає художник Іван Семесюк, 41 рік. – Письменник любив мінімалізм у їжі. На сніданок – кава з булкою, на обід – квашені овочі й легкий суп із квасу. Увечері пив вино чи пиво. З дружиною готував конфітюри. Вже тоді українці любили закрутки. Іноді бідував. Жив у родички, яка виробляла труни. Доводилося в них спати. Ледь не помер з голоду у Відні. На останні гроші відправив оповідання у львівську редакцію. На щастя, знайшов пару австрійських центів біля Дунаю. Купив хлібину й ліг у готелі помирати. А от де взяв гроші на кімнату – загадка.

Лекція "Смачні історії Галичини" з Ігорем Лильом

10:00, Львів, "Ресторація Бачевських", вул. Шевська, 8

5 грудня

– Жан-Поль Сартр 1964-го відмовився від Нобелівської премії з літератури. Через два роки написав: "А можна, я все ж гроші отримаю?" – каже літературознавиця Богдана Романцова, 29 років. – Скільки ця премія існує, стільки про неї сперечаються. Критикують за політизованість, надмірну увагу до нацменшин, акцент на європейській літературі. Єдиний критерій, який прописав Нобель, – ідеалізм. Цим словом комітет завжди прикривається.

Передбачити лауреата складно. Щороку в топах букмекерів – кенієць лівих поглядів Нґуґі ва Тхіонґо, сирієць Адоніс та японець Харукі Муракамі. Досі не отримали премії. Зазвичай діє принцип від протилежного. 2012-го переміг китаєць Мо Янь із товстенними книжками. Наступного – канадійка Еліс Монро з оповіданнями.

2015-го почалася тенденція демократизації нагороди. Раніше перемагали книжки, яких, крім нобелівського комітету, ніхто не читав. Зараз ці твори є хоча б у ґуґлі.

Лекція "Pre Party Нобелівської премії"

11:00, Київ, UNIT.City, вул. Дорогожицька, 3

9 грудня

– Не люблю ходити в туалет, бо треба обирати – чоловічий чи жіночий. Я гендерно нейтральна. Не вживаю займенників. Наполягаю, щоб мене називали "вони", – говорить американська співачка LP, 39 років. Справжнє ім'я – Лора Перґоліцці. – Співачка не має права бути несексуальною. Тому думала, мені нічого не світить у попмузиці. Писала пісні для Ріанни, Шер, Крістіни Аґілери, Шакіри. Зараз представників ЛГБТ стає більше на сцені. У них ніби квота. В лейблі з 10 виконавців лише троє гетеросексуальні. Мені це не подобається. Хочу, щоб мене сприймали як музиканта, а не лесбійку насамперед.

Концерт американської співачки LP

19:00, Київ, Палац спорту, Спортивна площа, 1

11 грудня

– Мені страшенно бракує пісень про війну з Росією, ЖКГ, економіку та дороги. Тому роблю їх сам, – каже письменник Сергій Жадан, 46 років. – Ніколи не заперечував, що гурт "Жадан і Собаки" – політично заангажований. Нам цікаво робити соцарт. Не працюємо на жодну з партій. Вони без дозволу використовують наші пісні. Опоненти Порошенка наклали пісню "За*бали" на його виступи у Верховній Раді та ООН. Глядачі досі думають, що це офіційний кліп. Зараз треком апелюють вже до Зеленського.

Концерт гурту "Жадан і Собаки"

19:00, Львів, FESTrepublic, вул. Старознесенська, 24

12 грудня

– Микола Гоголь народився у возі. Мати не встигла дістатися до села Великих Сорочинців, бо річка вийшла з берегів, – розповідає журналіст Павло Токар, 46 років. – Гоголь розповідав друзям, що його внутрішні органи розташовані дзеркально. Ріс хворобливим. Мав відлюдькуватий характер. Одного разу втопив кішку, яка нажахала його вночі. На ранок злякався – а раптом то була людина. Відтоді його переслідував страх смерті. Симулював епілептичні напади, щоб піти з уроку в Ніжинському ліцеї. Грав у місцевому театрі старих жінок.

Вечорниці на Андрія на хуторі Гоголя

село Великі Сорочинці на Полтавщині

13 грудня

– Гурт "Танок на майдані Конґо" з'явився наприкінці 1990-х і одним із перших протягнув український хіп-хоп у маси, – каже критик 28-річний Олексій Бондаренко. – На написання платівки витрачають кілька років. У проміжку експериментують зі старими треками. Так 2003-го запустили проєкт Jazzy. У цьому форматі звучать незвично. Програма – складна інструментально й вокально.

У Києві ТНМК представлять програму Jazzy DeLuxe із джазовими версіями своїх пісень. Доповнюватиме звучання біг-бенд музиканта й композитора Денніса Аду.

Концерт ТНМК Jazzy Deluxe

19:00, Київ, клуб Stereo Plaza, проспект Валерія Лобановського, 119

Зараз ви читаєте новину «Сартр відмовився від Нобелівської премії. Через два роки написав: "А можна, я все ж гроші отримаю?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути