Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2010 10:23

"У півзахисті треба робити ставку на Коноплянку та Гармаша"

 

Національна команда України з футболу провела четвертий матч під керівництвом головного тренера Мирона Маркевича. Після трьох перемог над Литвою 4:0, Румунією 3:2 та Норвегією 1:0 наша команда зіграла внічию з віце-чемпіонами світу голландцями - 1:1. Про перспективи збірної говоримо з колишнім її півзахисником Сергієм Нагорняком, 39 років.


Голландці привезли в Україну резервний склад. Як це позначилося на діях команди Маркевича?

- Резервісти гостей хотіли показати все, на що здатні. Гравців із рівнем майстерності Снейдера та Роббена в Донецьку не було. Зате принципи гри голландців залишилися незмінними - намагання швидко перейти до атаки, чітка робота з м'ячем. На цьому тлі Україна мала вигляд дещо програшний. Зрозуміло, Маркевич експериментує. Результат зараз не важливий, головне - якість гри.


Однак хіба можна буде говорити про готовність збірної до Євро-2012, якщо вона поступатиметься в товариських матчах?

- Згоден. Але все одно - місця для експромту в контрольних поєдинках більше. Маркевичу зараз важко. Йому треба награвати кістяк команди, а базового клуба в неї немає. Тепер не 1990-ті, коли таким було київське "Динамо". Невідомо, чи зможуть люди, на яких сьогодні покладається Маркевич, підтримувати рівень ще два роки - до Євро-2012. На мою думку, уже через рік збірна повинна мати шість футболістів, які складуть хребет команди на континентальній першості.


Хто має керувати обороною команди?

- Чигринський. Кращого гравця в нас просто немає. Рік у "Барселоні" пішов Дмитрові на користь. Досвід отримав колосальний. Він уже іншими очима сприймає футбол, розуміє - у грі немає дрібниць. Спаринги з партнерами по "Барселоні" можуть дати більше, ніж окремі домашні матчі за "Шахтар" у чемпіонаті України. Там гірники переважно атакують, а їхні оборонці простоюють. Чигринський прекрасно читає гру й може діяти на випередження. Але, наскільки мені відомо, Мірча Луческу (головний тренер "Шахтаря". - "Країна") забороняє йому ризикувати. Якщо Дмитро чогось не розрахує, у захисті виникне діра, бо рівноцінно підстрахувати його нікому. У клубі - Чижов, Іщенко не ростуть, Кучер здає, Ракицький ще молодий. У збірній цю проблему здатен вирішити Папа Ґуйє, якщо його таки натуралізують. Він досить швидкий та потужний, спроможний виграти всю повітряну боротьбу. У нинішньому футболі "стандарти" часто впливають на підсумок поєдинку. Важливо не тільки забивати після них. "Металіст" Маркевича доводить, що тренер працює над цим елементом. Ще треба вміло захищатися, коли такий шанс отримує суперник.


Чи сильна флангова гра в збірної України?

Це проблемне місце. Нині в провідних збірних світу є люди, які здатні закрити весь фланг. У нас таких я не помічаю. Можливо, набуде форми Олег Гусєв. Тоді справа можна буде його використати. Зліва є певний потенціал у Романчука - матч проти Нідерландів це довів. Ротаня на фланг, тим більше правий, я не ставив би - це не його місце.


Маркевич прагне грати в розумний футбол, контролювати м'яч. Наскільки збірній України з її добором виконавців реально виконати тренерські настанови?


- Це важко зробити. Не бачу моноліту в середній лінії. Гравці діють просто й часто передають м'яч назад. Якщо в Алієва забрати удар - інших очевидних козирів у нього не знайдеш. Олександрові як диригенту треба додати у грі. Поки що він прагне забивати сам, а не підігрувати партнерам. Хоча доки забиватиме, особливо критикувати його не варто. Алієв зараз - основний бомбардир "Локомотива", але це не допомагає вирішувати проголошене завдання - боротися за "золото".

Думаю, місце Алієва - під єдиним форвардом. На сьогодні основний кандидат на місце нападаючого Андрій Шевченко. Євген Селезньов для збірної не годиться - тільки для чемпіонату України. Він не виконує необхідного обсягу роботи для форварда європейського рівня.


А Мілевський?

- На Артема негативно вплинув прихід у "Динамо" Шеви. Він став грати гірше, а історія з передачею капітанської пов'язки позначилася на психологічному стані Мілевського.


Які резерви в середині поля?

- Їх двоє. Перший - Євген Коноплянка. І зліва може зіграти, і в центрі, досить швидкий. Думаю, нині дніпропетровець не демонструє навіть 50 відсотків своїх можливостей. Але з часом має стати лідером. На Євро топ-збірні навряд чи дозволять Україні грати першим номером. Нам залишаться контратаки, для організації та завершення яких потрібні темпові гравці.

Другий резерв - Денис Гармаш. Свого часу зробив рішучий вибір (торік після переможного чемпіонату Європи серед 19-річних у нього закінчувався контракт із київським "Динамо". На футболіста вийшов "Шахтар", пропонуючи кращі фінансові умови. Гармаш відмовився. - "Країна"). Денис поки що не може щоматчу видавати 90 хвилин феєричного футболу. Але з кожним поєдинком у нього все більше корисних дій. Сміливий, із потужним ударом, у обороні відпрацьовує.


Недавно тренер збірної Росії Дік Адвокат заявив, що його команді немає сенсу грати надто відкрито. На рівні збірних краще відходити на свою половину поля, зустрічати там суперника й очікувати моменту для організації швидкої контратаки.

- Можливо. Вибір і загальний клас футболістів збірної Росії - вищий. Помітно, що Маркевич все-таки прагне атакувати. І цим мене особисто приваблює. Так не буває, що весь матч відстоїш в обороні, а потім якось заб'єш. "Якось" - не вийде. Гол треба організувати.


Хто стане організатором руйнівної гри збірної України, якщо через обставини Маркевич буде змушений відмовитися від проголошеного наступального стилю?

- Крім Тимощука нікому. Анатолій не в найкращому тонусі через дефіцит ігрової практики в "Баварії". Він частіше, ніж звичайно, фолить. У нього замало творчого потенціалу, для того щоб вважатися півзахисником європейського класу. Такий повинен не тільки переривати атаку, а й гострий пас віддати. У Тимощука з цим проблеми. У будь-якому випадку, опорників має бути двоє - на одному Тимощукові не виїдеш.


Михалик?

- Працелюбний, сильний у єдиноборствах, але йому бракує техніки.


Які переваги команди Маркевича?

- Наскільки можу судити, підібрався дружній колектив. Крім того, тренер не боїться експериментувати. У 1990-х усе було інакше: приїжджав до табору збірної й уже знав, хто вийде на поле в стартовому складі.


Національна команда два роки гратиме тільки товариські матчі. Це добре чи погано?

- Добре тільки через гарантію участі в фінальній частині Євро-2012. А взагалі погано - збірники відвикнуть від статусних поєдинків, де дуже висока ціна помилки. Тому бажано, щоб стартову гру у фінальній частині Євро Україна провела з відносно посереднім суперником.

Зараз ви читаєте новину «"У півзахисті треба робити ставку на Коноплянку та Гармаша"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути