четвер, 04 листопада 2010 13:53

"Рутенія"

 

Фестиваль каліграфії та шрифтів

12 - 14 листопада

Київ, Інститут декоративно-прикладного мистецтва і дизайну, вул. Кіквідзе, 32


Геннадій ЗАРЕЧНЮК, шрифтовий дизайнер, Львів:

- Фразою "Съешь еще этих мягких французких булочек да выпей чаю" розробники російських шрифтів перевіряють гармонію між літерами. Для українських дизайнер Дмитро Растворцев вигадав фразу "Її з'їли злії ґеї". Російські дизайнери зазвичай не знають, що дві "ї" можуть бути поруч - їхні шрифти такої перевірки не витримують.


Дмитро РАСТВОРЦЕВ, шрифтовий дизайнер, Суми:

- Власний шрифт - це як почерк бренда. Для передвиборчої кампанії Обами розробили спеціальний шрифт. На наших президентських виборах ексклюзивний шрифт був тільки в Яценюка, кирилізований Glasten. Інших кандидатів розвели - втюхали їм безкоштовний FreeSet за ті самі гроші. Шрифт, наче одяг, його можна:

- украсти або взяти безкоштовно - як стягнути чуже пальто в електричці;

- купити в інтернеті ліцензію на використання за $25 - 35;

- замовити ексклюзивний шрифт - від 4 тис. євро за варіант.


Олексій ЧЕКАЛЬ, викладач каліграфії, Харків:

- Засічки на буквах походять із давніх часів: їх робили між початком і кінцем штриха на камені, аби він не тріснув. Найдавніший інструмент каліграфії - заточена тростяна паличка "калам". Арабські каліграфи змушували кожного учня виготовити калам під власну руку. В арабському письмі все зв'язано й нагадує клей, відчувається внутрішня свобода. Латиниця - юридична й строга, до письма не дозволено ставитися вільно. Кирилиця знаходиться посередині між стрункими західними й гнучкими східними формами.


ЧІ Ень Го, майстер китайської каліграфії, Київ:

- Китайське письмо називають танцем без виконавця, архітектурою без конструкцій, безпредметним живописом та беззвучною музикою. Зараз каліграфічні написи можна зустріти на вивісках кав'ярень і крамниць. Старовинні вірші та прислів'я писали з верхнього правого кутка донизу. Пензля тримають перпендикулярно до аркуша, беруть чорну туш. Підписом слугує червона печатка, вирізана з дерева або "мильного каменя" - сапоніта. Також обов'язково вказують символ поточного року, наприклад, Тигра. Кожен ієрогліф займає площу уявного квадрата, однакового за розміром з іншими знаками речення або тексту. Найважче для учнів - зберегти правильні пропорції ієрогліфів.

Зараз ви читаєте новину «"Рутенія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути