Ексклюзиви
середа, 29 грудня 2010 19:40

"Давно не бачив, щоб хтось курив на вулиці. Хіба сильно п'яний"

 

Іспанський уряд залишив курилки лише в психлікарнях, в'язницях і хоспісах

Від 1 січня 2011 року курити в усіх громадських місцях в Іспанії заборонено. Тих, кого спіймають із сигаретою на дитячих майданчиках, поблизу шкіл і лікарень, штрафуватимуть на 250 євро. "Курилки" залишать лише в психлікарнях, в'язницях та в будинках для літніх людей.

Іспанія вдруге обмежує права курців. 2006-го їм заборонили палити в офісах, торгових і розважальних центрах, на зупинках транспорту, в аеропортах

Маріо Ґвіні, 33 роки, бармен, Неаполь, Італія:

- Наш бар втратив третину прибутку після того, як у Італії заборонили куріння в громадських місцях. Тоді шеф обладнав спеціальне місце біля входу в бар. Було незручно - диміли на всіх, хто виходить. За це власника оштрафували.

Якщо на площі в центрі міста з'явиться повнолітній курець, то оштрафують відповідального за цю територію поліцейського

13- і 16-річні сини моєї сусідки ховаються на горищі й курять там. Побачать їх на вулиці із сигаретами - матері доведеться заплатити 150 євро. А якщо на площі в центрі міста з'явиться повнолітній курець, то оштрафують відповідального за цю територію поліцейського. Лояльніші до порушників у туристичних містах. Там не штрафують, а просять іти у спеціальні зони.

Як починав працювати барменом, то думав, що наша єдина професійна хвороба - виразки й нариви на пальцях через лайм. Але за рік з'явився постійний кашель. Лікар сказав: через пасивне куріння розвивається бронхіальна астма. Після трьох років роботи в прокуреному барі почалися напади кашлю. Постійно ношу інгалятор. Дівчата-офіціантки скаржаться на потьмянілу шкіру, пересушене волосся.

Я ніколи не палив, боявся проблем із легенями. Батько курив із 11 років, помер від раку легенів у 39.

 

Петра МАЙНЕН, 48 років, фармацевт, Берлін, Німеччина:

- Місця для куріння у нашій компанії облаштували раніше, аніж почала діяти заборона. Вони на кожному поверсі. Тому спершу курців не поменшало. Кидати почали, коли компанія оголосила, що курцям не компенсують витрат за страховкою на дантиста і фтизіатра.

У власних будинках курять, де хочуть. У квартирах - так само, якщо це не заважає сусідам. Хоча офіційно палити там заборонено.

Офіси виділяють зони для куріння по-різному. Дехто виокремлює ділянку на вулиці, хтось обладнує кімнату. Кілька компаній можуть за спільний кошт побудувати невеликі будки для курців. Там завжди працюють кондиціонери. Є спеціальні місця для курців і на вулицях. За 20 метрів від зупинок громадського транспорту і за 50 - від торгового центру.

Тіммі ХААПСАЛО, 27 років, програміст, Гельсінки, Фінляндія:

- Я два місяці відсидів у буцегарні за куріння в публічному місці! Моя квартира на другому поверсі однієї з центральних вулиць міста, над рестораном. Вийшов покурити на балкон. Бо найближче дозволене для курців місце - між двома під'їздами, за рогом. На балконі мене побачив поліцейський, зробив зауваження. Я був напідпитку - святкували день народження моєї дівчини. Кричав, що робитиму у своїй квартирі все, що захочу. Поліція піднялася до мене. Заплатити штраф я відмовився. Тоді присудили два місяці в камері. Перечитав усього Кінга. Палити там дозволяли двічі на день. За цей час кинув.

Ольга АЛЬОХІНА, 17 років, Москва, Росія:

- Приїхали групою навчатися в Гельсінському університеті. У перший вечір вирішили влаштувати вечірку. Мене відправили за цигарками. В кіосках курива не було, пішла в магазин алкоголю. Продавець попросив вийти. Я почала пояснювати, що насправді мені 23 роки, але виглядаю молодшою. Забрали у відділок, подзвонили куратору групи. Той повідомив ректору. Мене позбавили стипендії, подзвонили батькам, усе розповіли. Відтоді не палю.

Міокі САЙЄН, 31 рік, економіст, Токіо, Японія:

- Завдяки соціальній рекламі і штрафам люди почали менше курити. Корпорація, у якій я працюю, проводила семінари для працівників. Виїжджали в пансіонат під Осакою. З нами працював психотерапевт, лікар, масажист, майстер чайної церемонії. Шеф наприкінці занять сказав: "Ми всі тут оздоровилися. Все було марно, якщо повернемося і ви закурите". У нашому відділі з восьми людей не кинула палити тільки секретарка. А от у відділі реалізації й далі курять усі.

Зони для курців є у більшості барів і ресторанів. Дихати там майже неможливо. Давно не бачив, щоб хтось курив на вулиці. Хіба сильно п'яний.

Юліуш БЖЕЗІНСЬКИЙ, 42 роки, Познань, Польща:

- У Польщі заборона палити в громадських місцях ніяк не вплинула на кількість курців. І я кидати не збираюся. Куриво допомагає розслабитися. Поки що альтернативи цигарці не бачу.

Зекі АРАБАЧІ, 56 років, Стамбул, Туреччина:

- Туреччина не може суворо дотримуватися заборони палити в публічних місцях. Бо втратимо туристів. Є міста, де на курців узагалі ніхто уваги не звертає.

Я кинув 20 років тому - побачив передачу по національному телеканалу. Там показували чорні легені курця. Мене то вразило.

Леслі Ґоул, 33 роки, журналіст, Нью-Йорк, США:

- Спочатку ніхто не сприймав серйозно ці заборони. Домовласник попередив, що виселить за куріння, бо інакше платитиме штраф. І справді: тільки запалили у квартирі цигарку, увімкнулася сигналізація. Нас виселили. Після того дотримуюся всіх обмежень.

Поліція переважно не чіпляється до великих компаній на вулиці, серед яких є курці. За цим суворо стежать лише в транспорті, кінотеатрах, у торгових центрах. Зате є таксі для курців.

 

Місто Сан-Луїс-Обіспо в штаті Каліфорнія, США - перше у світі, де заборонили курити в усіх громадських місцях. Це сталося 1990-го.

 

37

Країн повністю або частково заборонили куріння у громадських місцях у квітні 2009 року.

Ірландія - перша країна в Європі, де 2004 року заборонили курити на роботі, у барах і ресторанах.

У Китаї з 1 березня 2010-го не можна палити в лікарнях, дитячих садках, бібліотеках і на стадіонах. У готелях, ресторанах і барах є спеціальні зони для куріння. Порушників штрафують на 50 юанів - 56 грн.

Наступного року влада обіцяє запровадити повну заборону на куріння. У країні живуть 350 млн курців. Щороку від хвороб, пов'язаних із палінням, помирають майже мільйон китайців.

Із 1 жовтня 2010 року у Фінляндії заборонено продавати сигарети тим, кому не виповнилося 18. Порушникам загрожує ув'язнення до шести місяців. Заборонено курити у всіх громадських місцях. Через пять років сигарети продаватимуть лише автомати.

15 листопада права курців обмежили в Польщі. Заборона поширюється на лікарні, школи, спортивні й культурні об'єкти, дитячі майданчики, вокзали й місця відпочинку. В офісах, ресторанах, кафе, університетах створили зони для курців. Максимальний штраф за порушення - 500 злотих -1375 грн.

У вересні 2010-го заборонили курити на вулицях і в громадських місцях у Єгипті. Порушників штрафують на 100 фунтів - майже $19.

У Австралії перші обмеження куріння запровадили 11 років тому, вони стосувалася закладів харчування. Три роки тому заборону поширили на всі публічні заклади.

 

$100

штрафу заплатить у Нью-Йорку курець, якщо палитиме у квартирі.

5 400 000

людей щороку помирають через паління, за даними Американської асоціації з боротьби з курінням. У світі 1 млрд 300 млн курців.

 

"Боротися з курінням - воювати з вітряками. Найбільше лякають раком легенів. Але він становить 2% усіх смертей у світі. Людський організм уже давно навчився нівелювати шкоду від сигарети"

Джеймс СІПМАН, професор медицини, у виступі на цьогорічній медичній конференції у Вашингтоні

Зараз ви читаєте новину «"Давно не бачив, щоб хтось курив на вулиці. Хіба сильно п'яний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути