Ексклюзиви
середа, 15 лютого 2012 18:03

Привчати дитину до культурного пиття треба з шести років

Найчастіше українці куштують алкогольні напої у 13-15 років. Курити починають із 11. Такі результати дослідження Дитячого Фонду ООН, ЮНІСЕФ, були оприлюднені торік.

- Офіційно продавати спиртне та цигарки заборонено до 18 років тому, що до цього віку людина не може себе контролювати. Наслідує поведінку інших. Другий момент - вплив на здоров'я. Під дією алкоголю можуть розвинутися водянка печінки, панкреатит, тромбоемболія, психоз, епілепсія. П'яних частіше збивають машини, стаються обмороження, отруєння.

Привчати дитину до культурного пиття треба з 6 років. Але наливати не справжній алкоголь, а замінники. Святкуєте Новий рік чи день народження - купіть дитяче шампанське. Налийте його в келих, з якого п'ють дорослі, цокніться з дитиною. Пояснюйте, як пити: невеликими ковтками, розтягуючи задоволення  на весь вечір. Тоді в 16 років дитина не перехилятиме келих за келихом.

Треба розказувати, як впливають алкоголь і сигарети на організм, скільки на це йде грошей. Але в жодному разі не забороняти пробувати. Як тільки забороните, одразу схоче спробувати й пити, і курити. Якщо хтось із батьків курить, не ховайтеся від дитини, пояснюйте. Діліться історіями. От я почала курити тоді-то, а причиною тому став оцей випадок. Дитина проаналізує: якщо в неї нічого подібного не було, значить, їй не потрібна цигарка.

В організмі виробляється 500 внутрішніх наркотиків. Зокрема й нікотин

Організм кожної людини виробляє певну кількість алкоголю. Є дані, що до 10 грамів на день. Але це індивідуально. Буває, перевіряють алкотестером даїшники. Кажуть, людина п'яна, а потім виявляється, то її норма. Від рівня алкоголю залежить настрій. Коли його не вистачає, людина стає агресивна. В організмі виробляється 500 внутрішніх наркотиків. Зокрема й нікотин. Це мінімальні дози, мікрограми. Нікотин покращує пам'ять, прискорює процеси обміну між клітинами мозку, згідно з деякими дослідженнями.

Якщо малі просять пива, купіть безалкогольного гіркого, хай скуштує. Дитині однозначно не сподобається і вона більше не проситиме. Якщо сподобалось, треба задуматися й з'ясувати, чого не вистачає в організмі - можливо, пройти обстеження. Це може свідчити про захворювання крові.

Близько 60 відсотків імовірність, що в родині алкоголіків народиться дитина-алкоголік. Бачив, як немовля кричить, плаче, ним трусить. Це - синдром алкоголіка. Якщо дати трошки алкоголю, тремтіння пройде, маля спатиме.

Одні люди стають алкоголіками, а інші - ні. Причин багато, насамперед - спадковість і здатність організму справлятися з алкоголем. Людина, схильна до алкоголізму, сяде за стіл, вип'є дві чарки й не зупиниться, потягнеться за третьою, шостою. Потім це перейде в запій. Алкоголізм невиліковний. Хронічному алкоголіку треба назавжди забути про горілку. Він може протриматися 20-40 років, а потім тільки понюхає - і знову піде в запій.

Найкращий ефект дає отруєння алкоголем - тоді бажання пити пропадає надовго.

Дорослий чоловік може випити близько 200 грамів горілки, жінка - 150. Це ті норми, за яких ніхто не нап'ється, буде живе нормальне спілкування.

Якщо дитина викурить п'ять цигарок поспіль, буде нікотинове отруєння організму. Воно подібне до алкогольного. Може паморочитись голова, нудити. Це надовго відіб'є бажання курити.

Кидати палити людині, яка має 20 років стажу, не рекомендую. Це збільшує ризик раку легенів удвічі. Так само не раджу починати курити у 60. Організм старіє, судини стають ламкими. І цигарки можуть призвести до інфаркту.

1300 - 1500

гривень щороку пропиває один українець. На рік на жителя країни припадає 57 літрів пива, 21 пляшка горілки, майже 10 пляшок вина та одна - коньяку, за даними Euromonitor International.

27

відсотків хлопців-шестикласників і 13 відсотків дівчат зізналися, що курять. 2,5 відсотка 11-річних хлопців щотижня п'ють самогон, повідомляють у столичному Інституті соціальних досліджень імені Яременка.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Привчати дитину до культурного пиття треба з шести років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути