вівторок, 23 березня 2021 13:03

"Прийшла 45-річна. Сказала, що матиме десяту спробу народити"

69-річну Мауріцію Ібанез Верховний суд Іспанії повторно визнав не здатною дбати про її 4-річних двійнят. Їх забрали в матері за два тижні після народження. Відтоді судиться за право виховувати. Коли іспанські лікарі відмовилися робити їй штучне запліднення, поїхала у США.

За три роки до того соціальні служби забирали в Мауріції 4-річну дочку. Бланка також народилася "з пробірки", живе в Канаді з родичами

Марія ВАССАРА, 56 років, гінеколог, Мадрид, Іспанія:

– Пацієнтки вважають, що в мене легка рука для безплідних пар. Як правило, з третьої-четвертої спроби все вдається.

Не беру старших за 50 років. Не вважаю їх застарими для материнства. Але це завелика відповідальність. Раніше мала двох таких пацієнток. Пишалася, що мені вдалося. В однієї гормональна терапія спровокувала онкологію. У другої почалися передчасні пологи. Дитини не врятували. У цих ситуаціях ніхто не винен, але я вирішила більше не братися за пізні вагітності.

Раніше не допомагала після 44 років. Але три роки тому прийшла 45-річна. Сказала, матиме десяту спробу народити. Вирішили з чоловіком, що на цьому зупиняться. Ні вони, ні я великих надій не мали. Вона 19 років лікувалася від безпліддя. Я не могла їм запропонувати нічого революційного. Але в нас вийшло. Народилася здорова дівчинка.

Автор: gettyimages
  Валентина Підвербна з донькою Анною-Марією стоять на шкільній лінійці в Чернігові 2017-го. Жінка народила у 65 років після штучного запліднення. Щоб оплатити процедуру, просила милостиню. Мати увесь день чекає дитину під класом. Не дозволяє харчуватися в їдальні
Валентина Підвербна з донькою Анною-Марією стоять на шкільній лінійці в Чернігові 2017-го. Жінка народила у 65 років після штучного запліднення. Щоб оплатити процедуру, просила милостиню. Мати увесь день чекає дитину під класом. Не дозволяє харчуватися в їдальні

Пабло САВІРА, 38 років, репродуктолог, Мадрид, Іспанія:

– За законом, не маємо права відмовляти жінкам через вік. Але власник клініки неохоче береться за пізні вагітності. Найстаршій нашій пацієнтці було 58 років. На п'ятому місяці в неї почалися проблеми з серцем і нирками. Вагітність довелося перервати.

Я спокійно ставлюся до бажання жінки народити після 50. Якщо має хороше здоров'я, мати й баба померли пізно, прекрасна спадковість, чому б ні? Моя тітка народила в 52. Пішла в лікарню, бо підозрювала, що має пухлину. Живіт швидко ріс. Менструації в неї припинилися в 48. Народила хлопчика. Зараз йому 18. Тітка й дядько ще здорові. А сусідка померла в 29 від раку грудей. Сиротами залишилися двоє малюків.

Позаторік програли суд. До нас звернулася жінка, якій на момент пологів мало бути 67. У неї помер чоловік. Через самотність вирішила народити. Родичів не мала. Ми відмовили. Результати медичних обстежень були погані. Шансів виносити дитину майже не мала. Жінка подала в суд. Ми заплатили компенсацію за відмову надати медичну послугу. Це було абсурдно, бо медичний експерт погоджувався з нами.

Часто жінки їдуть на лікування в Україну. Послуги дешевші, ніж у США. Якістю задоволені. Наша колишня пацієнтка народила в 47 після лікування і штучного запліднення в Києві. Там був складний випадок.

Валері АЛЬКАС, 49 років, соціальний інспектор, Бурґос, Іспанія:

– Я була серед тих, хто вирішував забрати в Мауріції старшу доньку. Дитина була брудна, не спілкувалася з однолітками. Мати відмовлялася пускати соціального працівника. А родичі не хотіли, щоб донька жила з нею. У першому звіті йшлося, що дитина не вміє мити руки й чистити зуби.

Проблема була не у віці матері. У нас на контролі є родини, де малюків виховують бабусі. Але вони можуть дбати про дітей, забезпечувати гігієну, режим дня, водити в садок чи школу. Мауріція цього не могла ні першого разу, ні другого. Було б легше, якби її підтримували родичі. Але ті вважали її бажання народити абсурдом. Сестра не хотіла чути, щоб брати під опіку двійнят.

Нас не обходять вік, стать чи зовнішність батьків. Наша робота – стежити, щоб дитина була в порядку.

Каамар АСАНДБАД, 39 років, юрист, Нью-Делі, Індія:

– Індія стає центром лікування пізнього безпліддя в Азії. Ми розробляли документи для кількох клінік. Нічого незаконного в цьому немає. Люди повнолітні, приймають рішення. Заборонити їм народжувати ніхто не має права.

2018-го в клініку звернулася 69-річна пара. Комусь із подружжя наснилося, що мають народити ще дитину й передати їй ферму та сироварню. Старші сини спробували завадити. Почали вимагати психіатричну експертизу матері, але суд не побачив підстав. Жінка померла під час вагітності. Стався інсульт.

Сестра народила в 44 роки. Батько залишив нам великий спадок. Свою половину вона витратила на лікування. Мати вважала, що це пізно. Рік вони не спілкувалися. А зараз обожнюємо племінницю. Я відкладаю частину заробітку на її освіту.

Знайомий лікар має більше десятка успішних випадків із породіллями, старшими за 55 років. Вони прекрасні матері. Дехто прагнув мати дитину понад три десятиліття. Я проти примусових психіатричних аналізів для літніх жінок. Тоді їх треба запроваджувати для всіх пар, які хочуть дитину.

66 років було іспанці Марії дель Кармен Бусаді, коли народила близнюків. У клініці збрехала про вік. Померла за три роки від раку шлунка. Хлопчиків забрав її племінник. В Індії народжували і старші жінки, але не мали документів для підтвердження віку

Зараз ви читаєте новину «"Прийшла 45-річна. Сказала, що матиме десяту спробу народити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути