Ексклюзиви
четвер, 04 серпня 2011 14:50

Німеччина закриває атомні електростанції. Вітряків за 10 років побільшає вдвічі

8 липня німецький бундестаг затвердив план відмови від ядерної енергетики. Канцлер 57-річна Ангела Меркель оголосила про цей намір у травні, після аварії на японській АЕС "Фукусіма-1". Сім старих реакторів уже зупинили, решту дев'ять відключать із 2015-го по 2022- й. Перед тим сотні тисяч німців вийшли в містах на антиядерні демонстрації.

АЕС забезпечують 22% потреб країни в електроенергії. Замість них зведуть теплові електростанції на газі й вугіллі. Депутати вирішили будувати більше вітряків, щоб подвоїти упродовж 10 років частку відновлюваної енергії - із 17 до 35%.

11-тисячний Морбах у землі Рейнланд-Пфальц - перше місто в Німеччині, що перейшло на екологічні види енергії. На колишньому складі американських бомб часів холодної війни біля Морбаха 2001 року звели 14 вітрогенераторів, біогазову установку на коров'ячому гною та силосі й поле сонячних батарей площею 4 кв. км.

- До 2020-го спорудимо ще 14 вітряків, і місто нарешті стане енергетично незалежне, - каже мер Морбаха 51-річний Ґреґор Айбес. - Далі хочемо перейти на опалення з відновлюваних джерел".

Клаус ШТРУФМАН, 48 років, інженер, Берлін:

- Я допомагав розробляти новітню енергетичну систему Морбаха. Доти займався індивідуальними замовленнями.

Люди, які вирішили застосовувати альтернативне джерело енергії, на матеріалах не економлять. Це - екологічно свідомі німці, вони розуміють: така ідея швидко не окупиться. За три роки сонячні батареї доведеться міняти, а це - значна сума. Розпитував людей, яким установлював такі батареї п'ять років тому. Кажуть, досі не покрили навіть собівартості системи. У будинках із сонячними батареями ставлять акумулятори. Завдяки їм не маєш проблем, коли погода похмура. Дехто просить залишити про всяк випадок міську електрику.

Для Морбаха важливо було продумати все так, щоб можна було взагалі відмовитися від атомних станцій. Основну частку електрики виробляють вітрові турбіни, ще кілька відсотків - сонячні батареї. Працює також сміттєпереробний завод, що використовує енергію розкладання й горіння. За три роки енергетичної кризи в місті не було.

У будинках почали встановлювати геотермальне опалення. Це ще дорожча технологія. Обладнати нею дім коштує десь із 25 тисяч євро.

Хільда КНАЙПФЕР, 62 роки, пенсіонерка, Морбах:

- Спочатку ми поставилися з пересторогою до ідеї переходу на альтернативну електрику. Не дуже хочеться, щоб експерименти ставили саме на твоєму місті. У бібліотеці показували наукові фільми, що планеті це необхідно. Роздавали буклети про технологію.

У перший день, коли Морбах перевели на альтернативну енергію, я боялася, що прилади згорять. Увесь час бігала, вмикала й вимикала холодильник. Десь за тиждень згоріла пральна машинка. Я вважала - через перепад напруги. Прийшла спеціальна комісія. Виявилося, у будинку не витримала проводка. Нас попереджали, що кабелі треба замінити, але все відкладали. Машинка згоріла б і без сонячних батарей.

Ніколас МАЙНЦ, 39 років, тренер, Морбах:

- Я читав про проект в інтернеті, знав, що займатися цим будуть кращі інженери з усього світу. Тому одразу підписався, що погоджуюся на перехід. У Нідерландах під час змагань зупинялися у місті, що використовує енергію вітряних турбін. Її вистачає, але в безвітряні тижні люди менше вмикають техніку. Треба розуміти, що це не пряма система: вітряк крутиться - дротами в дім біжить електрика. Навіть сонячна батарея на даху так не діє. Є дуже потужні накопичувачі, є системи альтернативної подачі. Але люди починають відповідальніше ставитися до ресурсів.

У Нідерландах мені порадили змінити домашню техніку на енергоощадну. Після цього сім'я почала споживати електрики на 40 відсотків менше. Техніка окупилася за кілька місяців. Електроенергія в місті подешевшала. Але ми все одно відмовилися від зайвих приладів. Я зняв освітлення у саду і на веранді, вирішив, що сигналізації достатньо. Електричні гаражні двері змінив на звичайні.

Наташа ТРАМТ, 30 років, біолог, Морбах:

- Усій країні не вдасться перейти на альтернативні джерела до 2020 року. Технології надто дорогі. Ми отримуємо електрику за дуже зниженою ціною. Плачу за кіловат до 10 центів, бо маю пільги. У той час, як його виробництво коштує втричі дорожче. Не можна перевести всю країну - це завдасть бюджету великих збитків. Ще дорожче будувати екологічні види енергетики там, де не було американських військових баз. У Морбаху пропелери літаків використали для вітрових турбін. Їх не довелося утилізувати, що теж - недешево.

Крістоф СТРУВЕЛЬ, 49 років, журналіст, Морбах:

- З альтернативних джерел у місто надходить лише електричний струм. На обігрів і гарячу воду це поки що не поширюється. Але кожен може встановити собі систему опалення дерев'яними гранулами. У нас є завод, що пресує їх із тирси й дерева.

Струм не потрапляє до споживача напряму з вітряків та сонячних батарей. Він іде до загальнонімецької електромережі. А до неї вже підключаються жителі міста. У мене приватний будинок, ми з дружиною платимо 20,5 центів за кіловат.

Громади заробляють на оренді землі, яку здають державі під будівництво вітряків і сонячних енергетичних установок. Морбах має на цьому 280 тисяч євро на рік.

Єдиний мінус - це туризм. Багато людей шукають відпочинок на природі, а вітряки, які видно здалеку, псують краєвид.

 

Екологічне місто збудують за 22 мільярди доларів

В Об'єднаних Арабських Еміратах за 17 км від столиці Абу Дабі, зводять місто Масдар, із арабської - "джерело". Розраховане на 50 тис. жителів. Закінчити будівництво планують 2015 року. Електроенергія надходитиме лише з вітряків та від поля сонячних батарей. Місто відгородять від пустелі стіною, всередині пустять штучні річки. Вулиці будують вузькими, щоб створити затінок й заощадити на роботі кондиціонерів. У крани подаватимуть опріснену морську воду. Стічні води фільтруватимуть і очищатимуть на спеціальному заводі. Масдар повністю перероблятиме власні відходи.

У місті заборонять автомобілі. Пересуватися можна буде пішки, велосипедом чи в безпілотному електротаксі. Останнє вміщатиме шістьох пасажирів, їздитиме по рейках із максимальною швидкістю 25 км/год. Підприємства розроблятимуть екологічно чисті матеріали та продукти.

Будівництво розпочали 2006 року. Роботи обійдуться в $22 млрд

 

 

"Ніхто не застрахований від власної Фукусіми, якщо у країні є атомна енергетика. Майбутнє - за відновлювальними джерелами енергії. Хоч це й дорого, але необхідно. Мова навіть не про десятки мільярдів євро"

Ангела МЕРКЕЛЬ, канцлер ФРН

 

Зараз ви читаєте новину «Німеччина закриває атомні електростанції. Вітряків за 10 років побільшає вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути