Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2011 13:45

Найбільшим уболівальником "Шахтаря" стане Моуріньйо

 

У чвертьфіналі футбольної Ліги чемпіонів донецький "Шахтар" зіграє з іспанською "Барселоною". Формально найсильніший клуб світу сьогодні - італійський "Інтер", але реально таким вважають саме каталонців. Що може винести "Шахтар" із  протистояння? Коментує футбольний менеджер Дмитро Селюк, 48 років. Він живе в Барселоні й опікується справами колишнього гравця цього клубу Яя Туре.

- Почну з того, що нічого страшного результати жеребкування для "Шахтаря" не принесли, - каже Селюк. - Звичайно, краще було б потрапити на "Шальке". Але головне - участь "Шахтаря" на цій змагальній стадії.

Плюс у тому, що "Барселона", яку називають найкращою командою в історії футболу, приїде до Донецька і місцеві вболівальники зможуть на власні очі побачити геніїв цієї гри. Не сумніваюся, що "Шахтареві" симпатизуватимуть прихильники інших команд-учасниць чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Бо чим швидше "Барса" вилетить, тим більше інші матимуть шансів здобути трофей. А найголовнішим уболівальником "Шахтаря" у цих матчах, переконаний, стане навіть не Рінат Ахметов, власник клубу, а головний тренер "Реала" Жозе Моуріньйо. Він не захоче грати з "Барселоною" чотири матчі - у чемпіонаті, фіналі Кубку та півфіналі Ліги чемпіонів.

Можна припустити, що Моуріньйо консультуватиме Луческу?

- Це з області фантастики. По-перше, у португальця і так справ вистачає. По-друге, сам він не зміг розкусити "Барселону" цього сезону, поступився їй у чемпіонаті - 0:5.

Чи вважаєте ви "Барселону" непереможною командою?

- Ні. Саме зараз у чемпіона Іспанії спад у грі. Страждає оборона, яка втратила до кінця сезону Еріка Абідаля. Не бачу залізно надійного лівого захисника.  Потерпає від травм капітан команди Карлес Пуйоль. Без звичних партнерів по захисту губиться Жерар Піке. Під кінець сезону болячки допікають Іньєсту. Уже звично, що з лютого "Барса" починає відчувати ігрові проблеми. Як наслідок, торік команда Ґвардіоли не зуміла пройти "Інтер" у півфіналі Ліги чемпіонів.

Чи поступається "Шахтар" як клуб "Барселоні"?

- Ні. Більше того, має перевагу. У "Шахтарі" все вирішує одна людина - Рінат Ахметов. Він не самодур, пережив усі свої помилки, розбирається у футболі й чітко вибудував вертикаль клубу. Єдиноначалля, яке у цьому випадку йде на користь. А в "Барселоні" Сандро Россель  не власник, а президент. Він не самостійний у рішеннях, бо над ним висить рада директорів.

Наставник "Барселони" Хосеп Ґвардіола не хотів грати проти "Шахтаря". Він був щирим чи лукавив?

- Абсолютно щирим. Наприкінці сезону нікому не хочеться далеко літати, а "Барселоні", в її щільному графіку ігор, доведеться добиратися до Донецька.

Це нічого не дасть, якщо "Шахтар" діятиме виключно від захисту навіть в Іспанії, як це робив лондонський "Арсенал"

По-друге, Ґвардіола розуміє, якого калібру тренер йому протистоятиме. Луческу переграв Пепа у груповому турнірі 2008/09. Гаразд, удома "Барселона" була обіграна "Шахтарем", бо матч для іспанців нічого не вирішував, і Ґвардіола виставив напіврезервний склад. Але ж і в Донецьку господарі контролювали гру, а виграли іспанці тільки завдяки збігу обставин наприкінці поєдинку.

Хаві, Іньєста, Мессі - чи реально впоратися одразу з трьома лідерами "Барселони"?

- Я виділив би  Іньєсту. Без нього "Барса" торік поступилася "Інтеру", а в недавньому матчі проти "Арсеналу" саме прохід Андреса за рахунку 1:1 призвів до другого голу у ворота лондонців. Хаві - геніальний гравець, але його козирі - передачі. Якщо зіграти з ним індивідуально, як це роблять у Іспанії, то проблему можна вирішити, бо обігрувати один в один диспетчер не спроможний. А Іньєста уміє робити це чудово, позбавляючись таким чином персональної опіки. Мені здається, саме він забезпечує зв'язок між півзахистом та нападом, між Хаві та Мессі.

"Барселона" грає винятково першим номером, "Шахтар" також не навчений діяти від оборони. Чи не стане це проблемою для гірників?

- Донецьк від атаки все одно зіграти не зуміє - "Барселона" не дасть. Головне тут - комбінований стиль. Захищатися, але з високим пресингом, уміло переходити від оборони в атаку. Так проти "Барси" успішно діяли "Челсі" Хіддінка та "Реал" Пеллегріні. Не думаю, що Луческу повністю наплює на принципи гри "Шахтаря" і діятиме виключно від захисту навіть в Іспанії, як це робив недавно лондонський "Арсенал". Це нічого не дасть.

Якій з ігрових ліній чемпіона України буде найважче?

- Півзахисту. Саме він має бути достатньо гнучкий, працювати в різних фазах - і в обороні, і в атаці. Заздрю також голкіперу Андрієві П'ятову - у нього буде купа роботи, а для воротаря це завжди дуже добре. А от фактор Чигринського я б не перебільшував, бо Дмитро  не так довго грав у "Барселоні" і не так часто виходив там на поле.

Яким "Шахтар" вийде з цього протистояння?

-  Переконаний, донецький клуб не програє з великим рахунком і побореться. Мало хто думав, що Київ подолає "Манчестер Сіті". Але це сталося, бо вдалося намацати слабку ланку - Маріо Балотеллі - і вивести його з рівноваги. У "Барселоні" таких немає. Але все одно вони залишаються людьми, і якщо матч піде не за їхнім сценарієм, почнуть нервувати.

Не думаю, що донеччани перегорять перед поєдинком - втрачати їм нічого. Оборонці перевірять, чи зможуть протистояти найкращим атакувальним гравцям світу - індивідуально, позиційно, чи зможуть страхувати.

Та після поєдинків проти "Барси" на "Шахтар" чекає розчарування в чемпіонаті України. Це зовсім інший рівень. Навички, набуті у чвертьфіналі Ліги чемпіонів, там не застосуєш. Плюс неминуче емоційне вихолощення. Воно було помітне після поєдинків із "Ромою".

Але це дрібниці, бо на лідерство "Шахтаря" в чемпіонаті України ніхто не зазіхає. А в наступному сезоні клуб знову зіграє у Лізі чемпіонів, і теперішній досвід зробить команду ще сильнішою.

Зараз ви читаєте новину «Найбільшим уболівальником "Шахтаря" стане Моуріньйо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути