вівторок, 27 березня 2018 11:50

Митися п'ять хвилин можна раз на тиждень

Посуха триває третій рік

Південноафриканське місто Кейптаун стане першим мегаполісом, у якому закінчиться питна вода. "День зеро" настане 15 липня, за прогнозами. Торік у вересні жителів попереджали, що це може статися 5 березня 2018-го. Завдяки режиму економії і коротким дощам у лютому резервуари заповнені на 30%.

Посуха в 4-мільйонному місті триває третій рік

Оллуосейї НФОНГО, 52 роки, біолог, Кейптаун:

– Ще на початку 2000-х було зрозуміло, що років за 25 почнуться проблеми з водою. Тоді про 17 років говорили найбільші песимісти. Решта не врахували, що за цей час населення виросте, а кліматичні умови погіршаться. Зараз із ринв не вдається зібрати п'ятої частини того, що набирали вісім років тому.

Уряд оплатив курс лекцій у школах. Дітям легше звикнути до нових реалій. Розповідаю, що митися 5 хвилин можна раз на тиждень. Якщо дуже треба, можна хвилину постояти в душі. Але з липня це заборонять. Краще лити на себе з відра малими порціями.

50 літрів вистачає, щоб пити, приготувати їжу, почистити зуби та сполоснути руки двічі на день. Посуд мити в закритій мийці. Так само можна попрати одяг. Пральна машинка з додатковим полосканням використовує від 80 до 150 літрів.

У серпні сказала чоловікові закупити води. Півсотні 5-літрових бутлів замовили за 70 доларів. Зараз їх немає в продажу. Щодня перед відкриттям у магазинах натовпи. Але привозять щонайбільше 10 штук.

У басейн купили технічну воду із сусіднього міста. Треба мати папери, що її набрали не з водогону. Ситуацію моніторять безпілотники. Потім повідомляють, де повні басейни чи поливають траву.

Лумузі Меттель, 31 рік, кухар, Кейптаун:

– Живемо в будинку на дві родини. Резервуар у нас спільний. Щодня можемо набрати 500 літрів.

Миємося раз на три дні. Всю воду використовуємо кілька разів. Дітей купаємо в малій ванні по черзі. Брудною водою поливаємо квіти і зливаємо в туалеті. Недавно син каже, що сусіди спускають воду щоразу. У садочку їм забороняють це робити. І посуд миють не в раковині, а під краном. Сусідка за кілька хвилин спускала в душі по 100 літрів. А вночі вмикали систему поливу саду. Ми заявили в поліцію. Їх оштрафували на 70 доларів. Хочемо купити окремий резервуар. Але на них черги на два місяці.

У ресторані чотири дні на тиждень використовуємо паперовий посуд. Майже не варимо супів. Усе запікаємо чи готуємо на грилі. Двоє хлопців обтирають брудні овочі й фрукти.

Автор: aftruth.com
  Найбільша дамба в Кейптауні, Південно-Африканська Республіка, майже пересохла. Запас води був розрахований на дворічну посуху. Рекордно мало дощів випадає третій рік. Посуха триватиме щонайменше ще 12 місяців, за прогнозами синоптиків
Найбільша дамба в Кейптауні, Південно-Африканська Республіка, майже пересохла. Запас води був розрахований на дворічну посуху. Рекордно мало дощів випадає третій рік. Посуха триватиме щонайменше ще 12 місяців, за прогнозами синоптиків

Дейо Абангу, 43 роки, ландшафтний дизайнер, Кейптаун:

– Торік влада попросила обмежити використання води до 100 літрів на людину. Хотіли зробити не таким різким перехід до жорсткої економії. Прохання майже не сприйняли серйозно. Але у вересні всі усвідомили, що води мало. Тоді розповіли: щойно настане "день зеро", доведеться жити з 25 літрами на день на одну людину. А доти треба вкладатися у 50. Однак більша частина міста продовжувала жити у звичному режимі. Колеги казали, що нестача води – це проблеми уряду.

Робив проекти гольф-клубів і готельних садів. У січні, попри заборону, деякі ще вмикали поливальні системи. Без води рослини загинуть за кілька днів. Готелі штрафували на 250 доларів. Це їх не зупиняло. Тоді системи поливу відключили від міського водогону. Мийки автомобілів примусово закрили.

Майже всі мої найкращі роботи загинули – все зів'яло.

Івон Петерскі, 33 роки, домогосподарка, Кейптаун:

– Чоловік працює керуючим у готелі. Там обіцяли, що можна буде набирати що­зміни по 100 літрів на працівника. До того ж ми живемо в хорошому районі. Тут ніколи не було подібних проблем.

У січні тиск у трубах знизився. Сусіди скаржилися, що вода на другий поверх не доходить. Чоловік домовився про колодязь у дворі. Все було добре, доки сусіди теж не пробурили. Зараз можемо викачати не більше 100 літрів. Причому 50 маємо щодня віддавати за дозвіл копати.

Двічі платили штраф за помите авто. Вперше 40 доларів, удруге – 150.

Чоловіку пропонують роботу з удвічі меншою платнею в столиці Єгипту – Каїрі.

Саєд Оолонгху, 49 років, менеджер із продажів, Кейптаун:

– Наша фірма два роки продає системи для економії води. 300 доларів коштує насадка на кран. Зменшує споживання на 90 відсотків. Слабкий струмінь подає під сильним тиском. Черга на них – до липня. Усі офіси хочуть собі такі. Бо за велике споживання води муситимуть платити шалені штрафи.

Знайомий має три бурові машини. Нових замовлень найближчі півроку не братиме. Робітники працюють цілодобово. Зробити колодязь коштує 6–7 тисяч доларів. За 10 тисяч замовлення виконають поза чергою.

Пропонують побутові опріснювачі. Взяли один спробувати. Працює надто повільно і швидко виходить із ладу. Зате є непогані системи осушування повітря. За день витягають до 15 літ­рів вологи. Коштують понад 2 тисячі доларів.

Чібузо Офру, 61 рік, гід музею, Кейптаун:

– До нас часто приходять іноземці. Спускають воду двічі – перед тим як зайти і після себе. Це 10 літрів. Довелося перекрити крани. Прибиральниця змиває, коли надто брудно. Запах маскуємо листям і ароматичними паличками. Те саме зробили у всіх громадських убиральнях. У деяких безкоштовно дають антисептик для рук.

Арман То, 48 років, поліцейський, Кейптаун:

– Біля місць, де набирають воду жителі бідних районів, виставили цілодобовий патруль. Стежимо, щоб не було бійок і не приходили з великими бочками. Також повідомляємо, коли хтось продає воду дорожче за 50 центів за літр. Це може спровокувати паніку.

Для поліцейських і армії проводять навчання, як доведеться діяти після "дня зеро". Усі джерела й пункти розливу доведеться контролювати в посиленому режимі. Їх у місті діятиме 200. Кожен обслуговуватиме 20 тисяч осіб.

Середня пенсія – 200 доларів. Якщо літр води коштуватиме дорожче за один долар, люди голодуватимуть.

Влада попереджає, що роботу втратять майже півмільйона людей — кожен восьмий. Ті, хто працюють у туризмі й на виноградниках.

150 літрів води на людину в середньому вико­ристо­вують щодня у світі. Найбільше – у США, у деяких штатах майже 500 л. Найменше – в Нігері, до 10 л

Зараз ви читаєте новину «Митися п'ять хвилин можна раз на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути