четвер, 18 листопада 2021 09:38

"Майже 10% виданих ковід-сертифікатів в Україні – підроблені або сумнівні"

Субота, 6 листопада, 09:15

Персонал столичного вегетаріанського ресторану Nebos прибирає залишки попереджувальних стрічок і таблички з написом "біологічна небезпека". Їх повісили люди, які обурилися позицією закладу – обслуговувати клієнтів без масок, ковід-сертифікатів, негативних тестів на коронавірус чи довідок про перенесену інфекцію.

Ресторан оголосив себе місцем вільних людей 30 вересня. Позиції не змінили й після потрапляння Києва до червоної зони карантину. Приймають відвідувачів, після того як ті підпишуть заяву, що несуть особисту відповідальність за своє здоров'я й не матимуть претензій до персоналу та власників закладу за будь-яких обставин.

– Відкрито плюють на всі обмеження, – каже активіст Роман Войтенко, 36 років. – Вішали оголошення, що не треба ні масок, ні сертифікатів. Проводитимемо стільки акцій, скільки треба. Викликатимемо поліцію. Закон для всіх один.

Раніше Nebos штрафували за порушення.

– Держспоживслужба прийшла з раптовою "плановою" перевіркою. Сказали їм, що всі питання тільки через суд. Штрафів не боїмося. Це дрібниці порівняно зі свободою, – говорить власник ресторану Максим Богданович. – Правоохоронці просили зняти табличку з написом "Місце вільних людей". Відмовився. Якщо закриють, буде видно, що собою представляє система у країні. Ми готові до всього.

Nebos пропонує вегетаріанські страви здебільшого європейської та азіатської кухонь. Часто замовляють десерти – малиновий мільфей за 125 грн і екзотичний тарт за 130 грн.

Штрафи за порушення вимог карантину в Україні становлять від 17 до 34 тис. грн

Автор: gettyimages.com
  Школяр стоїть біля парт під міською радою Львова 3 листопада. Їх принесли батьки та вчителі. Вимагали поновити навчання у школах із повністю вакцинованими колективами. В міськраді пообіцяли проаналізувати захворюваність на коронавірус серед дітей. Якщо показники будуть незначні, то до очного навчання повернуться учні молодших класів
Школяр стоїть біля парт під міською радою Львова 3 листопада. Їх принесли батьки та вчителі. Вимагали поновити навчання у школах із повністю вакцинованими колективами. В міськраді пообіцяли проаналізувати захворюваність на коронавірус серед дітей. Якщо показники будуть незначні, то до очного навчання повернуться учні молодших класів

А в цей час:

41-річний Андраш Гаті фотографує мерт­ву худобу та птицю на своєму подвір'ї в селі Чома Берегівського району на Закарпатті. Козу, кролів і курей загризла невідома тварина. Подряпала клітки.

– Думали спочатку, що лисиця, – говорить Андраш. – Але козу навряд чи подужала б. Вкрала би одну-дві курки. Та й клітка кроляча понищена. Одного кроля зжерло повністю. Односельці припускають, що могли завестися вовки. Але хіба їх ніхто не бачив би й не чув? Вони позалишали би сліди, але таких немає. Козу просто загризло, а не роздерло. Недалеко є собачий притулок. Та в них пси не розгулюють вільно. І таких великих і диких не тримають.

Аліна Савич, 27 років, залишає квіти під стінами Київського академічного драматичного театру на Подолі. Прийшла вшанувати режисера 67-річного Віталія Малахова, який помер 4 листопада через зараження крові. Його готували до пересадження нирки.

– На похорон не потраплю, а шану віддати хочеться, – каже Аліна. – Він був неймовірною людиною. Чуйний і небайдужий. Коли моєму батькові знадобилися лікарі, допоміг контактами. Я працювала помічницею костюмера. А Віталій Юхимович краєм вуха почув, що в нас біда, і практично про все домовився. Його любили актори. Умів побачити потенціал і надихнути.

Віталій Малахов керував театром із 1987-го. У його доробку – понад 60 вистав за творами Вільяма Шекспіра, Михайла Булгакова, Івана Франка, Миколи Куліша й інших.

Режисера поховали 8 листопада.

  Нардеп Гео Лерос під час виступу в парламенті 4 листопада назвав присутнього на засіданні президента Володимира Зеленського головним зрадником країни. Показав главі держави середній палець. Поведінку Лероса оцінюватиме регламентний комітет Верховної Ради. ”По-справжньому оцінити середній палець може лише наша влада. Бо звикла часто-густо показувати його народові”, – упевнений художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Нардеп Гео Лерос під час виступу в парламенті 4 листопада назвав присутнього на засіданні президента Володимира Зеленського головним зрадником країни. Показав главі держави середній палець. Поведінку Лероса оцінюватиме регламентний комітет Верховної Ради. ”По-справжньому оцінити середній палець може лише наша влада. Бо звикла часто-густо показувати його народові”, – упевнений художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

У Києві вирішили позмагатися зі Сполученими Штатами Америки

Намагання Росії використати для тиску на Україну нормандський формат стає все очевиднішим. 11 жовтня Україна, Росія, Німеччина та Франція домовилися організувати зустріч міністрів закордонних справ для підготовки зустрічі лідерів країн. Глава МЗС РФ Сергій Лавров напряму прив'язав проведення зустрічі до слухняності нашої держави на фронті. Сказав, що Україна створює провокаційну ситуацію та втягує Росію в "якісь силові дії". Ці слова дають зрозуміти, якщо зустріч у нормандському форматі й відбудеться – в чому Росія не сильно й зацікавлена, – Путін хотів би бачити в Німеччині та Франції союзників для приборкання України. За таких обставин варто спертися на підтримку Сполучених Штатів. Але в Києві замість цього вирішили позмагатися із США в "достовірності розвідданих".

Лариса Волошина, журналістка

Зеленський нагадує попередників

Падіння рейтингу Володимира Зеленського можна пояснювати багатьма причинами. Але серед основних буде та, що критика попередників не працює. А відповідно – уже не існує того жахливого тла, на якому Зеленський здавався чесним хлопцем із народу.

Ілюзія протистояння між "старою системою" та новими людьми, завдяки якій Зеленський виграв президентські й парламентські вибори 2019 року, вивітрилася. А в голові виборців після неї залишився легенький дурман. Виявилося, що "стара система" має якийсь притягальний шарм, що заворожує навіть людей, які ніколи раніше не були її гвинтиками.

Зеленський публічно висміював і критикував інтер'єри владних кабінетів, меблі з карельської берези, пафосне перерізання стрічок, кортежі й довжелезні вервечки чиновників, які супроводжують президентів і прем'єр-міністрів. Але отримавши булаву, сам з не меншим завзяттям кинувся все це репродукувати.

За два з половиною роки у владі Зеленський став уособленням старої системи, яку буцімто прийшов знищувати. Тепер він відмовчується про п'яні аварії свого депутата, призначає на посади за принципом лояльності, а не професіоналізму, журналістів вважає ворогами й не бачить нічого поганого в офшорах.

Усе б нічого, але за таких обставин годі сподіватися на те, що твої рейтинги триматимуться на критиці минулої влади. Річ у тім, що суспільство вже не добачає різниці між Зеленським і попередниками.

Андрій Любка, поет

41 людина загинула торік у понад 400 дорожньо-транспортних пригодах, вчинених неповнолітніми, каже заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. Травмувалися 599 осіб

"В умовах восьмого року війни, коли концепт нацбезпеки – "за ­дужками", акценти треба ставити на зшиванні країни. 20 років до того нас послідовно розшивали, починаючи від так званої медіа-­форми, коли в кожному регіоні свої медіа­-новини дозволяли собі розказувати що за­вгодно про "страшний Донбас" чи "страшну Гали­чину", –

Оксана ЗАБУЖКО, письменниця

"Сучасна Україна переживає низку правових, політичних і ментальних проблем, через те що в колективній свідомості українців Союз досі не став абсолютним злом. Люстраційне й декомунізаційне законодавство було великим кроком уперед, але це лише частина шляху до мети. Незасуджений Радянський Союз формує негласну легітимність для претензій і агресії сьогоднішнього Кремля по всьому світу. Отже, згодом заслужене міжнародне покарання сучасної Росії має обов'язково стосуватися і СРСР. Вони повинні зазнати засудження разом. Бо невиконане завдання ХХ століття спричиняє великі проблеми у ХХІ", –

Михайло БАСАРАБ, політолог

Сплатила кредит замість сина. В нього проблеми, не може знайти роботу. А я боюся, щоб не мав великих боргів. За кілька місяців знову таємно взяв позику. Наросли відсотки. Потім в іншій спілці. Продала квартиру, щоб розплатитися.

Олександра ПАРХОМЕНКО

Два роки сиділа в декреті. Більше витримати не могла, потребую людей навколо. Чоловік був проти, відмовився допомогти з дитиною. Домовилася з матір'ю. Вийшла на роботу й відчула, що дуже важко повернутися у звичний ритм. Одного дня зомліла. Викликали "швидку". Виявилося, що знову вагітна.

Катерина ОЛЕКСИН

Рік зустрічалася з хлопцем. Все було чудово, не помічала нічого, що могло б насторожити. Але одружитися не пропонував. Хвилювалася. Коли заговорили відкрито на цю тему, зізнався, що бісексуал. Мати родину не планує взагалі.

Віолетта РИБАЧУК

В Україні оприлюднили графік проведення основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2022-го. Перші тести проведуть 23 травня. Останньою складатимуть біо­логію – 17 червня. Реєстрація почнеться 1 лютого і триватиме до 9 березня.

Майже 10% виданих ковід-сертифікатів в Україні – підроблені або сумнівні, каже керівник головного управління Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан.

З 1 січня до лікарні "Феофанія" в Києві госпіталізуватимуть громадян за програмою медичних гарантій. Медзаклад підпорядкований Державному управлінню справами. Раніше тут лікували переважно держ­службовців і дипломатів.

Майже 1,5 млн українців вживають наркотики. Цей показник щороку зростає на 8–10%, каже генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова. Кожні 12 місяців від наркоманії та викликаних нею хвороб помирають близько 120 тис. громадян.

 

Подруга голосувала за Зеленського. Переконувала, що нове обличчя, всього досяг сам, красти не буде. Доходило до сварок. З ­2019-го не спілкувалися. Минулого тижня подзвонила позичити гроші. Платити за комунальні немає чим, пояснила.

Олена ТРИГУБОВА, 38 років, Львів

Сестра працює перукаркою і деяких клієнтів обслуговує вдома. Раз прийшли дві подруги фарбуватися перед весіллям. В однієї волосся стало рожеве. Не розуміла, чому так. Був скандал. За місяць клієнтка прийшла вибачатися. Подруга зізналася, що ревнувала її до хлопця. Хотіла помститися й змішала фарби, коли ніхто не бачив.

Марія ЗУБ, 30 років, Тернопіль

Сусідка розбудила в суботу зранку з криками, що її топимо. Але в нас усюди було сухо. Приїхав розбиратися її син. Виявилося, що сусідка робила ремонт і саме її нові труби прорвало. Погано встановили.

Анна ПЛІШ, 35 років, Івано-Франківськ

Друг подзвонив сердитий, просив контакти фірми, яка влаштовує в Польщі на роботу. Він мав маленьке кафе на базарі. Щоб працювати, треба було вакцинуватися. А він не хоче. Пояснила, що Польща теж вимагає щеплення. За кілька днів зателефонував порадитися, де краще купити сертифікат, щоб не спіймали.

Галина КУШНІР, 40 років, Луцьк

Зараз ви читаєте новину «"Майже 10% виданих ковід-сертифікатів в Україні – підроблені або сумнівні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути