четвер, 13 квітня 2017 23:23

Лукашенко розуміє, що кінець близько

25 березня – на День волі (неофіційне свято, 1918-го в цей день проголосили незалежну Білоруську Народну Республіку. – Країна) у білоруській столиці Мінську затримали й побили понад 400 людей. Вони вийшли на мітинг. Влада його не дозволила. Раніше країною прокотилися протести проти запровадження так званого податку на дармоїдство – доларів 250 на рік для тих, хто не працює офіційно. Кілька сотень людей протестували у Бресті й Гродному. Їх розігнали.

Микола ГОРОДКО, 28 років, лікар, Мінськ:

– Опозиціонери підставили людей. Кільком десяткам впаяли адміністративні терміни за підготовку незаконного мітингу. У соцмережах попереджали, що виведуть спецпризначенців, дружинників і міліцію. Перші водомети припаркували у п'ятницю зранку. Було зрозуміло: протест розганятимуть жорстко. Та опозиція все одно скликала людей. При цьому своїх близьких попереджали, що приходити не варто. Думаю, хотіли отримати кадри жорстокої розправи над мирним мітингом.

Найгірше, що постраждали багато перехожих.

Я нарколог. Часто їжджу на семінари в сусідні країни. У нас непогана ситуація. Практично немає неякісного алкоголю. Менше наркоманів-підлітків. Діє система контролю у школі, спортивних секціях. Якщо помічають щось дивне, мусять повідомити. На роботі відправляють на примусове лікування. Це трохи обмежує свободу. Але краще так, ніж мати безнадійну дитину-наркомана чи чоловіка-алкоголіка.

Автор: REUTERS
  Жінка йде повз спецпризначенців на початку протестів 25 березня в Мінську. Люди вийшли на вулиці з нагоди Дня волі та проти запровадження податку на дармоїдство
Жінка йде повз спецпризначенців на початку протестів 25 березня в Мінську. Люди вийшли на вулиці з нагоди Дня волі та проти запровадження податку на дармоїдство

Тамара ПЕТРЯКОВА, 41 рік, соціальний інспектор, Мінськ:

– Маємо перевіряти час від часу тих, хто отримує пільги й допомогу. Зазвичай робимо це після сигналу від сусідів. Дзвонять, що хтось має знижки на комуналку, а купив новий комп'ютер чи автомобіль.

Зараз багато людей працюють на іноземні компанії, перепродують товари з Фінляндії, Польщі, України. Пенсіонерка оформила пільговий тариф на електрику, а з нею живе син-дизайнер. Перевірили – в нього черга на замовлення. Бере від 2 тисяч доларів. Ще один торгує китайською технікою. Багато програмістів. Чимало молодих сімей офіційно безробітні. Звісно, отримують кілька видів допомоги.

Податок на дармоїдство необхідний. Відстежити, де хто оформлений, майже неможливо. Хіба аналізувати рух за картками чи покупки, але це принизливо і вимагає кадрів. Неправда, що примусили б платити студентів, хворих і молодих мам.

Податок призначили менший за середню місячну зарплатню. Не готова протестувати. Але хотіла би, щоб влада змінилася. У суспільстві росте істерія: "Що буде, коли Лукашенко піде?" Він готує свого сина, але це – найгірший сценарій. Ми застряли у 1960-х. Якісь норми, плани. Донька – бібліотекар. Щодня заповнюють формуляри, бо в них є норма видачі книжок на тиждень. Країна мусить розвиватися, а з лукашенками це – неможливо.

Ілля ВАСИЛЬЄВ, 67 років, пенсіонер, Гродно:

– Вийшов на мітинг, коли побачив: на сотню протестувальників удвічі більше міліції. Лукашенко розуміє, що кінець близько, якщо так нас боїться.

Маю інвалідність через онкозахворювання. Раз на рік треба пройти комісію. Це займає два дні. Ліки, санаторне лікування і всі процедури безкоштовно. Колеги приймають це як даність. Але навіть у США чи Швейцарії ніхто такий рівень медичних послуг не надає безплатно.

23 роки тому мого товариша знайшли повішеним у лісі. Був побитий, очне яблуко втисли в череп. Він проводив якесь розслідування чи щодо самого Лукашенка, чи щодо його оточення. Жодних записів чи матеріалів не знайшли. Гараж згорів. Бацька завжди радикально вирішував проблему ворогів. Діяв дуже акуратно. З жодним убивством його не пов'язали. А в нього постійно була якась параноя, тому страждали невинні люди. Зараз розправи припинилися. У XXI столітті навіть він таке боїться робити. Знайомого журналіста вночі прийшли попередити, що йому треба виїхати. Живе у Польщі.

У товариша син входить у тусівку футбольних фанатів. Їздили в Київ на Майдан, малюють на стінах білоруських героїв. Хлопець півроку у в'язниці. А він точно не займався криміналом.

Лариса УС, 34 роки, журналіст, Мінськ:

– На протестах отримала вивих руки. Мене хотіли заарештувати, бо плюнула в міліціонера. Але хлопці з ультрас відбили.

На масштабні протести не сподіваюся. Суспільство інертне. Бракує критичної кількості активних людей.

У Білорусі справді менше валютних коливань і криз, ніж у сусідніх країнах. Але це тому, що Лука постійно торгується з Росією і Євросоюзом – хто більше дасть.

Сестра закінчила медичний. Їй запропонували розподіл у сільську лікарню. При цьому гарантовано отримувала місце в інтернатурі. Перший рік платили шалені премії. Отримала квартиру. Вона задоволена. Дружить з учителькою, яку так само заманили. Обидві не мають права звільнитися три чи п'ять років.

Мій наречений викладає. На нараді сказали всіх студентів повідомити, що за участь в акціях протесту виганятимуть з інституту. Призначили чергових викладачів, які мали записувати, кого побачили на мітингу. Зголосилися двоє старих професорів. Прийшли з порожніми листками.

Я не проти платити так званий податок на дармоїдство. Але робитиму це після демократичних виборів.

385 доларів становила середня зарплатня у Білорусі в лютому 2017-го

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко розуміє, що кінець близько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути