середа, 19 вересня 2012 18:15

Компенсації чекають до трьох місяців

Автор: фото: michael-cashman.eu
  Будівля Європейського суду з прав людини у французькому місті Страсбург. Україна на п’ятому місці за кількістю звернень до нього
Будівля Європейського суду з прав людини у французькому місті Страсбург. Україна на п’ятому місці за кількістю звернень до нього

Донецький адвокат 54-річний Сергій Салов був першим українцем, кого в Європейському суді з прав людини у французькому Страсбурзі заслухали особисто. Рішенням від 6 вересня 2005 -го його визнали політичним в'язнем:

– У Донецьку доводилося бачити суддів, які мало не ноги на стіл кладуть під час засідань, слухають справи у себе в кабінеті, сидять без мантії – палять, каву п'ють. У Євро­суді все розписано по секундах. Рівно о 10.00 – початок. Французькою оголосили: "Встати, суд іде", – і судді увійшли. Витримали паузу 2-3 секунди, сіли. На кожному столі навушники – там шість мов, якими перекладають. У перерві кожен може в кріслі голови посидіти, сфотографуватися.

Після своєї особистої справи виграв у Євро­суді ще шість. П'ять стосувалися невиконання судових рішень. А це стаття ­шоста Конвенції – "Право на справедливий суд". У європейській практиці суд вважається справедливим не після проголошення рішення, а після його виконання.

Шостою була справа Ніни Мангадаш. Вона сім років і сім місяців судилася в Україні за земельний пай своєї матері. Досі його не отримала. Європейський суд із прав людини не міг вирішити земельну проблему по суті. Він визнав, що в справі Мангадаш були порушені розумні терміни розгляду, не всіх свідків опитав суд. Тому Ніна Іванівна має отримати 1350 євро – це штраф за порушення права на справедливий суд. І може наново звертатися до нашого суду, вимагати перегляду справи "за новими обставинами, що відкрилися".

Перш ніж апелювати до Європейського суду, треба пройти всю процедуру в Україні – районний суд, апеляційний, касацію. І термін з моменту останнього рішення не повинен перевищувати шість місяців. Звернутися може кожен, якщо порушені його права, передбачені Європейською конвенцією про захист прав людини і основних свобод. Цей суд не може виправдати, але може винести ухвалу, якою визнає, що порушене якесь із ваших людських прав. Рішення Євросуду може стати основою для перегляду справи по суті.

Не було ще випадку, щоб Верховний суд України не визнав своєї помилки після того, як на неї вказала Європа. Хоча і не було такого, щоб судді чи прокурори, через чий непрофесіоналізм бюджет сплачує штрафи, втратили роботу.

Люди помилково йдуть до Європейського суду з прав людини через звільнення та невиплату зарплати. Він не розглядає таких справ.

Щоб правильно оформити документи, потрібно заздалегідь звернутися із поданням: я такий-то, вважаю, що мої права порушені, прошу зареєструвати мою заяву, а оскільки ніколи не звертався раніше, прошу вислати зразок бланка і методичні документи для звернення в Євросуд. Скарзі присвоюється номер, реєструється дата. Також Євро­суд підкаже, як до нього правильно звертатися: вишле текст Конвенції, інші закони, які ­треба прочитати, й текст-"болванку" скарги. Справа в Євросуді може перебувати три-­чотири роки. Компенсацію чекають не більш як три місяці.

Отримав п'ять років умовно

На виборах президента України 1999 року Сергій Салов був довіреною особою кандидата Олександра Мороза. У своїй поштовій скриньці адвокат знайшов і показав сусідам липові випуски газети "Голос України" з повідомленням про смерть від алкогольної інтоксикації тодішнього глави держави і кандидата в президенти Леоніда Кучми. Один із сусідів узяв із собою газету і показав її на роботі, після чого потрапив до СБУ.

Сергія Салова затримали. Звинуватили в поширенні неправдивої інформації. Перші 11 діб адвокат провів в камері без нар. За вісім місяців ­вийшов на свободу. Отримав п'ять років умовно. Його позбавили адвокатської ліцензії, два роки не міг працювати. За рішенням Євро­суду Салову виплатили 10,227 тис. євро відшкодування, а Верховний суд України виправдав його. Як компенсацію ­моральної шкоди в Україні Салов відсудив ще 100 тис. грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Компенсації чекають до трьох місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути