Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 13:50

Кілька років збиткові. Тримаємося на плаву завдяки сестрі

Виробництво вина у світі 2017-го сягне 50-річного мінімуму. Причиною стали неврожаї у Франції, Італії й Іспанії. В Міжнародній організації виноробства прогнозують, що напою зроблять на 8% менше, ніж торік, – 247 млн гектолітрів.

В Італії обсяги виробництва впали на 23%. У Франції – на майже 20%. Там зібрали найгірший урожай винограду з 1945 року

Поль ЛУРІ, 34 роки, винороб, Сент-Емільйон, Франція:

– Моя родина шість поколінь займається виноробством. Три роки тому батько помітив, що виноград починає вироджуватися. Ми завозили нові саджанці, але ягоди все одно були надто кислі. Експерт пояснив – трохи змінилися склад ґрунту і клімат. Підібрав новий сорт.

  Працівники збирають виноград у провінції Шабле, Франція. Там виготовляють сорт вина ”Шаблі”
Працівники збирають виноград у провінції Шабле, Франція. Там виготовляють сорт вина ”Шаблі”

Першою проблемою стали хвороби. Ми не використовуємо пестицидів. Через ці експерименти і перебої з продажем довелося брати кредит. Цього року – неврожай. До того ж іспанське вино дешевше за наше.

Сусіди пропонують за безцінь купити їхній виноградник. Не можуть розрахуватися з кредитами. Знаємо ще кілька господарств на межі банкрутства. Щоб заплатити працівникам і за техніку, посередні сорти треба продавати за ціною елітних.

Батько визнав, що ми вже кілька років – збиткові. Тримаємося на плаву завдяки моїй сестрі. Вона – успішний юрист і сплачує наші борги. Якщо 2018-го тенденція збережеться, виноградники доведеться продати. Їх скуповує велика корпорація.

Андреа ЧЕННЕНІ, 44 роки, шеф-кухар, Ліворно, Італія:

– Посварилися з партнером. Маємо ресторан і кулінарну школу. Він запропонував придбати аргентинське вино. Це значно дешевше, ніж ку­пувати у місцевих фермерів. До того ж ніхто не може забезпечити наc потрібною кількістю.

Для бізнесу це – правильно. Але такий вчинок суперечить нашій філософії. Ми не подаємо тушковані боби зі стейками, щоб доповнювати їх вином з Аргентини. Кілька років тому був неврожай оливок в Італії. Ми все одно купували олію в місцевих фермерів, а не грецьких.

Із власних грошей заплатила аванс трьом виноробням. В однієї забираю весь цьогорічний урожай і запаси. Вони у Facebook подякували нашому ресторану. На курси записалися на третину більше людей, ніж зазвичай.

Квентін РЕНО, 54 роки, шеф-кухар, Лондон, Велика Британія:

– Для ресторанів проблеми не бачу. Так, зросте закупівельна вартість. Доведеться підняти ціни. Але для наших відвідувачів це не дуже суттєво. Ми вже знайшли стільки ящиків, скільки нам потрібно. Беремо у двох виноробів із Франції.

Для споживачів нішу найдешевших вин займуть південноафриканські й південноамериканські. Я беру чилійське. Воно універсальне. Привозили кілька ящиків із Болгарії й Молдови. До складних страв вони не пасують. Але до м'ясних домашніх та овочевих салатів – цілком доречні.

Недавно складав меню для весілля. Сомельє пропонував лише французькі вина. На дегустації дав їх скуштувати молодятам. Вони не відчули різниці між чотирма сортами. Французьке замінили вином з Аргентини. Зекономили майже 600 фунтів.

Крістоф АНЬЄ, 62 роки, оцінювач, Париж, Франція:

– У роки неврожаю автоматично дорожчають колекції вин. Недавно допоміг другові продати винотеку. Збирав її, щоб відсвяткувати 50-ту річницю весілля. Торік дружина померла. Мав 72 пляшки найкращих вин. За вторговані гроші купив квартири двом донькам. Я питав, чи не хоче залишити собі принаймні одну пляшку. Відмовився.

17 років тому власник банку попросив знайти йому пляшку вина 1969-го. Це не був вдалий рік. Але він пам'ятав ту зиму, бо в нього не стало матері. Перед смертю два тижні просила два бокали вина за вечерею. Ми знайшли чотири пляшки в підвалі сільського ресторану. Цього року питаю, чи було те вино хорошим. Каже, досі не відкрив.

Зараз винороби підняли ціну. Однак попит усе одно перевищує пропозицію. Треба почекати, доки всі усвідомлять: цього року ціни принаймні на 20 відсотків вищі.

Хлої АМЕШ-ВІЛЬЯМС, 27 років, винороб, Напа, США:

– Урожай зібрали за 10 днів до того, як до нас дісталися лісові пожежі. Зараз допомагаємо тим, хто не встиг.

Виноградники купили чотири роки тому. Думали, це буде просто хобі. У перший сезон заробили 15 тисяч доларів. Закупівельник умовив продати майже весь урожай. Зараз отримуємо в рази більше. Я продала манікюрний салон, щоб не відволікатися.

Не намагаємося зайняти елітну нішу. Сертифікація й послуги дегустаторів із висновками коштують цілий статок. У нас беруть вина кілька готелів. Молоде замовляють організатори весіль. Ми не прагнемо чітко дотримуватися канонів. Якщо вино виходить надто легке – чудово. Хоча ресторанам таке не підходить.

Зараз ви читаєте новину «Кілька років збиткові. Тримаємося на плаву завдяки сестрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути