середа, 23 січня 2019 09:56

Картелі заробляють на авокадо більше, ніж на наркотиках

Ресторани закликають відмовитися від фрукта

У Великій Британії закликають заклади харчування відмовитися від страв з авокадо. До ініціативи долучилися 15 ресторанів. Пояснюють, що вирощування плодів фінансують кримінальні мексиканські картелі й це шкодить довкіллю.

У британській Раді з контролю етичності їжі проблем з авокадо не бачать

Автор: REUTERS
  Робітники вантажать ящики з авокадо на плантації у місті Такамбаро мексиканського штату Мічоакан
Робітники вантажать ящики з авокадо на плантації у місті Такамбаро мексиканського штату Мічоакан

Ніл МАКСАНДЕРС, 61 рік, шеф-кухар, Лондон

Наша політика – продукти до ресторану їдуть не далі як за 200 км. Яйця, м'ясо, овечий сир, овочі, ягоди вдалося знайти неподалік. Купуємо хамон, оливки, італійську олію, французькі сири й вина. Власник принципово відмовився від апельсинів. При цьому понад 700 порцій на тиждень продавали сніданків із тостів, гуакамоле і вівсянки з авокадо.

Вирішили не використовувати фрукт у листопаді. Тоді фермери в Мексиці оголосили страйк і відмовилися збирати врожай. Вимагали захисту від наркокартелів. На ринках виник страшний дефіцит. За тиждень авокадо подорожчало втричі. Ми порахували, що невигідно його брати.

Ресторан не може залежати від продукту, на котрий така нестабільна ціна. Торік мали проблеми через стрибок ціни на салат айсберг. Американські дієтологи тоді заявили, що решта салатів накопичують канцерогени. За кілька днів айсберг подорожчав на 400 відсотків.

Молодь дуже обурювалася. Казали, що забрали найздоровіший компонент. Ми додали в меню гриби з часником, смажені в маслі артишоки, гарбузовий мус і печінковий паштет. Пропонуємо шість видів яєць. Це хороша альтернатива авокадо.

Джина КАРТЕРС, 31 рік, еколог, Вашингтон

Задля вирощування авокадо вирубують ліси. Фермери зрозуміли, що це золота жила. Мексика забезпечує майже всі Сполучені Штати Америки і 45 світового імпорту.

Перша проблема – неконтрольоване використання сильних добрив і пестицидів. США уклали угоду з єдиним мексиканським штатом Мічоакан. Там дотримуються контролю вмісту заборонених речовин. Але під час страйку брали фрукти з усієї країни, щоб забезпечити хоча б мінімальну кількість.

Друге – вирубування лісів задля транспортування і зберігання авокадо. Їх перевозять зеленими. Достигають у дорозі. Важливо, щоб фрукт не пошкодився, бо почне псуватися. Обприскують хімікатами, щоб добре лежав у магазині. Корисних речовин там зберігається дуже мало. До того ж перевозять літаками, які викидають тонни шкідливих газів.

Роальд ЕНСТ, 47 років, нутриціоніст, Лондон

Споживачі стали жертвами моди на авокадо. Кілька років усі провідні кухарі й дієтологи втовкмачували, що це мало не шлях до безсмертя. Фрукт справді корисний. Але ми можемо компенсувати його місцевими продуктами.

У 1960-х всі захоплювалися грейпфрутами. Вірили, що вони забезпечують денною нормою чотирьох вітамінів, клітковини і сприяють схудненню. Це справді так, якщо з'їсти хоча б 40 штук.

Років 10 тому всюди додавали ягоди годжі. Доки ми не з'ясували: щонайменше третина імпортованих – барбарис. До того ж більша частина дешевої продукції не проходила жодних санітарних перевірок. Знаходили там сліди всіх можливих забруднень. Потім усі кричали, що немає нічого кориснішого за перуанську кіноа. Це дуже поживна каша. Але дійшло до того, що дешева крупа в Перу вчетверо подорожчала. Весь урожай збирали для експорту. Так не має бути. Це неетично.

Ресторан у великому місті використовує близько тисячі плодів авокадо на тиждень. Відкривають заклади, де будь-яка страва містить його. Мені надсилали пиво і морозиво з авокадо. За них кухарі отримали найвищу відзнаку ресторанного світу – Мішлен. Як це було? Я куштував значно смачніші речі.

У світі є десятки продуктів, що містять усю норму денних корисних речовин та ще й елементи, які запобігають хворобі Паркінсона, онкологічним й ожирінню. На жаль, розвозити їх по світу без втрати цих властивостей неможливо. Якщо у вашому раціоні щодня є хоча б два-три види овочів, принаймні якісь бобові і хоча б один вид зелені чи листових овочів – у вас усе добре.

Урсула ДОНОВАН, 39 років, журналіст, Мексика

З початку буму на авокадо наркокартелі вимагають у фермерів плату за дозвіл продавати фрукти. Зараз на цьому зароб­ляють більше, ніж на трафіку наркотиків.

За останні три роки у штаті сталося майже 3,5 тисячі вбивств. Фермерів розстрілюють родинами за відмову платити. Убивають працівників, щоб покарати їх. Влада майже не втручається.

Китай нарощує імпорт авокадо. Це тривожний симптом. Щоб утриматися на тамтешньому ринку, постачальники йдуть на все. Дозволили використовувати більше добрив, щоб наростити кількість плодів. Влада боїться, що Кенія чи Індонезія закріпляться там раніше.

10 центів заробляють фермери на одному фрукті авокадо. Споживачі й ресторани купують його за ціною від $1

Зараз ви читаєте новину «Картелі заробляють на авокадо більше, ніж на наркотиках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути