середа, 05 лютого 2020 13:50

Із 28 січня в Україні заблокували 24 канали

П'ятниця, 24 січня, 08:01

У селі Бугаків Немирівського району на Вінниччині палять дохлих курей із місцевих птахофабрик "Хутір" та "Немирів-Поділля". Над вогнищем здіймається густий чорний дим. Працівники обласної Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів знімають процес на відео.

Тиждень тому на підприємствах почала масово гинути птиця. В обласній та київській лабораторіях діагностували пташиний грип. Усю птицю забили – майже 109 тис. курей. А також знищили 400 ящиків із яйцями, корми.

– Вогнища тлітимуть пару днів. Кури погано горять, – каже начальник головного управління Держпродспоживслужби Вінницької області Григорій Сидорук, 61 рік. – Спалення – це єдиний варіант зупинити хворобу. Інакше люди і тварини рознесуть вірус. Знищуємо й усі предмети з дерева та плівки, з якими контактувала птиця. Пластмасові й металеві – дезінфікують.

Пташиний грип кури могли підхопити від перелітних птахів, за однією з версій.

– Із досвіду скажу, що, найімовірніше, зараження почалося через корм, до якого мали доступ перелітні птахи, – додає Григорій Павлович.

Спеціалісти Держпродспоживслужби провели огляд птиці у 32 населених пунктах неподалік Бугакова. Інфекції не виявили.

Це перший випадок пташиного грипу в Україні з 2016 року. Вакцини від хвороби не існує

Автор: фото: REUTERS
  Смолоскипна хода на честь героїв Крут відбулася 25 січня в Києві. Десятки представників об’єднання ”Свобода” та молодіжної організації ”Сокіл” пройшли від Арсенальної площі до Аскольдової могили. Бій біля залізничної станції Крути між більшовиками та загоном київських студентів і козаків відбувся 29 січня 1918 року. Українці полягли, але затримали наступ червоноармійців на Київ
Смолоскипна хода на честь героїв Крут відбулася 25 січня в Києві. Десятки представників об’єднання ”Свобода” та молодіжної організації ”Сокіл” пройшли від Арсенальної площі до Аскольдової могили. Бій біля залізничної станції Крути між більшовиками та загоном київських студентів і козаків відбувся 29 січня 1918 року. Українці полягли, але затримали наступ червоноармійців на Київ

А в цей час:

– Чого ви сюди лізете? Востаннє попереджаю! Наступного разу викличу поліцію, – киянин 32-річний Олег Шайдюк із сусідом Віктором виганяють трьох безхатьків із під'їзду дев'ятиповерхівки в Оболонському районі столиці. Від тих тхне перегаром. Мовчки виходять. Сідають на лавах.

– За останній тиждень удруге проганяю. Як зламався домофон, так і пхаються у під'їзд. Сідають між першим і другим поверхами. Може, і ночують. Вранці застаю, як іду на роботу, – каже Олег. – Я не проти, щоб заходили і грілися. Але ж вони поводяться, наче у квартиру до себе прийшли. Ще і п'яні постійно. Дітям страшно сходами спускатися. Торік зимою двоє залізли у підвал. Хотіли вогонь розвести. Добре, що сусіди побачили. Після того замикаємо.

Харків'янка Ольга Дашутіна, 22 роки, в одноразових рукавицях і масці протирає спиртовою серветкою бездротові навушники. Замовила їх майже півтора місяці тому в Китаї за 470 грн.

– Тиждень тому привіз кур'єр. Так і не розпакувала. Бо якраз почалися оці страшні повідомлення про коронавірус (інфекційне захворювання, яке поширюється Китаєм та зафіксоване у деяких інших країнах. Симптоми подібні до застуди, що швидко прогресує і призводить до важких ускладнень або смерті. – Країна). Не знала, як передається інфекція. Хоча знайомі з мене сміялися. Прочитала багато матеріалів. Експерти кажуть, вірус не поширюється через речі. Навіть якщо хворий брав їх до рук. Але спиртом протираю про всякий випадок. Почуватимуся спокійніше. Мати радила ще хлоркою обробити. Але то вже буде занадто. Запаху потім не виведеш.

  Із 26 січня в аеропорту “Бориспіль” міряють температуру пасажирам, які прилетіли з Китаю. Якщо підвищена чи є симптоми застуди – відправлятимуть на огляд до лікаря. Такі заходи запровадило Міністерство охорони здоров’я, аби запобігти поширенню небезпечного коронавірусу, щo виявили у Піднебесній. “Щоб зупинити навалу войовничих вірусів, потрібно створити вірус-миротворець, який їх очолить”, – пропонує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Із 26 січня в аеропорту “Бориспіль” міряють температуру пасажирам, які прилетіли з Китаю. Якщо підвищена чи є симптоми застуди – відправлятимуть на огляд до лікаря. Такі заходи запровадило Міністерство охорони здоров’я, аби запобігти поширенню небезпечного коронавірусу, щo виявили у Піднебесній. “Щоб зупинити навалу войовничих вірусів, потрібно створити вірус-миротворець, який їх очолить”, – пропонує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

37 289 000 людей живуть в Україні, за даними електронного перепису, каже міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет. Чоловіків – 17,28 млн жінок – 20,01 млн. Найбільше осіб від 25 до 54 років – 16,458 млн. Для підрахунку використовували дані мобільних операторів, Пенсійного фонду, загсів. Попередній перепис був 2001-го. Тоді нарахували 48 млн 457 тис. людей

1090 іноземців отримали українське громадянство торік. Найбільше – росіян та сирійців, 181 та 124 особи відповідно. 2017-го українцями стали 988 людей

"З мене вимагали викуп, щоб внесли у списки на обмін. За свободу заплатив 32 тисячі доларів. Я не один такий. Половина давала гроші, щоб виїхати. Найважчий досі лежить у "Феофанії". У нього – операція за операцією. За волю віддав майже 80 тисяч", –

Денис СЕКАЦЬКИЙ, луганський бізнесмен, звільнений із полону ЛНР 29 грудня торік

"Зеленський заявив, що хоче об'єднати українців. Апелює до їхнього радянського минулого: шпроти-олів'є, радянські спортсмени та актори. Але чи здатне таке єднання мобілізувати на захист держави? Ні. Бо цінності "шпроти-олів'є" актуальні й у Росії. А як можна боротися зі "своїми?", –

Володимир В'ЯТРОВИЧ, народний депутат

"В історії України вражає наше невміння бігти довгу дистанцію, інфантилізм. Еліту вибивали. Нам постійно не вистачає якихось 20 років. Тільки піднімає покоління голову – його скошують", –

Ірма ВІТОВСЬКА, актриса

Міністерство цифрової транс­формації запустило три серіали з медіаграмотності на сайті osvita.diia.gov.ua. Актори й ведучі навчають користуватися смартфонами, планшетами, ноутбуками, працювати в соціальних мережах.

Представники влади й чиновники мають на роботі спілкуватися державною мовою. Так вважають 80% українців, за даними Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Центру ім. Олександра Разумкова. Опитували 2017 людей.

Збільшили податок, який треба сплачувати після продажу машини, мопеда, мотоцикла, автобуса, трактора, причепа. Перший продаж протягом року – не оподатковується. За другу угоду треба віддати 5% заробленого. За кожну наступну – по 18%. Досі при продажу за рік двох і більше транспортних засобів сплачували 5% їхньої оціночної вартості.

Перший в Україні лижний патруль запустили на Закарпатті. Поліцейські стежитимуть за порядком на горі Красія, де працює найдовший у країні спуск – 3500 м.

Із 28 січня в Україні заблокували 24 канали, що транслювали безкоштовно через супутникові тарілки. Зокрема 1+1, СТБ, ICTV. Аби відновити ефір, потрібно оформити договір з оператором супутникового зв'язку, купити приймач вартістю від 1 тис. грн. На місяць за перегляд доведеться сплачувати від 55 грн.

Народжують менше не від бідності

Скорочення кількості населення України – наслідок не тільки бідності.

Війна з Росією призвела до окупації території, де живуть 5 мільйонів людей. І вдарила по очікуваннях. Ніхто не дає гарантії, що завтра РФ не відновить наступ. Немає упевненості в завтрашньому дні – немає й бебі-буму.

Народжуваність знижується, коли змінюються цінності. На перше місце виходить індивідуалізм. Тоді меркантильне витісняє сімейне.

У жодній європейській країні народжуваність не забезпечує відновлення. У сім'ях мало де є двоє-троє дітей. Але населення зростає за рахунок мігрантів, представників інших культур.

Богдан ПЕТРЕНКО, заступник директора Інституту дослідження екстремізму

Російська політика щодо Донбасу стане жорсткішою

У мережі радіють відходу з посади Владислава Суркова (радника президента Росії вважали куратором бойовиків ДНР і ЛНР. – Країна). Та йому на заміну приходить Дмитро Козак. Той, хто нав'язував план дій по Молдові. Людина, яка була уповноваженим президента РФ у Південному федеральному окрузі та фактично готувала базу для грузинської війни 2008 року.

Козак курував політику окупацій­ної адміністрації Криму. Це один зі співавторів плану із заміщення населення півострова і перетворення його на військову базу.

Моделі Козака, на відміну від пропонованого Сурковим, частіше спрацьовують і відрізняються логікою. Звільнення ідеолога "Новоросії", який був не надто ефективним, можна сприймати як позитив. А ось прихід на його місце жорсткішого й успішнішого політика – це великий виклик. Щонайменше означає, що російська політика стане хитрішою й послідовнішою. Стелити будуть м'яко, затискати не поспішаючи, але жорстко.

Ігар ТИШКЕВІЧ, експерт Українського інституту майбутнього

 

Чоловік поїхав працювати нелегально на будівництво в Польщу. Впав із риштування і зламав хребет. Взяли кредит на операцію. Через інвалідність не може знайти роботу.

Галина ТЕРЕЩУК, 40 років, Львів

Подружка два роки зустрічалася з чоловіком. Нещодавно наважилися жити разом. Вона принесла додому кота, а в чоловіка алергія. За тиждень пішов.

Юлія, 43 роки, Чернівці

Побачив, як увечері біля метро до дівчини чіпляються двоє п'яних. Кричала про допомогу. Кинувся у бійку вперше в житті. Ті повалили мене на землю й били ногами. Дівчина втекла. Я тиждень провалявся вдома із синцями. Але щасливий, що врятував людину.

Олексій, 26 років, Київ

З'їжджала з орендованої квартири і забула золотий натільний хрестик, що дістався від прабаби. Господар відмовився повертати. Віддав, коли запропонувала 2 тисячі гривень.

Олена, 37 років, Дніпро

Зараз ви читаєте новину «Із 28 січня в Україні заблокували 24 канали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути