Ексклюзиви
вівторок, 04 вересня 2012 18:23

"Двір княжий розграбували – золота і срібла без ліку"

"Прийшли іноплемінники на Руську землю, половці многі. А Ізяслав, і Святослав, і Всеволод вийшли супроти них на Альту. І коли настала ніч, рушили вони одні проти одних. За гріхи наші напустив Бог на нас ­поганих, і побігли руські князі, і перемогли їх половці", – пише автор "Повісті временних літ" про поразку трьох синів Ярослава Мудрого на річці Альта – сучасна Ільтиця на півдні Київщини – на початку осені 1068-го.

Кочовики кинулися грабували землі довкола Києва. Остерігаючись нападу на місто, городяни 14 вересня 1068 року зібралися на віче й ухвалили боронитися самотужки. "Осьо половці розсипались по землі. Дай-но, княже, оружжя і коней, і ми ще поб'ємося з ними", – звернулися вони до старшого з Яро­славичів, великого князя Ізяслава. Але той відмовився озброювати киян – боявся заколоту. Розраховував на свою дружину. Тоді кияни згадали про ув'язненого в порубі – так на Русі називали темницю – князя Всеслава Полоцького. Він був нащадком старшого сина Володимира Великого – Ізяслава. Ярослав Мудрий, молодший із синів Володимира, владу в Києві забрав силою. Тому для Ярославичів Всеслав був небезпечний як претендент на престол.

У місті вибухнуло повстання. "Люди зняли крик і пішли до поруба Всеславового... ­Висікли Всеслава із поруба в п'ятнадцятий день вересня і поставили його [князем] ­посеред княжого двора, – пише літопис. А далі розповідає, що кияни почали погром князівської резиденції Ізяслава, який перед тим встиг її покинути. – А двір княжий розграбували – ­незчисленне множество золота і ­срібла, і кунами, і хутром. Ізяслав же втік у Ляхи". Він подався до польського короля Болеслава II Хороброго – племінника своєї дружини Гертруди. Тим часом Святослав Чернігівський вдруге виступив проти половців і 1 листопада 1068-го з трьома тисячами воїнів завдав поразки їхньому 12-тисячному війську в битві на річці Снов – правій притоці Десни.

Ізяслав весною 1069 року пішов із військом Болеслава на Русь. Всеслав уночі втік із табору киян. Ізяслав розправився з найактивнішими учасниками повстання проти нього: "Порубав киян, що висікли були [з поруба] Всеслава, числом 70 чоловік, а других осліпили, а інших він без вини погубив, не вчинивши дізнання. Коли ж Ізяслав ішов до города, то вийшли люди назустріч з поклоном. І прийняли князя свого кияни".

Всеслав князював у Києві трохи більше семи місяців. 1071-го він знову заволодів ­Полоцьком у нинішній Білорусі, де княжив іще 30 років. При ньому був споруджений собор Святої Софії – третій на Русі. Він став символом претен­зій Полоцька на рівність із Києвом і Новго­родом. Усе життя боровся з Яро­славичами. Згоди не було і між ними самими: 1073-го Ізяслава з київського престолу скинули його брати.

3/4 Москви знищила пожежа, що спалахнула 14 вересня 1812 року, коли після битви під Бородіном до залишеного російською армією й більшістю населення міста вступило військо французького імператора Наполеона Бонапарта. За шість днів, доки бушував вогонь, згоріли 6496 із 9151 житлових будинків, 122 із 329 церков. Їх дзвіниці з характерними для московського стилю маківками французькі солдати сприймали за мінарети.

Існує кілька версій причини виникнення пожежі. Перша – залишаючи місто, його підпалили росіяни за наказом московського генерал-губернатора графа Федора Ростопчина. Зокрема, щоб знищити продовольчі склади. Ще дві: вогонь – справа рук російських лазутчиків або французьких солдатів-мародерів. Не виключено також, що вогонь спалахнув випадково. Але через хаос у залишеному місті стрімко поширився. 16 вересня французький імператор Наполеон змушений був залишити кремль, бо вогонь сягнув і туди. Повернувся 18-го, коли пожежа стихла. А рівно за місяць французька армія почала відступати з Москви. Картину "Пожежа в москві 1812 року" Іван Айвазовський створив 1851 року

 

16 вересня 1782 року вперше використали Велику печатку уряду США, яку відтоді вживають як офіційний герб країни. Проштампували нею угоду з Великою Британією про обмін полоненими – ще тривала війна за незалежність Сполучених Штатів. З американського боку документ підписав майбутній президент країни, а тоді генерал Джордж Вашинґтон.

Проектувати печатку почали з першого дня незалежності США – 4 липня 1776-го. Нова держава потребувала офіційного символу, який мав підтвердити її суверенітет. Узгоджували його шість років – три проекти не задовольнили уряд. Тоді секретар Конгресу Чарльз Томсон поєднав елементи всіх попередників – і догодив усім. У центрі зображений національний символ США – білоголовий орлан, хижий птах із родини яструбових, який живе лише в Північній Америці. В одній лапі він тримає 13 стріл – за тодішньою кількістю штатів, у другій – оливкову гілку, символ миру. Голова птаха повернута до гілки – США тяжіє до миру, а не війни. У дзьобі орла стрічка з написом латиною E pluribus unum – "З багатьох – ціле". Над головою – у блакитній хмарі 13 зірок, розташованих у формі зірки Давида.

На малюнках: ліворуч зображення Великої печатки США 1782 року, праворуч – її графічне оформлення кінця XIX століття, що вживається досі

 

 

Перший у світі запис ­голосу зробив генерал-­губернатор Канади Фредерік Стенлі 11 вересня 1888 року на відкритті промислової виставки в Торонто. Це сталося за допомогою пристрою Томаса ­Едісона – фонографа. Звуки потрапляли в мідну трубу, а далі – до металевої мембрани з голкою. Остання, вібруючи, шкрябала поверхню вощеного циліндра. Його вистачало на 500 відтворень. Промова Стенлі не збереглася. "Галас­ливе качине крякання замість слів", – описали її стан 1935-го.

15 вересня 1918-го командувач німецькими окупаційними військами в Криму генерал Роберт фон Кош дав згоду на об'єднання півострова з Українською Державою гетьмана Павла Скоропадського. Доти кримський крайовий уряд генерала Матвія Сулькевича не хотів залежати від Києва, аж доки гетьман не оголосив економічну блокаду півострова. "Крим з'єднується з Українською Державою на правах автономного краю під єдиною верховною владою його світлості пана гетьмана", – ішлося у першому пункті ухваленого внаслідок двох раундів переговорів документа. Після повстання Директорії проти влади Скоропадського ці наміри зійшли нанівець.

Уранці 15 вересня 1991 року в Парижі невідомий пілот на невеликому літаку з 8-метровим розмахом крил пролетів під склепінням Тріумфальної арки. Відстань між її колонами становить 14,6 м. Далі повз Єлисейські поля вирушив до Ейфе­левої вежі й шугонув між її північною і південною опорами. Поліції вдалося встановити, що літак був викрадений на приміському аеродромі, а потім акуратно посаджений під Парижем. До сьогодні ніхто не зізнався у скоєному.

 

Зараз ви читаєте новину «"Двір княжий розграбували – золота і срібла без ліку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути