Ексклюзиви
пʼятниця, 12 лютого 2010 15:50

Чому Тимошенко програла вибори

  Кандидат у президенти, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в останній день дозволеної агітації 5 лютого 2010 року влаштувала "молитву за Україну" з предстоятелями релігійних конфесій на Софійській площі столиці
Кандидат у президенти, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в останній день дозволеної агітації 5 лютого 2010 року влаштувала "молитву за Україну" з предстоятелями релігійних конфесій на Софійській площі столиці
Обрала одним із найближчих радників Віктора Медведчука

2007 року, ставши прем"єром, Юлія Тимошенко залучила до своєї команди Віктора Медведчука, колишнього керівника Адміністрації президента Кучми.

Спочатку голова уряду не хотіла публічно про це говорити. Однак 27 березня 2008-го її запитали про це в прямому ефірі, і вона відповіла:

- Якщо Віктор Медведчук поїде в Росію і підпише геніальну газову угоду, то незважаючи на те, що ми з ним розійшлися ворогами, скажу йому спасибі.

Позаторік у вересні Віктор Ющенко визнав, що Тимошенко пропонувала призначити Медведчука послом України в Росії.

16 квітня 2009-го близький соратник Медведчука і колишній президент Леонід Кравчук розповів:

- Я на їхній зустрічах не був, але знаю, що Тимошенко та її команда звертаються до Медведчука за консультаціями.

Торік 13 грудня Віктор Ющенко заявив, що прем"єр-міністр планує в разі перемоги на виборах президента призначити Медведчука генеральним прокурором.

Не пішла у відставку 2008 року

16 вересня позаторік розпалася парламентська коаліція Блоку Юлії Тимошенко і Блоку "Наша Україна - Народна самооборона". НУ-НС звинуватив БЮТ у змові з Партією регіонів. Перед цим вони разом проголосували за низку законів, що обмежили повноваження президента.

Після розпаду коаліції спікер Арсеній Яценюк написав заяву про відставку й закликав вчинити так само і Юлію Тимошенко. Така умова була записана в коаліційній угоді. Але прем"єр цього не зробила.

На початку листопада президент Віктор Ющенко видав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради й призначення позачергових виборів на 7 грудня у зв"язку з відсутністю в парламенті коаліції. Пізніше через блокування цього рішення БЮТом, глава держави призупинив указ. А в грудні БЮТ, Блок Литвина і більша частина фракції НУ-НС утворили нову коаліцію. У критичні моменти доповнювали її голосами комуністів.


Висунула Олександра Турчинова кандидатом у мери Києва

25 травня 2008 року відбулися дострокові вибори до Київради та на міського голову столиці. Їх домоглася Юлія Тимошенко й висунула кандидатом першого віце-прем"єра Олександра Турчинова. Він посів друге місце, мав 19,13% голосів. Леонід Черновецький набрав майже вдвічі більше і залишився на своїй посаді.

Намагалася зірвати вибори до Тернопільської облради

15 березня торік відбулися позачергові вибори депутатів Тернопільської обласної ради. Партія "Свобода" отримала 35% голосів виборців, "Єдиний центр" - 14, Партія регіонів - 10, БЮТ - 8%, Українська народна партія - 8, "Народний союз "Наша Україна" - 5 і Блок Литвина - 4%.

18 грудня 2008 року Верховна Рада ухвалила постанову про призначення позачергових виборів до облради на 15 березня 2009-го. Але через падіння рейтингу напередодні виборів БЮТ намагався зірвати їх проведення через столичний Окружний адміністративний суд. Однак, вибори відбулися. Порівняно з 2006-м вони зафіксували падіння рейтингу БЮТ на Тернопільщині на 25%.

Пішла у партнери до Володимира Путіна

19 листопада 2009-го під час зустрічі з Юлією Тимошенко в Ялті прем"єр-міністр Росії Володимир Путін сказав, що йому "комфортно працювати" з її урядом:

- За час нашої співпраці відносини між Росією та Україною стали стабільними і зміцнилися.

За два роки прем"єрства з-поміж міжнародних лідерів Тимошенко найчастіше зустрічалася саме з Путіним. Після чергових переговорів він назвав українського президента "мазуриком", після чого Тимошенко розсміялася.

Обіцяла те, що не могла виконати

На початку вересня 2007-го прем"єр-міністр сказала:

- Із 1 січня 2008 року наша політична сила, і я, як її лідер, беремо на себе зобов"язання припинити знущання над народом і припинити призов на строкову службу.

Тимошенко пообіцяла створити 60 тис. нових робочих місць, збільшити заробітну плату професійним військовим у середньому до $700-1000. Реформувати військові містечка і поселення, ліквідувати казармову форму проживання військовослужбовців. Однак нічого не змінилося. 2 лютого 2010-го Тимошенко пообіцяла повернутися до цього питання - після виборів президента.

Також прем"єр-міністр не дотримала слова щодо повернення заощаджень колишнім вкладникам Ощадбанку СРСР. 8 вересня 2007-го БЮТ обіцяв повернути їх упродовж двох років після приходу до влади. 29 грудня торік Тимошенко знову обіцяла повернути заощадження - після звершення президентської кампанії.

Узяла на перевиховання олігархів

Із 2005 року в команді Тимошенко почали з"являтися люди, які були соратниками колишнього президента Леоніда Кучми. Зокрема Олександр Фельдман, Ігор Плохой, Богдан Губський, Олександр Задорожний, Олександр Волков. Прем"єр взяла їх під особисту відповідальність. А в березні 2008-го навіть заявила:

- Мої кучмісти - найкращі в світі.

Мої кучмісти - найкращі в світі

Згодом деякі з них серйозно скомпрометували БЮТ. Так, нардеп Віктор Лозінський убив селянина. Після цього зустрівся з прем"єркою, склав мандат депутата, але правосуддя уникнув. Також загальмувалося розслідування у справі депутатів-педофілів із БЮТ.


Не вписала в декларацію свого майна

3 листопада 2009-го Юлія Тимошенко оприлюднила декларацію про свої доходи за 2008-й. За нею прем"єр-міністр не має ні рахунків у банках, ні цінних паперів, ні квартири, ні автомобіля. Усе заробляє чоловік. Позаторік Тимошенко отримала 386,170 тис. грн заробітної плати на посаді державного службовця, а її чоловік Олександр Тимошенко - 2,797 млн грн приватних доходів. Згідно з декларацією, подружжя має двокімнатну "хрущовку" у Дніпропетровську, де прописана глава уряду. У Києві ж нерухомості не мають, і нічого не орендують. На уточнення де ж вона живе, Юлія Тимошенко відповідає, що все вказала у декларації.

Зараз ви читаєте новину «Чому Тимошенко програла вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути