Ексклюзиви
четвер, 06 жовтня 2022 09:10

Чоловіків – студентів іноземних вузів припинили випускати за кордон із 14 вересня

Середа, 21 вересня, 20:30

– Привіт, це я. Я в Україні, – Надія Годованюк із Хмельницька чує у слухавці голос чоловіка Богдана. Він військовий полку "Азов". Із травня був у російському полоні.

– Ти що смієшся з мене? Як? – питає Надія. Богдан каже, що все добре, й кладе слухавку.

– Я не могла повірити, що мій чоловік приїхав, – каже жінка. – Їх таємно обміняли. Дозволили зателефонувати з чийогось телефона вже в автобусі. Розмова була короткою. Телефон один, а охочих поговорити з родинами багато. Востаннє ми говорили 13 липня. Повідомив, що перебуває у прокуратурі Донецька. Потім переведуть у СІЗО, де чекатиме суду. Тепер їх обстежують психологи й лікарі, потім – реабілітація.

21 вересня з російського полону звільнили 215 військових. Із них 108 – захисників маріупольського заводу "Азовсталь", зокрема представників командування полку "Азов" – Дениса Прокопенка, Сергія Волинського, Святослава Паламара, Олега Хоменка й Дениса Шелегу. Також вдалося звільнити 10 іноземних легіонерів. Росії віддали 50 їхніх військових та олігарха-зрадника Віктора Медведчука.

– Обмін проходив у кількох країнах – на кордоні між Україною і Росією, в Польщі, Туреччині та Саудівській Аравії, – каже начальник розвідки України Кирило Буданов, 36 років. – Полонені не знали, куди їдуть. Думали, їх везуть на судилище

Автор: Handout / SECURITY SERVICE OF UKRAINE / AFP
  Українські військові тримають прапор після звільнення з полону 21 вересня. Третій справа – голова патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін
Українські військові тримають прапор після звільнення з полону 21 вересня. Третій справа – голова патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін

А в цей час:

Вихователька, 34-річна Ірина Ющенко, з Вінниці отримує грошовий переказ на 25 тис. грн. Одразу телефонує її колишній чоловік. Просить дозволу побачитися з донькою.

– Ніці скоро буде 2 роки, – каже Ірина. – Толя пішов із сім'ї, коли мала три місяці. Сказав, що покохав іншу. Не знаю, як то пережила. Приїжджала колишня свекруха й годувала з ложечки. Плакала, бо Толин батько вчинив із нею так само. За два роки не переказав ні копійки. Але ми впоралися. А з коханкою не склалося. Перед Новим роком розійшлися. Потім його мобілізували. У березні свекруха питала, чи може йому поперекидати фотографії Ніки, бо дуже просить.

Ірина відписує, що може побачити дитину.

Майстер Валерій Каркачов вирізає в металевій конструкції два прямокутні отвори.

– Це будуть дверцята для майбутньої буржуйки, що поїде на фронт, – каже Каркачов. – Уже виготовили з десяток таких пічок. Кожну робимо під потреби – горизонтальні, вертикальні чи розширені.

Виробництво облаштували в Сумському хіміко-технологічному центрі професійно-технічної освіти. Крім пічок, роблять окопні свічки й металеві підставки для підігрівання їжі.

– Іде зима. Військовим доведеться жити у вологих, холодних окопах, у землянках. Треба якось грітися, – каже викладач Анатолій Лагутинський. – Пічки варимо з газових балонів. На виготовлення однієї може піти весь день. Намагаємося робити одразу кілька. Готових старих буржуйок просто нема.

Тягне час

Путін волає, що хоче домовлятися. Просто коли він зі злим обличчям оголошує про мобілізацію і ядерний удар, коли з колін запускає потішні референдуми, він лякає: "Я не блефую, краще домовитись". А коли віддає азовців, то показує: "Зі мною можна домовлятися. Давайте скоріш це зробимо".

Такий собі кнут і пряник від Путіна.

Чи це спрацює? Навряд. Бо злий Путін нікого вже не лякає. Він уже все виклав на стіл. Захід сказав Путіну, що треба домовитися. Китай сказав Путіну, що треба домовитись. І він хоче домовитись. Але зробити це нині може тільки з позиції сторони, яка програла і благає. Але ж уся Росія знає, що Путін ніколи не програє. Це знають навіть найліберальніші ліберали, які попивають шампанське в Ізраїлі, Литві й Парижі. І якщо він раптом програє, то навіщо тоді Росії Путін? І Путін не може дозволити собі програти. І не може виграти. Тому тягне час.

Сергій ФУРСА, інвестиційний банкір

  ОКУПАНТИ ”ПРОВЕЛИ РЕФЕРЕНДУМИ” НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ УКРАЇНИ ЗА ПРИЄДНАННЯ ДО РОСІЇ. ТРИВАЛИ 23 ПО 27 ВЕРЕСНЯ. ”Голосування під дулами танків дають небагато простору для роздумів і вибору”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
ОКУПАНТИ ”ПРОВЕЛИ РЕФЕРЕНДУМИ” НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ УКРАЇНИ ЗА ПРИЄДНАННЯ ДО РОСІЇ. ТРИВАЛИ 23 ПО 27 ВЕРЕСНЯ. ”Голосування під дулами танків дають небагато простору для роздумів і вибору”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Путіна повісять свої ж

Хай вас не вводить в оману ентузіазм мобілізованих обізян. Так само, як вони вірили взяти Київ за три дні, так вірять, що їх не уб'ють. На цій вірі протримаються, поки не попадуть без учебки на передок. І поки їх, як донецьких мобіків, не кинуть м'ясом на ЗСУ. Бо кадрових військових треба берегти, а цих не шкода.

А потім, коли вцілілі побачать половину свого взводу у вигляді фаршу, настрій зміниться. І полетять на Росію есемески з фотками, яких не показують у Скабєєвої. І тоді почнеться справжній кошмар Путіна, який він всіляко відтягував, до останнього відмовляючись від мобілізації.

Війна остаточно стане непопулярною. Путіна повісять свої ж.

Сергій МАРЧЕНКО, експерт ринку праці

"Сіяння страху, шантаж і маніпуляції – це єдиний арсенал зброї, що залишився в Путіна. Ми не боятимемося й відповідатимемо спокійно й рішуче. Оголосивши мобілізацію, він почав війну проти власного народу, який має стати майбутнім його країни, але нині перетворюється на зброю колоніального минулого", –

Ґабріелюс ЛАНДСБЕРҐІС, міністр закордонних справ Литви

7754 дитини вважають депортованими до Росії з початку повномасштабного вторгнення, за даними Офісу омбудсмена. 233 – зниклі

Мати з братом живуть у Росії. Ще до війни ми спілкувалися, як вороги. Тепер ненавидимо одне одного. Після оголошення мобілізації родичі прозріли. Просяться приїхати до мене, бо в них коїться хаос, усі тікають. Але я відмовила.

Анна КОВАЛЬЧУК

Подруга з Польщі почула, що обговорювали, як правильно називати нового короля Великої Британії. Заявила, що українці – неймовірний і дивний народ. Вона ніяк не може нас збагнути. Ми намагаємося навести лад у своїй країні, де війна, але водночас нас так турбує король чужої країни, якого нам навіть навряд колись доведеться назвати на ім'я. Європейський Союз нас не заслуговує, бо прості італійці та німці не переймаються іншими країнами, як ми. А нам усе близьке й важливе.

Інна КВАС

Купили автомобіль у перекупника. Попередньо все ретельно оглянув. Авто гарне, салон охайний, усе працювало відмінно. Поїздив кілька днів і помітив, що над заднім колесом відлущується фарба. Вирішив глянути, що під нею. Машина точно була після аварії. Замість якісного ремонту продавець заклав частину над колесом цеглиною, зашпаклював і пофарбував.

Андрій ЩИГЛЕЦЬ

"Раніше Організація Об'єднаних Націй грала центральну роль у підтримці миру в усьому світі, але фундамент міжнародного порядку сильно похитнувся через вторгнення в Україну Росії, яка є членом Ради Безпеки ООН", –

Фуміо КІСІДА, прем'єр-міністр Японії

34,5 мільйона громадян жили в Україні, станом на 1 січня 2022 року, повідомляють у Державній службі статистики. Із 24 лютого зафіксовано не менш як 12 млн перетинів кордону з України. Повернулося 5,3 млн людей

Український ветеранський фонд надає від 500 тис. до 1 млн грн на бізнес ветеранам і членам родин загиблих захисників. Заявки на фінансування прийматимуть до 5 жовтня.

Українські підприємці можуть упродовж року продавати товари на міжнародній платформі Amazon без комісії. Зазвичай вона становить до 17% ціни.

Чоловіків – студентів іноземних вузів припинили випускати за кордон із 14 вересня. Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко пояснив, що за два місяці виявили близько 600 людей, які намагалися виїхати з фальшивими документами.

 

Ніколи не цікавився іншими країнами, особ­ливо їхньою історією. Коли дізнався, що померла королева Єлизавета ІІ, був вражений. Думав, що у світі є тільки президенти, а монархії – це минулий вік. Стало соромно, що не знав цього. Почав цікавитися історією їхнього правління й захопився. Тепер проходжу курс всесвітньої історії, щоб хоч трохи надолужити й розумітися.

Олег СЕНЬКО, 26 років, Кривий Ріг

Допомагаю військовим, які приїжджають на ротацію в село моєї бабці. Готую їсти, пускаю дівчат прийняти ванну, випрати одяг. Кожен розказує страшні історії, в які навіть повірити важко. Усі записую. Із часом видам книжку. Про ці події мають знати наші правнуки не з надуманих переказів, а як є. Щоб раптом не подумали знову дружити з Росією.

Оксана ЛИПОВЕЦЬ, 40 років, Житомир

Завжди мріяв жити за кордоном. Коли почалася війна, зрозумів, що це мій шанс виїхати. Прожив із сім'єю кілька місяців в Італії і повернувся додому. Все не те, все чуже. Буду розвиватися тут і будувати свою країну. Щоб такі, як я, хотіли приїхати жити сюди.

Тарас КЛИМЕНКО, 37 років, Вінниця

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Чоловіків – студентів іноземних вузів припинили випускати за кордон із 14 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути